enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:35 Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Gastronomi Festivali başladı…
10:30 Çin’de Gövde Gösterisi: Nükleer Güç Liderleri Bir Arada
07:47 CHP’nin İstanbul İl Kongresi’nin mahkeme kararıyla iptal edilmesi ve Çok Partili Sistem tartışmaları…
07:46 Sivas’ta tarımsal sulama amaçlı kullanılan barajlar, kuraklığa karşı korunuyor…
07:41 Ömer Çelik Kimdir, Aslen Nereli, Kaç Yaşında, Görevi, AK Parti Sözcüsü Kiminle Evli?
07:31 Turizmin başkenti Antalya’ya yılın 8 ayında hava yoluyla gelen yabancı turist sayısı belli oldu…
07:30 Sözde mizah dergisi Leman’ın Hz. Muhammed’e hakaret içeren yayınına ilişkin başlatılan soruşturmada iddianame hazırlandı
07:27 Ömer Çelik, “Cumhur İttifakı Terörsüz Türkiye konusunu yekpare şekilde sonuca ulaştırmaya kararlı”
07:23 Büyük Sivas TV’nin Gündem Futbol Programı Guinness’e aday olmalı
07:19 CHP’den disipline sevk kararı
06:31 SPD Başkan Yardımcısı Dr. Doğan: “GAP ile bölgenin ihracatı 13,5 milyar dolara çıktı ancak kalkınma tabana yaygınlaştırılamadı”…
22:36 İstanbul’da yapılacak CHP ilçe ve il kongreleri seçim çalışmaları tedbiren durduruldu
22:20 Moskova Crocus Expo hazır giyim fuarına 125 Türk firması katıldı
22:04 Moskova’da “Fidan” polemiği
21:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi ziyaret etti
12:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 106. yılı dolayısıyla yayımladığı anlamlı mesaj: “Sivas Kongresi’nin ruhu bugün de yaşıyor”
10:46 CHP’de İstanbul düğümü! Şimdi ne olacak? Açıklamalar peş peşe geliyor…
07:57 Ömer Çelik: “Türkiye’nin savunma sanayisinin geldiği noktayı manşetlerinden indiremiyorlar”
07:54 Suriye’deki Son Gelişmeler, Terör Örgütlerinin Planları ve Türkiye’nin Güvenlik Perspektifi: Jeopolitik ve Teorik Bir Analiz
07:43 Afganistan’da yeni diplomasi masası: Çin’in koridor planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’nin dezenformasyonla mücadelesinin etkinliği

AB’nin dezenformasyonla mücadelesinin etkinliği
12.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Birliği’nin (AB) dezenformasyonla mücadele stratejisini koronavirüs (Covid-19) salgını bağlamında Brüksel Koordinatörü, Avrupa Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Enes BAYRAKLI ve Araştırma Asistanı Şeyma FİLİZ, yapmış oldukları analizde AB’nin dezenformasyonla mücadelesinin etkinliği konusunu ele aldı.

DARENDELİ HOLDİNGDoç. Dr. Enes BAYRAKLI, Birliğin dezenformasyonla mücadelesinin 2011’de AB Dış İlişkiler Servisi’nin kurulmasından itibaren koronavirüs salgını sürecine kadar geldiğini açıkladı.

Başlangıçta Rusya kaynaklı dezenformasyon içeriklerini engelleme girişimlerinin zaman içinde sosyal medya platformlarının çeşitlenmesiyle çeşitli kaynaklardan kolayca yayılan dezenformasyonu engelleme zorunluluğuna dönüştüğünü hatırlatan Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, buradan hareketle EU vs Disinfo web sitesi ve sosyal medya hesaplarının kullanımının merkez alınarak dezenformasyonla mücadele edildiğini söyledi

Enes Bayraklı | Yazar | Kriter Dergi Doç. Dr. Enes BAYRAKLI,  Dezenformasyonla mücadele girişiminin yasal bir zemine oturması için Avrupa Komisyonu tarafından 2018’de Dezenformasyonla Mücadele Eylem Planı ve Dezenformasyonda Uygulama Kurallarının kabul edildiğini, devamında ise Facebook, Google ve Twitter gibi sosyal medya
platformlarının, reklam verenler ve reklam endüstrisinin de kendi kendini regüle etmeyi kabul ettiği anlaşmalar imzalandığınıa dikkat çekti.

“Uygulama Yasası kapsamında şirketlerin dezenformasyon içeriklerine yönelik sorumluluklarını kabul etmesine rağmen 2019’daki seçimlerde yoğun
dezenformasyon kampanyalarının düzenlendiği ve sosyal medya aracılığıyla yayıldığı bilinmektedir” diyen Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, “Bugün koronavirüs salgınının ortaya çıkışıyla birlikte AB’ye yönelik özellikle Çin ve Rusya kaynaklı dezenformasyonun sosyal medya platformları aracılığıyla hızla yayılması teknoloji şirketleriyle yapılan anlaşmaların etkisizliğini göstermektedir” dedi.

  Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, Koronavirüs salgınının hızla yayılmaya
başlamasıyla birlikte Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen teknoloji şirketlerine ve vatandaşlara dezenformasyonla mücadelede iş birliği çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Leyen’in çağrısı üzerine içeriklerin kolayca yayıldığı sosyal medya platformlarında resmi açıklamaların desteklenmesi, zararlı içeriklerin kaldırılması ve sahte haberlerin takip edilmesi için yapay zeka devreye sokulduğunu ifade eden Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, ancak komisyonun girişimlerine rağmen AB içinde krize dönüşen koronavirüs salgınına dair yalan haber ve dezenformasyon içeriklerinin yayılması engellenemediğini, Birliğe yönelik dezenformasyon içeriklerinin sosyal platformlar aracılıyla halen hızlıca yayıldığının bilindiğini belirtti.

Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, bununla birlikte Dünya Ekonomik Forumu’nun 3 Haziran 2020 tarihli “Medya, Eğlence ve Kültür Endüstrisi’nin Kriz Toplumunda Tepkisi ve Rolü” raporunda yer verilen bir araştırmaya göre 2012’den itibaren ilk kez devletlerin bir aktör olarak yalan haber ve yanlış bilgilendirmelere karşı en güvenilir kaynak olarak görüldüğüne dikkat çekti.

“Koronavirüs salgınıyla birlikte haber kaynağı ve bilgilendirmelerle ilgili güven konusunda geleneksel medya ve arama motorlarının en güvenilir kaynak olarak
görülmesi ve sosyal medya platformlarına olan güvenin azalması dezenformasyon, yalan haber ve mezenformasyon içeriklerinin sosyal medya
platformlarında hızla yayılmasının engellenemediğini göstermektedir” diyen Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, AB kurumları ve diğer ülkelerin dezenformasyonla mücadelede ortak platformu olan Hızlı Bilgilendirme Sistemi dezenformasyon saldırılarına verilen yanıtların koordine edilmesi ve verilerin paylaşılması için bir çerçeve oluşturmaktadır. Koronavirüs salgını sürecinde sistem tatbik edilmiş ancak tam kapasiteyle mücadele edilemediği görülmüştür” dedi.

Brüksel Koordinatörü, Avrupa Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Enes BAYRAKLI, AB ve kurumlarının, üye ülkelerin, teknoloji şirketlerinin ve diğer paydaşların dezenformasyona karşı ortaklaşa hareket ettiği platformların koronavirüs sürecindeki etkisizliğinin AB aleyhindeki söylem ve tartışmaların sosyal mecralarda hızla yayılmasının tetikleyicisi olmaya devam ettiğini kaydetti.

HABER : Tuba Nur TÜRKELİ & UHA) Uluslararası Haber Ajansı / Almanya Temsilcisi 

***

YAZARLAR HAKKINDA
-Enes Bayraklı
Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü lisans mezunu olan Enes Bayraklı aynı
üniversitede Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 2009-2010 arasında İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde doktora tezi için
araştırmalarda bulundu. 2011-2013 arasında Londra Yunus Emre Türk Kültür
Merkezi’nde uzman ve müdür yardımcılığı pozisyonunda çalıştı. Aynı dönem içerisinde 2012’nin Ağustos-Aralık arasında kurucu müdür olarak Bükreş ve Köstence Yunus Emre Türk kültür merkezlerinde görev aldı. 2013’ten beri Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. SETA Avrupa Araştırmaları direktörü görevini yürüten Bayraklı’nın çalışma alanları arasında, İslamofobya, Avrupada aşırı sağ hareketler, dış politika analizi, Alman siyaseti ve dış politikası bulunmaktadır.

-Şeyma Filiz
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden
2018’de, Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Bölümü’nden (çift ana dal) 2019’da mezun olmuştur. 2018 itibarıyla Galatasaray
Üniversitesi Stratejik İletişim Yönetimi Bölümü Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencisidir. 2019-2020 arasında Erasmus değişim programıyla Belçika’daki Universite Libre de Bruxelles’te eğitim görmüştür.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.