enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar
26.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), dünyanın pek çok bölgesinde protesto eylemleri düzenleyen aşı karşıtlarına kötü haber geldi. Avrupa’nın en yüksek yargı organı AİHM, Fransız hükümetinin “zorunlu aşı kararını” mahkemeye taşıyan 672 ambulans çalışanı ve itfaiye erinin başvurusunu reddetti.

Fransız hükümetinin, Temmuz ayında yürürlüğe koyduğu aşı sertifikası uygulamasıyla sağlık personeline aşı olma zorunluğu getiren kararı, ülkede her Cumartesi günü yüzbinlerce kişi tarafından protesto ediliyor. Fransa’da görev yapan 253 bin ambulans ve itfaiye çalışanına da aşı olma zorunluluğu gelmesi üzerine, 672 ambulans görevlisi, bazı meslek gruplarına aşı olmayı zorunlu hale getiren yasayı, 19 Ağustos’ta AİHM’e götürdü.

Sağlık çalışanları, hükümetin aşıyı zorunlu hale getirerek, AİHS’in “yaşama hakkını” düzenleyen 2’inci maddesine ve “özel hayata ve aile hayatına saygıyı” düzenleyen 8’inci maddesine aykırı davrandığını iddia etti; mahkemeden yasanın, “aşı olmadan mesleklerini yapamayacaklarını ve ücretlerinin kesilmesini” düzenleyen maddelerini askıya almasını istedi.

Yüksek Mahkeme, ambulans çalışanlarının başvurularını reddettiğini açıkladı. AİHM kararında, “Mahkeme, ambulans çalışanlarının ‘gerçek ve onarılamaz bir zarar riski ile karşı karşıya kalındığında uygulanan acil prosedürü belirleyen’ tüzüğün 39. maddesinin kapsamı dışında olduğu kanaatine varmıştır” denildi.

“Demokratik bir toplumda gerekli”

Fransız ambulans ve itfaiye çalışanları SUD-SDIS Sendikası, geçtiğimiz Pazartesi günü, süresiz bir genel grev çağrısı yaptı. SUD-SDIS Genel Sekreteri Remy Chabbouh, “Amaç kesinlikle grevci veya protestocu sayısını artırmak değil, aşı olmak istemeyen ve çözüm bekleyen çalışanlarımızı korumaktır” dedi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da, “sendika üyelerinin aşıya değil, bunun zorunlu hale getirilmesine karşı çıktıklarını, üyelerinin büyük çoğunluğunun zaten aşı olduğunu” açıklamıştı.

AİHM uzmanı avukat Nicolas Hervieu, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Bu karar COVİD-19’a karşı aşı olma zorunluluğuna ilişkin ilk Avrupa kararıdır” dedi.

Ancak AİHM daha önce, 8 Nisan’da, çocuklarına “çocukluk çağı aşılarını” yaptırmak istemeyen Çek bir ailenin başvurusunu görüşerek reddetmişti.

Mahkeme her iki kararda da, “tartışmanın esasına ilişkin bir karar alınmadığını” vurguladı.AİHM, “bu tür yükümlülüklerin, demokratik toplumlarda gerekli olabileceğini” belirtti.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.