enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman Yetkililer Katar’da Taleban’la Görüştü

Alman Yetkililer Katar’da Taleban’la Görüştü
03.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Dışişleri Bakanlığı, geçen Cumartesi günü bakanlıktan bir heyetin Katar’da Taleban temsilcileri ile biraraya geldiği yönünde basında çıkan haberleri doğruladı. Bir bakanlık sözcüsü, Almanya’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Jasper Wieck’in yanındaki heyetle Taleban temsilcileri ile Katar’ın başkenti Doha’da gizli bir görüşme yaptığını, görüşmede Taleban tarafını örgütün Avrupa temsilcisi olarak tanımlanan Abdul Haq Wasiq’in temsil ettiğini açıkladı. 

Sözcü, Taleban ile değişik ülkelerin ve uluslararası örgütlerin yetkilileri arasında süren görüşmelere atıfta bulunarak, Almanya’nın da Taleban’la iletişim içinde olduğunu ifade etti. Jasper Wieck’in, Taleban temsilcisine Almanya’nın Afganistan’da bir an önce çatışmaların durması ve tarafların masaya dönmesi konusundaki beklentisini ilettiğini açıklayan sözcü, Afganistan’a yapılan mali yardım konusunun da ele alındığını ekledi.

Alman heyetinde yer alan Alman diplomatlardan sızan haberlere göre, Abdul Haq Wasiq, Taleban’ın Afganistan’da yeniden yönetime gelmesi durumunda Alman hükümetinin ülkeye olan kalkınma yardımını sürdürmesini istedi. Kaynaklar, Wieck’in Afgan temsilciyi “ılımlı ve uzlaşmaya açık” olarak tanımladığını aktarırken, Almanya’nın Afganistan’da kalan insanı yardım kuruluşlarına yönelik güvenlik garantileri istediğini, ayrıca ülkedeki Alman askerleri çekilmeden Alman ordusunda çalışan yerel personel ve ailelerine de zarar gelmemesi konusunda Berlin’in hassasiyetini ilettiğini aktardı.

Alman ordusu, NATO’nun Afganistan’daki “Kararlı Destek” görevi kapsamında, Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından, 2001’den bu yana ülkede en büyük ikinci askeri gücü bulunduran ülke konumundaydı. Alman ordusunun bulunduğu bölgelerde, tercüman, güvenlik görevlisi ya da mutfak personeli olarak çalışan binlerce Afgan’ın, Taleban’ın idareyi ele geçirmesi durumunda “işbirlikçi” olarak cezalandırılabileceği ifade ediliyor. Taleban’ın kendilerini tehdit ettiğini ifade eden çok sayıda eski Afgan personel, kendilerine Almanya’da sığınma sözü verildiğini, ancak bu sözün tutulmadığını öne sürüyor. Almanya Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, son yıllarda aileleriyle birlikte 760 Afgan çalışan Almanya’ya kabul edildi. Bir bakanlık yetkilisi, Alman ordusunun 29 Haziran’da Afganistan’ı terk etmesinden bu yana, 500 Afgan’ın aileleriyle birlikte Almanya’ya gelmek için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Diplomatik çevreler, Alman tarafı ile Taleban tarafının bu konuda uzlaşıya varması durumunda, toplam 3 bin Afgan’ın havayoluyla güvenli bir şekilde Almanya‘ya getirileceğini belirtiyor.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.