enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’nin Kaşıkçı Cinayeti Raporu Bekleniyor

ABD’nin Kaşıkçı Cinayeti Raporu Bekleniyor
25.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın cinayeti ile ilgili raporunu açıklamaya hazırlanırken, Başkan Joe Biden’ın Suudi Kralı ile görüşeceği bildirildi.

Beyaz Saray, Başkan Biden ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz arasında yakın zamanda bir telefon görüşmesi olacağını açıkladı, ancak görüşmenin tarihinin henüz belli olmadığını bildirdi.

Daha önceki açıklamalarda da Beyaz Saray, Biden yönetiminin Suudi Arabistan’la ilişkileri yeniden dengeleyeceğini, ilişkilerin Trump yönetimi öncesindeki geleneksel çizgisine çekileceğine işaret etmişti.

Veliaht Prens görüşmede olacak mı?

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, liderler arasındaki telefon görüşmesinin kısa süre içinde yapılacağını doğruladı. Ancak Biden’ın Suudi Kral’la görüşmesine Veliaht Prens’in katılıp-katılmayacağı bilinmiyor. Veliaht Prens Suudi Arabistan’ın fiili lideri olarak görülüyor ve babasının ardından tahta oturması bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü bu konudaki sorular karşısında, ‘‘Başkanın ve yönetimin niyeti Suudi Arabistan’la ilişkileri yeniden dengelemek ve mevkidaşların birbirleriyle muhatap olmasını sağlamak. Prens Salman, Savunma Bakanı’yla iletişime geçti. Uygun iletişim kanalı bu şekildeydi. Başkan Biden, Kral’la uygun zamanda görüşecek’’ yanıtını verdi.

Eski Başkan Donald Trump, 85 yaşındaki Suudi Kralı yerine, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin arkasında olduğundan şüphelenilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la yakın ilişkiler kurmuştu.

Ancak Muhammed bin Selman’ın itibarı, Kaşıkçı’nın 2018’de kendisine yakın olduğu belirtilen güvenlik personeli tarafından öldürülmesiyle sarsılmıştı.

Kaşıkçı raporu ilişkileri karmaşıklaştırabilir

Jen Psaki, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün (DNI) Kaşıkçı’nın İstanbul’daki cinayetiyle ilgili bir raporunu da yakın zamanda yayınlayacağını da bildirdi; ancak konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmak için, raporu beklemenin doğru olacağını kaydetti.

‘‘İlişkilerde yeniden denge sağlanacağından söz etmiştik bunun bir kısmı ilişkilerin mevkidaşlar arasında geliştirilmesiyle olacak’’ diyen Psaki, ‘‘Ayrıca Başkan Biden eski yönetimden farklı olarak dünya liderleriyle kendi ilişkilerini kuracak. Geri adım atmayacak ve insan hakları ihlalleri, ifade ya da basın özgürlüğünün eksikliği gibi kaygıları olduğunda bunları açıkça dile getirecek’’ diye konuştu.

Suudi Arabistan’la uzun süredir devam eden ilişkilere ve bölgede uğradığı saldırılara dikkat çeken Beyaz Saray Sözcüsü, ‘‘Bu konularda onlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Kaşıkçı cinayeti raporunun, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini daha karmaşık hale getirebileceği belirtiliyor. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) Kaşıkçı cinayetinin arkasında Veliaht Prens’in olduğuna inandığını söylemişti.

WASHINGTON

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.