enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AK Parti’de çifte değişim beklentisi: Kabine, kongre öncesinde değişebilir

AK Parti’de çifte değişim beklentisi: Kabine, kongre öncesinde değişebilir
23.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AKP’nin Çarşamba günü gerçekleştireceği 7. Olağan Kongre için geri sayım devam ederken partiyi 2023 seçimlerine taşıyacak yöneticilerin yanı sıra, kabinede de kısmi değişikliğe gidileceği beklentisi nedeniyle kulisler hareketli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu mesaisinin önemli bölümünü kabine ve parti yönetimini şekillendirmek için ayırdığı kulislerde yansıyan bilgilerden.

Erdoğan’ın, AKP’nin en üst düzey karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) en az yarısını değiştireceği, kabinede kapsamlı değişime gidebileceği, bazı bakanların parti yönetimine kaydırılabileceği, buna karşın kabinede ise siyaset kökenli isimlere daha fazla yer verileceği konuşuluyor.

AKP’nin 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek 7. Olağan Büyük Kongresi için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.

Kongrenin ana sloganı ise “Türkiye için güven ve istikrar” olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, genel başkanlık için tek aday olacağı kongrede, partinin en üst karar organı olan 50 üyeli MKYK üyeliği seçimi ile 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu üyeliği için seçim yapılacak.

Dar kapsamlı tüzük değişikliği olabilir

Kongrede ayrıca tüzük değişikliği yapılması da planlanıyor. Bu kapsamda internet parti içinde iki yeni başkanlık kurulması yönünde olduğu ifade ediliyor.

AKP içinde tüzük değişikliği ile genel başkanvekilliğinin kaldırılıp, “siyasi ve hukuk işleri başkanının” aynı zamanda genel başkanvekili olması önerisi de gündeme gelmişti.

Ancak bu konudaki tüzük değişikliğinin kongrede yapılıp yapılmayacağı netleşmiş değil.

Kongre öncesi kabine değişikliği beklentisi

Ancak asıl merak edilen 2018’de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden bu yana, Berat Albayrak’ın istifası ve Cahit Turan’ın Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınması dışında kabinesini koruyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongre öncesi veya sonrasında bir kabine değişikliğine gidip gitmeyeceği.

Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok büyükşehir belediyesinin kaybedildiği 2019 yerel seçimlerinden sonra seçmenin verdiği mesajı aldığını ve “değişime gidecekleri” mesajını vermişti.

Ancak seçimden hemen sonra böyle bir değişime gitmenin kırgınlıkları artıracağı hesap edilerek değişim, kongre sürecine ertelenmişti.

AKP kulislerinde bu nedenle değişimin parti yönetimiyle sınırlı kalmayacağı belirtilerek kabinede de kısmi değişikliğe gidilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak için TBMM Başkanlığı'ndan istifa eden Binali Yıldırım'ın cumhurbaşkanlığı yardımcısı olabileceği konuşuluyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak için TBMM Başkanlığı’ndan istifa eden Binali Yıldırım’ın cumhurbaşkanlığı yardımcısı olabileceği konuşuluyor

Erdoğan’ın hafta sonu mesaisinin önemli bölümünü kabine ve parti yönetimini şekillendirmek için ayırdığı ve randevularını da büyük ölçüde bu nedenle iptal ettiği belirtiliyor.

Erdoğan’ın değiştireceği bazı bakanları MKYK’ya alma yoluna gidebileceği, bu nedenle de kabine değişikliğinin çarşamba günü yapılacak kongreden hemen önce yapabileceği belirtiliyor.

‘Kabinede siyaset kökenliler artabilir’

İlk cumhurbaşkanlığı kabinesini alanında uzman, bir anlamda “teknokrat” isimlerden seçen Erdoğan’ın, yeni kabinede siyasetçi kökenli isim ağırlığının artacağı beklentisi yüksek.

Ancak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabineye giren milletvekilinin TBMM üyeliği sona eriyor.

Erdoğan daha önce 5 milletvekili istifa ettirip kabinede görevlendirildiği için, yeni kabineye parlamentodan alacağı isimlerin son derece sınırlı olacağı, bazı eski milletvekillerinden ya da halen parti yöneticisi olan bazı isimlerin kabineye girebileceği belirtiliyor.

Yeni kabineye girebilecek isimler arasında halen parti sözcüsü olan Ömer Çelik’in de adı geçiyor. Eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın adı ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da Meclis grup başkanlığı için konuşuluyor.

Yıldırım’ın grup başkanı olması durumunda ise Naci Bostancı’nın kabineye kaydırılabileceği yorumu yapılıyor.

Berat Albayrak dönebilir mi?

albayrak

Kasım ayında Instagram üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifasını duyuran Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın parti veya kabinede yer alıp almayacağı da merak konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde muhalefetin özellikle Merkez Bankası döviz rezervindeki erime üzerinden hedef aldığı Albayrak’a sahip çıkmış ve muhalefete de “Damat kadar taş düşsün başınıza” sözleriyle tepki göstermişti.

Erdoğan’ın özellikle Enerji Bakanlığı döneminden övgüyle söz etmesi nedeniyle Albayrak’ın yeniden kabineye dönebileceği yorumlarına neden olmuştu.

Parti içinde bir grup “Bitti o iş” diyerek bu olasılığa şans tanımazken parti yönetimine, cumhurbaşkanı yardımcılığı veya Enerji Bakanlığı’na getirilebileceği iddiasını seslendirenler de var.

Şimdi merak edilen, istifasında etkisi olduğu iddia edilen Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alınmasıyla Albayrak’a dönüş vizesi çıkıp çıkmayacağı.

Bakanlıklar bölünebilir

Yeni hükümet sisteminde Çalışma ile Aile Bakanlığı, Hazine ile de Maliye Bakanlığı birleştirilmişti. Ancak ilerleyen süreçte başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere birleştirilen bazı bakanlıkların iş yükünün fazlalığı veya faaliyet alanlarının farklı olması nedeniyle sorunlar yaşandığı, bu nedenle bazı bakanlıkların yeniden ayrılabileceği konuşuluyor. Bu kapsamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölünebileceği beklentisi dile getiriliyor.

Bölünme halinde, eski Bakan Faruk Çelik’in yeniden Çalışma Bakanı olabileceği konuşuluyor.

MKYK’nın en az yarısı değişebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti yönetiminde de kapsamlı değişikliğe gideceği belirtiliyor. İl ve ilçe teşkilatlarının yaklaşık yüzde 70 oranında yenilendiğine dikkat çekilerek, MKYK’nın da en az yarısının değişebileceği yorumu yapılıyor.

Kulislerde MKYK’daki milletvekili sayısının azaltılacağı, buna karşın eski milletvekili veya deneyimli siyasetçilerin MKYK’de daha fazla yer bulacağı ifade ediliyor.

Ancak MKYK içinde seçilecek Merkez Yönetim Kurulu’nda ise milletvekili ağırlığının korunacağı ifade ediliyor.

HABER : Ayşe SAYIN & Ankara

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.