enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Af Örgütü: Çin, Uygurların çocuklarını ailelerinden ayırıyor

Af Örgütü: Çin, Uygurların çocuklarını ailelerinden ayırıyor
22.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Uluslararası Af Örgütü, ülkeyi terk etmek zorunda kalan Uygurlara, çocuklarını yanlarına alma izni verilmediğini ve bu çocukların “yetimhanelere” gönderildiğini iddia etti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP’nin haberine göre,Uluslararası Af Örgütü, Çin makamlarını Müslüman Uygur azınlığa uyguladığı baskı çerçevesinde, çocuklarını ailelerinden ayırmakla suçladı. Af Örgütü’nün Uygur ailelerin çocuklarından ayrılmak zorunda kaldığını ele alan “Kırık kalpler ve yaşam: Baskı sonucu ayrılan Uygur ailelerin kabusu” başlıklı raporu cuma günü kamuoyuna açıklandı.

Raporda, Çin’i terk ederek, başka bir ülkede yaşayan uygurların çocuklarını ülkede bırakmak zorunda kaldığı ve bu ailelerin çocuklarını yanlarına alamadığı belirtildi. Af Örgütü, Çin’in Uygurlara yönelik tutumunu “insanlık dışı” olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü, söz konusu raporu hazırlamak için Çin’in kuzeyindeki Sincan Özerk Bölgesi’nde Çinli makamların takibatı nedeniyle çocuklarını bırakarak ülke dışına kaçan Uygurlar ile mülakatlar yaptı.

Türkiye’de yaşayan ailelerle de konuşuldu

Avustralya, Kanada, İtalya, Hollanda ve Türkiye’de yaşayan uygurlardan  edinilen bilgilere göre hazırlanan raporda, bu ailelerin çocuklarının “yetimhanelerde” tutulduğu belirtildi. Çin makamlarının “eğitim kampı” olarak adlandırdığı yerlere konulma tehdidi nedeniyle, çocukların ebeveynlerinin ise Sincan’a geri dönemediği kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü, raporunda Türkiye’de yaşayan Faruh ailesinin durumunu Çinli makamların tutumunun bir örneği olarak gösterdi. Rapora göre, Ömer ve Meryem Faruh Çinli makamların pasaportlarına el koyacağını anlayarak, 2016 yılı sonunda Türkiye’ye kaçtı. Ömer ve Meryem Faruh’un aktardığına göre, beş ve altı yaşında olan iki çocuklarını da henüz pasaportları olmadığı için kendi anne babalarının yanlarına bıraktı. Raporda, ancak onların da “eğitim kampına” gönderilmesi üzerine Ömer ve Meryem Faruh’un bin 594 gündür iki kızından da haber alamadığı belirtildi.

“İnsanlık dışı bir tutum”

Uluslararası Af Örgütü Almanya teşkilatının Asya uzmanı Theresa Bergmann, raporu “Çin Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yönelik acımasız kitlesel tutuklama siyaseti yürek burkuyor” sözleriyle değerlendirdi.

Bergmann, “Çin’in Sincan’daki Müslüman azınlığa yönelik ‘terörizmle mücadele’ kisvesi altında haklı çıkartmaya çalıştığı tutumunun ne kadar insanlık dışı olduğunu ailelerin ayrılması açıkça ortaya koyuyor” dedi.

“Aile birleşimi sağlansın” talebi

Çin’in ülkeye serbestçe giriş ve çıkışları “derhal” mümkün kılarak, aile birleşimini sağlamasını talep eden Bergmann, Sincan bölgesindeki “eğitim kamplarının” da kapatılmasını ve buradaki tutukluların koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Af Örgütü ayrıca Çin hükümetinden Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanlarının ve bağımsız araştırma ekipleri ile basın mensuplarının  hiçbir kısıtlama olmaksızın Sincan’a girişine izin vermesini istedi.

Çin’de radikalleşme ile mücadele için Mart 2017’de yürürlüğe giren yasal düzenleme nedeniyle dini ve kültürel azınlıklar “aşırı” olarak sınıflandırılıyor. İnsan hakları savunucularının tahminlerine göre, bu yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bu yana yaklaşık 1 milyon kişinin keyfi olarak “eğitim kampı” olarak adlandırılan kamplara gönderildiği, buralarda işkence ve kötü muamelenin farklı şekillerine maruz kaldıkları belirtiliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.