enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AfD’de seçim sonucu çatlağı

AfD’de seçim sonucu çatlağı
29.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi kurmayları, partinin aldığı oy oranının iyi mi yoksa kötü mü olduğu konusunda fikir ayrılığı yaşadı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) liderleri, partinin seçimlerde aldığı sonuçlar konusunda fikir ayrılığı yaşadı. Partinin başbakan adayları Alice Weidel ve Tino Chrupalla sonuçtan memnun olduklarını söylerken parti eş genel başkanı Jörg Meuthen “eski partilerin yaptığı gibi” sonuçlara güzelleme yapılmaması gerektiğini söyledi.

AfD 26 Eylül tarihinde yapılan seçimde bir önceki seçime göre 2,3 puan düşüş kaydederek oyların yüzde 10,3’ünü aldı. Partinin yüzde 10’un üstünde oy olmasının bir başarı olduğunu söyleyen Meuthen partinin “büyük oy kayıpları” yaşamış olmasının da hakikatin bir parçası olduğunu belirtti. Meuthen hepsi birlikte ortada bir başarı olmadığını ifade etti.

“Parti içinde açık bir analiz” yapılması gerektiğini belirten Meuthen seçim programının ve başbakan adaylarının partinin “çekirdek seçmenine” hitap ettiğini söyledi. Meuthen, ancak yeni seçmen kesimlerine ulaşmanın başarılamadığı eleştirisinde bulundu. Partinin ılımlı kanadından sayılan Meuthen’in parti içinde büyük baskı altında olduğu belirtiliyor.

AfD’nin başbakan adaylarından Weidel ise bu eleştirileri geri çevirerek, seçim sonuçlarının “kimse tarafından kötülenmesine” izin vermeyeceğini söyledi. Weidel partilerinin kendisini kabul ettirdiğini belirtti. Chrupalla da “istikrarlı bir sonuç” aldıklarını söyledi ancak “yüzde yüz bir memnuniyet” içinde olmadığını da ifade etti.

AfD’de, partinin Thüringen Eyalet Meclisi grup başkanı, aşırı sağcı Björn Höcke etrafındaki kanat, siyasi olarak son dönemde güç kazandı. Parti yönetiminde etkisini kaybettiği belirtilen Meuthen’in yıl sonundaki kongrede başkanlık görevini kaybedeceği ya da aday olarak yarışmayacağı belirtiliyor.

Doğu ile batı farkı

26 Eylül federal meclis seçimlerinde AfD’nin aldığı oy oranı bölgeden bölgeye büyük farklılıklar gösteriyor. Hamburg eyaletinde yüzde 5 oy alan AfD, Saksonya’da yüzde 25 oyla birinci parti oldu. Almanya’nın yine doğu eyaletlerinden Thüringen’de en çok oy alan parti olan AfD, Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern’de ikinci sırayı almayı başardı. Bavyera, Baden-Württemberg, Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya, Aşağı Saksonya’da ise puan kaybederek yüzde 10’un altında kaldı.

Meuthen seçim gecesi Alman haber ajansı dpa‘ya yaptığı açıklamada “Eğer ilerlemek istiyorsak, doğudaki gibi batıda da başarılı olmalıyız” dedi. AfD’nin bir doğu partisi olmaması gerektiğini söyleyen Meuthen ülke geneline hitap etmeleri gerektiğini belirtmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.