enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ahıska Türkleri Sürgünü, 76’ncı Yılında İstanbul’da Anıldı

Ahıska Türkleri Sürgünü, 76’ncı Yılında İstanbul’da Anıldı
22.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) tarafından 14 Kasım 1944 yılında Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin tarafından vatanlarından sürgün edilen Ahıskalı Türklerin yaşadığı acı günler ve sürgün sırasında hayatını kaybedenler için İstanbul’da anma programı düzenlendi.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kısıtlı sayıda misafirin katılımı ile gerçekleşen anma programına İstanbul İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu, İstanbul’daki Ahıska Dernek Başkanları, DATÜB İstanbul Temsilcisi Kemal Beridze, DATÜB Türkiye Kadın Kolları Başkanı Selamet Cevdet, DATÜB Gençlik Kolları Genel Koordinatörü Berk Ülker, İstanbul’da yaşayan Ahıskalı Türkler ve diğer misafirler katıldı.
76 yıldır unutulmayan acı: Ahıska Türkleri'nin Büyük Sürgünü
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar
76 yıl önce yaşanan bu insanlık dramını anmak için bir araya geldiği anma programında, 14 Kasım 1944 yılında yaşanan bu sürgünün bir soykırım olduğunu belirten Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, tam 76 yıl önce mazlum bir millet olan Ahıskalı Türkler suçu ve günahı olmadan bir gece ansızın Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgüne gönderildiğini söyledi.
Ahıska Sürgünü'nün 75 yıllık acısı unutulmadı
“Tek suçu Müslüman ve Türk olmaktan başka hiçbir şey olmayan asırlardır aynı yerde yaşayan bir toplumu ansızın bir gece sürgüne göndermek insanlığın kabul edeceği bir olay değildir” diye konuşan Fuat Uçar, “Bu bir soykırımdır çünkü sadece bir aylık sürgün esnasında 17 ile 20 bin arasında insanımızı kaybediyoruz bu soykırım değil de nedir? Ahıska Türkleri her ne kadar değişik coğrafyalarda 9 ülkede yaşasalar da gönülleriyle her türlü bağlarıyla Türkiye’de olmanın ayrı bir gururunu yaşıyorlar. Çünkü Türkiye dendiği zaman onların arkasının güçlü olduğu bir devlet var demektir” ifadesini kullandı.
Ahıska Türkleri Sürgünü - 14 Kasım 1944 tarihinde neler yaşandı? - TÜRK DÜNYASI - Tarihistan.org
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti bakanlıklar ve tüm halkıyla birlikte her zaman Ahıska Türklerine kucak açmış özellikle son dönemler de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Ahıska Türklerinin hem Türkiye’ye getirilmesi hem de vatandaşlık verilmesi ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün uzun dönem ikamet izinleriyle Türkiye’de sıkıntısız sorunsuz bir şekilde yaşaması için ne gerekiyorsa bütün bu çalışmalar yapılmaktadır. Ahıskalı Türklerin bir daha böyle bir acılar yaşamaması için ve gelecek neslin bu yaşananlardan ders çıkararak yetişmesi için çalışmalar yapıyoruz”.
Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 76. yıldönümü
Sürgün sırasında dört yaşında olan ve yaşananları duygusal anlar yaşayarak anlatan Balabek Merdan da, “Ben o zamanlarda 4 yaşındaydım. O zaman da ben hatırlıyorum. Benim annem komşuya götürdü ki onlara engel olmayayım. Çünkü 3 saat vermişlerdi. Bizleri biriktirdikleri yerlere götürdüler. Kış soğuk kar yağıyor. Ama bizlere sadece evden ayrılmamız için 3 saat vermişlerdi. Kar içinde çocuklar babalarımız kıyafetlerini üstündeki kıyafetleri örterdi. O soğukta vagon dolana kadar insanları bekletiyorlardı. Hayvan vagonlarıyla taşıdılar bizi vagonların tahtaları yoktu. Aç kaldık, yemek yoktu, bu şekilde günlerce yol gidip Özbekistan’a varabildik” diye konuştu.
Ahıska Türkleri Sürgünü - 14 Kasım 1944 tarihinde neler yaşandı? - SANAL BASIN
Düzenlenen programda, 1944 sürgününde hayatını kaybeden Ahıskalı Türkler ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü uğrunda şehit olan askerlerimiz için Mevlid-i Şerif ve dualar okunurken Ahıska sürgününü anlatan resim ve fotoğraf sergisi, sürgün şahitlerine hediye takdimi ve lokma dağıtımı yapıldı.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Kasım 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.