enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
00:57 AB’den İran’a yeni yaptırım sinyali
00:56 Türk ve müslümanlara saldıran Lale Gül’ü yazdım, Lahey Büyükelçiliğimiz devam etti
00:45 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
00:45 ABD’nin Grönland’ı alması NATO’nun sonu olur
00:28 İranlı Gazeteci Azar MAHDAVAN: Trump, İran’a karşı Amerikan ordusunun seçeneklerini değerlendiriyor
00:22 Bazı erkeklerin daha çekici bulunmasının ardındaki ‘basit’ özellik ortaya çıkarıldı
00:16 Eski Fransa Başbakanı: İran’a dış müdahale durumu daha da kötüleştirir
00:16 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:14 Hamas: Yeni Filistin komitesi göreve başlayınca Gazze yönetimini feshedeceğiz
00:11 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Suriye Kürtleri, Suriye’nin eşit ve ayrılmaz parçasıdır”
00:00 Van Büyükşehir Belediyesi soğuk günlerde yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için doğaya yem bıraktı…
20:10 Halep krizi tamamen bitti mi? Suriye’yi şimdi ne bekliyor?
17:52 Bakan Fidan, Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin toplantıya katıldı
09:00 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor!
08:39 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
06:51 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:53 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Muğlak yasalarla gösteriler bastırılıyor’

‘Muğlak yasalarla gösteriler bastırılıyor’
30.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Uluslararası Af Örgütü Fransa’yı hükümet karşıtı protestoları “zalim bir biçimde bastırmak” için “muğlak yasaları” istismar etmekle suçladı. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (AFP / EC, HS)’ye dayandırdığı habere göre, Uluslararası Af Örgütü Fransa’ya hükümet karşıtı protestoları bastırmak için yasaları istismar etme ve keyfi davranma suçlaması yöneltti. Örgütün yayınladığı 63 sayfalık yeni raporda Fransız makamlarının hükümet karşıtı gösterileri “zalim bir biçimde bastırmak için” “muğlak yasaları” kullandığı ifade edildi.

Raporda “Günümüzde Fransa’da protestoya katılmak şiddete başvurulmasa bile gözyaşartıcı gaza, plastik mermiye ve diğer tehlikeli silahlara maruz kalma, para cezası alma, bir ya da iki günü gözaltında geçirme ve ceza suçlamalarıyla karşı karşıya kalma riski taşıyor” ifadelerine yer verildi.

Fransız makamlarının “şiddet eylemlerinde bulunmayan binlerce göstericiyi tutuklamak ve haklarında soruşturma başlatmak için son derece geniş yasalara” başvurduğu belirtildi. Af Örgütü şiddete başvuran ya da etrafı ateşe veren göstericilerin eylemlerini desteklemediğini ifade ederek birçok barışçıl göstericinin de ceza aldığını, gözaltına alındığını ve haklarında ceza soruşturması başlatıldığını duyurdu.

“Protestolara ve kolektif eylemlere siyasi katılım Fransa’nın siyasi kültürünün yüzyıllardır bir parçasıdır” denilen raporda gözaltı ve kovuşturmaların ise toplanma özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etki yarattığı belirtildi.

Montpellier Gelbwesten Protest Polizei

Fransa’daki muğlak yasalar

Af Örgütü’nün raporuna göre Fransa’da 2018 ve 2019 yıllarında 40 binden fazla kişi “muğlak yasalar temelinde” yargılandı. Yöneltilen suçlamalar arasında “kamu yetkililerini aşağılama”, “şiddet eylemlerini savunan bir gruba dahil olma”, “bildirim gereklerine uymayan bir protesto organize etme” gibi suçlamalar olduğu belirtildi.

Fransa’da 2019 yılının nisan ve ekim ayları arasında 210 kişi protesto sırasında yüzünü kapattığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Suçlama Fransız yasalarına göre 15 bin euro para ve 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor.

Fransa’da geçim derdi, hayat pahalılığı ve akaryakıt üzerindeki tüketim vergilerini protesto amacıyla Kasım 2018’de Sarı Yelekliler gösterileri başladı. Her hafta devam eden protestolar hem kitleselleşti hem de şiddetli bir hal aldı. 2019 ve 2020 yılı başlarında ise emeklilik yasasında yapılması planlanan reformlar nedeniyle ülkenin en uzun süren kamu taşımacılığı grevi ve çeşitli protesto gösterileri düzenlendi. Bunlara bu yıl ise polis şiddeti ve ırkçılığa karşı başka protestolar eklendi.

Frankreich Protest gegen Polizeigewalt in Paris

“Ceza yasası silaha dönüştürülüyor”

Af Örgütü raporunda Fransız makamlarının “ceza yasasını bir silah haline getirdiğini” ifade ederek koronavirüste sosyal mesafe gerekçesiyle “kamusal toplantıları orantısız bir biçimde kısıtladığını” kaydetti. Mayıs ve haziran aylarında üç olayda maske taktıkları ve sosyal mesafe kuralına uydukları halde küçük gösterilere katılan 85 kişiye ceza verildiği belirtildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.