enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman Hükümeti Aşılamadaki Sorunlar Nedeniyle Baskı Altında

Alman Hükümeti Aşılamadaki Sorunlar Nedeniyle Baskı Altında
27.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Corona virüsüne karşı aşılama sürerken, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri yaklaşan yaz mevsimi öncesinde seyahatları kolaylaştırmak için vatandaşlara “aşı kimliği verilsin mi?” sorusunu tartışıyor.

Avrupa Birliği zirvesinin ilk günkü toplantısı sonrasında konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki yaz aylarına kadar AB nezdinde geçerli olacak dijital aşı kimliği geliştirileceğinden yola çıktığını söyledi. Şu anda az sayıda kişi aşılandığı için kimliğin ne kadar önemli bir rol oynayacağını söylemenin zor olduğunu belirten Merkel, seyahat özgürlüğü konusunda kimliğin yanısıra aşılamanın ve hızlı testlerin önemine vurgu yaptı.

Aşılamanın “daha uzun yıllar boyunca” devam edeceğini söyleyen Merkel, hızlı testlerin şu anda vaka sayılarının daha da azaltılmasında ve pandeminin kontrol altına alınmasında daha önemli olduğunu da ifade etti.

Almanya’da açılma yaz aylarını bulabilir

Almanya’da kitlesel hızlı testlerle ilgili kararın önümüzdeki hafta 3 Mart’ta, Başbakan Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yapacağı zirvede alınacağı tahmin ediliyor. Bu toplantıda aylardır geçerli olan kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik plan da belirlenecek. Ancak kısıtlamaların kademeli kaldırılmasının aşılama süreci ve hızlı testlere bağlı olduğu ve bu nedenle Almanya’nın açılmasının yaz aylarını bulabileceği öne sürülüyor.

Evlerde uygulanacak hızlı testler yolda

Hızlı testlerin ücretsiz olarak aşı merkezlerinde, özel muayenehanelerde hekimler ve diş hekimleri tarafından, ayrıca eczaneler ve tıbbi laboratuvarlarda yapılabileceği belirtiliyor. Gelecek hafta başından itibaren ise isteyen herkes eczanelerde satılacak olan hızlı Corona virüsü testlerini ücret karşılığı satın alarak evde de uygulayabilecek.

Kitlesel aşılama süreci yavaş ilerliyor

Testlerle ilgili somut plan devreye girerken, ülkede en çok tartışılan konu, aşılamada devam eden sorunlar. Ülkede aşılama çalışmalarındaki bürokratik süreç ve her eyalette uygulamaların farklı olması eleştirilere neden olurken, aşılama kampanyasının diğer ülkelere nispeten yavaş ilerlemesi sinirleri geriyor. 83 milyonu aşkın nüfuslu ülkede şu ana kadar 3,7 milyondan fazla kişi aşılandı, bu kişilerin 2 milyonu ikinci doz aşısını da yaptırdı.

AstraZeneca aşısı Alman toplumunda kabul görmüyor

Ancak kullanılmayan yüksek miktarda aşı bulunduğuna dikkati çeken uzmanlar, özellikle sadece 65 yaş altındakilere önerilen AstraZeneca aşısının da
toplumda kabul görme sorunu bulunduğunu vurguluyor. Etkinliğinin diğer aşılara göre daha düşük olduğu iddiaları ve yan etkileriyle ilgili şikayetlerin artması nedeniyle vatandaşlarda AstraZeneca aşısına karşı güvensizlik söz konusu.

Federal Sağlık Bakanlığı tarafından eyaletlere 1,4 milyon doz AstraZenece aşısı gönderilirken, bunların sadece 239 bininin tüketildiğini kaydedildi.

Almanya’nın toplam 3 milyon 200 bin doz AstraZeneca aşısı alması planlanıyor. AstraZeneca aşısının yapıldığı aşı merkezlerine neredeyse kimsenin gitmemesi dikkat çekerken, aşı olmak isteyenlerin, yüzde 90 civarında koruyuculuk etkisi olduğu belirtilen BioNTech aşısını tercih ettikleri göze çarpıyor.

Yapılan araştırmalara göre, Almanya’da yaşayanların yüzde 34’ü ise aşı olmayı tümüyle reddediyor. BionTech aşısını yaptırmak şu anda neredeyse mümkün değil, çünkü aşı merkezleri, ilk aşı yapılan 80 yaş üzeri kişilere üç hafta sonra yapılması gereken ikinci dozu güvence altına almak için mevcut aşı dozlarının yarısını muhafaza ediyor.

Alman hükümeti aşılamadaki sorunlar nedeniyle eleştiriliyor

Ayrıca BioNTech, üretim süreçlerindeki değişiklikler nedeniyle önce belirlenen miktardan daha az aşı verebileceğini açıklamıştı. Alman hükümeti aşı stratejisi ve yaşanan sorunlar nedeniyle eleştiri ve suçlamalarla yoğun baskı altında. Bu nedenle 3 Mart’ta yapılacak zirvede Merkel ve eyalet başbakanlarını ülkenin açılma sürecinin yanısıra hızlı testler, aşı stratejisi ve olası bir “aşı pasaportu” gibi çözülmesi gereken bir dizi konu bekliyor.

Almanya’dan Türkiye ve ABD’ye uçan yolcular dijital test belgeleri kullanabilecek

Bu arada Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa, dünden itibaren Almanya ile Türkiye ve ABD’ye olan uçuşlarda yolcuların Corona testi belgelerini dijital olarak kullanabileceklerini açıkladı. Frankfurt’tan İstanbul’a ve New York’tan Frankfurt ve Münih’e uçuşlarından önce, yolcuların test sertifikalarını dijital olarak oluşturulan sağlık destek merkezine yükleyebilecekleri belirtildi.

Yolcuların kalkıştan en 72 saat önce söz konusu sertifikaların yüklemeleri gerektiği belirtilen açıklamada, belgelerin kontrol edilip yolculara geri bildirim yapılacağı kaydedildi. Açıklamada, yolcuların sertifikalarının orijinalini yanlarında bulundurmasının gerektiğine vurgu yapılarak, uçuşlarda maske takma zorunluluğunun devam edeceğine de işaret edildi.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.