enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman istihbaratına ilk kez kadın başkan

Alman istihbaratına ilk kez kadın başkan
08.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Alman Askeri İstihbarat Servisi’nin başına ilk kez bir kadın atanıyor. Alman ordusunda askeri savcı olarak görev yapan Martina Rosenberg MAD başkanlığına seçildi. Rosenberg’in ilk görevi aşırı sağcı askerleri araştırmak. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa,HS/HT)’ye dayandırdığı habere göre, Alman ordusunda aşırı sağcı askerlerin takibinde yaşanan hatalar nedeniyle MAD başkanlığı görevinden alınan Christof Gramm’ın yerine ordunun askeri savcılarından Martina Rosenberg’ın atandığı açıklandı. Atama, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer tarafından Federal Meclis Savunma Komisyonu’nda duyuruldu.

Almanya’da askeri istihbaratın başına ilk kez bir kadın atanıyor. Disiplinle ilgili sorunlarda uzman bir hukukçu olan Rosenberg’in öncelikle Alman ordusundaki aşırı sağcılık vakalarıyla ilgilenmesi gerekiyor.

Bakan Kramp-Karrenbauer de atamayla ilgili Komisyon’da yaptığı açıklamada, Rosenberg’den yeni görevinde MAD’ın modernleştirilmesini ve ordu içindeki aşırı sağcılarla mücadele etmesini istediğini söyledi. Kramp-Karrenbauer, “Sayın Rosenberg gibi alanında çok tecrübeli, iletişime açık ve kendine güvenli bir yönetici bulmuş olmamızdan dolayı mutluyum” şeklinde konuştu.

Aşırı sağcılara “sıfır tolerans” çağrısı

Kramp-Karrenbauer’ın geçen Perşembe günü MAD’nin Köln merkezinde Christof Gramm ile uzun bir görüşme yaptığı Alman basınına yansımış, ardından Gramm’ın görevden alındığı açıklanmıştı. Savunma Bakanlığı 1958 doğumlu ve yargı kökenli olan Gramm’ın erken emekliliğe ayrılacağını belirtmişti.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer

Ordu içinde aşırı sağcı yapıların soruşturulması sırasında hatalar yapıldığı ve yasalara eksik uyulduğunun ortaya çıkması sonrası Bakan Kramp-Karrenbauer, ordu içinde aşırı sağcılara karşı “sıfır tolerans” çağrısı yapmıştı.

KSK içindeki aşırı sağcılar

Alman ordusundaki aşırı sağcılarla ilgili devam eden tartışmanın odağında ise Alman Komando Özel Kuvvetleri (KSK) bulunuyor. KSK bir süre önce, bünyesindeki bir bölükte aşırı sağcılığın mevcut olduğu suçlamalarıyla gündeme gelmiş ve Kramp-Karrenbauer’in girişimiyle söz konusu bölüğün lağvedilmesine karar verilmişti.

MAD’a şimdiye kadar Alman ordusundan 700 kadar şüpheli aşırı sağcı vakanın iletildiği belirtiliyor. Yeni MAD Başkanı’nın da bu aşırı sağ vakalarının soruşturulmasını sağlaması bekleniyor.

Savunma Bakanlığı içinde oluşturulan bir çalışma grubunun hazırladığı 55 sayfalık bir raporda özel kuvvetlerle ilgili çarpıcı bulgular yer alıyor. Raporda KSK’da her düzlemde denetimden sorumlu birimlerin aşırılıkçı eğilimleri fark edemediği ya da önemsemediği kaydediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.