enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
22:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası yarın oynanacak maçlarla başlayacak.
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı’ndan “Ukrayna” istifası

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı’ndan “Ukrayna” istifası
24.01.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / Putin’in “saygıyı hak ettiğini” ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme endişesinin “saçmalık” olduğunu söyleyen Koramiral Schönbach, istifa etti. Ukrayna Büyükelçisi Melnik, koramirale “Alman kibri” suçlaması yöneltti.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitAlman Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin sarf ettiği tartışmalı sözler nedeniyle istifa etti.

Federal Savunma Bakanlığı sözcüsünün Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Koramiral Schönbach, istifasını Savunma Bakanı Christine Lambrecht’e iletti. Lambrecht’in, koramiralin istifasını kabul ettiği belirtildi. Federal Alman Meclisi’nin Savunma Komisyonu’nun da Schönbach’ın kararına ilişkin bilgilendirildiği kaydedildi.

Alman Deniz Kuvvetleri’nin basın bürosu, Schönbach’ın gelişmelere ilişkin bir açıklamasını yayınladı. Açıklamada, “Alman Deniz Kuvvetleri, Ordu ve her şeyden önemlisi Almanya Federal Cumhuriyeti’ne daha fazla zarar gelmesini önlemek amacıyla, bu adımın doğru olduğunda kanaat kıldım” ifadesi yer aldı.

Deutschland Christine Lambrecht Kay-Achim Schönbach
Savunma Bakanı Christine Lambrecht ve Kay-Achim Schönbach

“Putin saygıyı hak ediyor” demişti

Schönbach, istifasına yol açan tartışmalı sözleri, Cuma günü Hindistan’da katıldığı bir oturumda sarf etmişti. Rusya-Ukrayna krizinin ele alındığı oturumda Schönbach, Batılı devletlerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme ihtimaline yönelik endişesini “saçmalık” olarak nitelendirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tek arzusunun “göz hizasında saygı görmek” olduğunu savunan Schönbach, “Kendisine istediği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı sunmak kolay” demişti. Rusya’nın Kırım’ı ilhakına da değinen Schönbach, “Kırım Yarımadası yitip gitti ve asla geri gelmeyecek” diye konuşmuştu. Söz konusu oturumda “Çin’e karşı Rusya’ya ihtiyaçları olduğunu” da kaydeden Schönbach, “Putin ateist ama fark etmez. Bir demokrasi olmamasına rağmen bu büyük ülkenin ikili ortak olarak yanımızda olması, Çin’i bizden uzak tutabilir” demişti.

Koramiralin bu ifadeleri sarf ettiği video kaydı, sosyal medyada viral olmuştu.

Kiev’den “Alman kibri” suçlaması

Alman koramiralin sözleri, Ukrayna’nın sert tepkisine yol açtı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen’i söz konusu açıklamalar nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Deutschland l Dr Andrij Melnyk Botschafter der Ukraine Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik ise, Alman koramiralin istifa kararından tatmin olmadığını söyledi.

Melnik, Schönbach’ın açıklamalarının “Ukrayna kamuoyunun tamamını şoka uğrattığını” aktardı.

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Melnik, ülkesi ve dünya istifa kararından memnun olsa da, söz konusu skandalın bir “hengame” yarattığını ve Almanya’nın uluslararası düzlemdeki güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtığını söyledi.

Koramiralin Kırım’a ilişkin açıklamalarını da eleştiren Büyükelçi, Schönbach’ı Ukrayna’nın egemenliğini kibirli bir tavırla sorgulamakla da suçladı. Melnik, suçlamasında “Alman kibri ve büyüklük kuruntusu” ifadelerini kullandı.

Halihazırda Rusya’nın Ukrayna sınırında yaklaşık 100 bin asker konuşlandırdığı belirtiliyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme endişesi giderek artarken, diplomatik temaslar da sürüyor. Moskova, bir işgal tehlikesinin söz konusu olmadığını iddia ediyor. Alman hükümeti de, savaş tehlikesi altındaki Ukrayna’ya silah yardımı yapmayı reddettiği için eleştirilerin odağında bulunuyor.

EK Kaynaklar *AFP,dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.