enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:10 Halep krizi tamamen bitti mi? Suriye’yi şimdi ne bekliyor?
17:52 Bakan Fidan, Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin toplantıya katıldı
11:00 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor!
08:39 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
06:51 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:53 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:36 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliği, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:28 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) İstanbul ve Ankara’da 10 Ocak buluşmaları
00:24 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:19 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:16 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:13 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:10 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
07:36 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
06:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
06:16 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:37 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’nin 1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak resmen tanımaya hazırlandığı öne sürüldü

ABD’nin 1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak resmen tanımaya hazırlandığı öne sürüldü
23.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın “Ermeni Soykırımı”nı resmen tanımak için harekete geçtiği öne sürüldü.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı AFP’nin haberine göre, İddia, GZERO Medya’da yayın yapan siyaset uzmanı ve Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer’den geldi. Bremmer, Beyaz Saray’daki kaynaklarına dayandırdığı özel haberinde, Biden’ın seçim kampanyasında da vadettiği gibi “Ermeni Soykırımı”nı tanımak için çalışmalara başladığını ifade etti.

“Türkiye’yi takip edenler bilecektir, son birkaç hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan için zorlu geçti, çok hatalar yapıldı. Önce İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiler. Diğer yanda Merkez Bankasının başkanı bir kez daha değişti. Ekonomi kötüye gidiyor, Türk Lirası değer kaybediyor, cumhurbaşkanı halk desteğini yitiriyor” diyerek sözlerine başlayan Bremmer, HDP’nin kapatılma davasına da değinerek, Erdoğan için asıl büyük zorluğun ABD’den geleceğini söyledi.

İddia edildiği gibi Osmanlı dönemindeki 1915 olaylarının ABD tarafından “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanınması sürpriz olmayacak. Zira Joe Biden, seçilmesi halinde bu karara imza atacağını kampanyası boyunca sıkça dile getirmişti.

Eski başkanlardan Barack Obama’nın bu konudaki vaadini tutmadığını söyleyen Bremmer, Obama’nın danışmanlarının da o dönemde özür dileyip “Erdoğan’ı kırmamak için verdikleri tavizin bir hata olduğunu” kabullendiklerini savundu.

Biden yönetiminin Obama’dan kalan görevi tamamlamaya niyetli olduğu kanısından Bremmer’e göre bu planların kamuoyuyla henüz paylaşılmamasının arkasında önümüzdeki günlerde yapılacak NATO toplantısı var. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yüz yüze gelecek olmasından dolayı ortamın gerilmemesi için “Ermeni Soykırımı” meselesinin şimdilik geri planda tutulduğu düşünülüyor.

Yunanistan’a övgü dolu anma mesajı

Öte yandan Amerikalı lider Biden, 1821 Yunan Devrimi’nin iki yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin diğer bir komşusu Atina’ya yolladığı mesajında iki ülkenin önemli birer müttefik olduğunu vurgulayarak Yunanistan’a övgü yağdırdı.

Biden, Yunan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’ya hitaben kaleme aldığı mesajda, “Atina demokrasisinden ilham alan Amerika’nın kurucuları gibi, 1821 özgürlük savaşçılarının de Amerikan Devriminin ideolojisinden ilham aldıklarını” yazdı.

Atina ile ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Amerikalı lider, Yunanistan’ın NATO’nun önemli bir müttefiki ve ABD’nin yakın dostu olduğunun altını çizdi. Biden, “Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Batı Balkanlarda istikrarı sağlayan ve barışa katkıda bulunan bir devlet” diye nitelediği Yunanistan’dan övgü dolu sözlerle bahsetti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Biden’a samimi mesajı için şükranlarını iletti.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.