enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yapılan sosyal paylaşıma verilen mahkumiyeti haksız buldu

AİHM, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yapılan sosyal paylaşıma verilen mahkumiyeti haksız buldu
08.12.2021
A+
A-

STRASBOURG-TÜHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de bir vatandaşın 2015 yılında yaptığı bir sosyal paylaşım yüzünden, 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra mahkumiyet almasının “insan hakları ihlali” teşkil ettiğine hükmetti.

Yasin Özdemir’in 2018 yılında yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade ve düşünce özgürlüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Başvuru sahibi talepte bulunmadığı için maddi tazminata gerek görülmedi.

Türkiye’de 2016 yılında tecilli 7 ay 16 hapis cezasına çarptırılan Özdemir’in Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedilmişti.

AİHM gerekçeli karararında, yerel mahkemenin 2016 yılındaki başarısız darbe girişimininden sonra öğretmen Özdemir’in 2015 yılındaki sosyal medya paylaşımından dolayı “Gülen hareketi ve lideri Fettullah Gülen lehine suçu ve suçluyu övdüğü” gerekçesiyle mahkum etmesinin insan hakları ihlali teşkil ettiğini hükmetti.

AİHM karararında başvuru sahibinin, sosyal medya paylaşımlarının 17-23 Aralık 2013 yılındaki yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili olduğu ve burada paylaştığı yorumlarla kimseyi şiddete teşvik etmediği görüşü dile getirildi.

AİHM’in gerekçeli kararda, “2016 yılındaki başarısız askeri darbenin ardından başvuranı mahkum etmek için yerel mahkeme tarafından değerlendirmeye alınan yasal düzenlemenin, 2015 yılında ifade edilen görüşler için öngörülemez olduğu” yorumu yapıldı.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.