enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’de korona tahvilleri anlaşmazlığı

AB’de korona tahvilleri anlaşmazlığı
07.04.2020
A+
A-
Ya İstiklal Ya Ölüm

TÜHA HABER / Korona krizi nedeniyle dayanışma mesajları veren AB ülkeleri, dayanışmanın nasıl olacağı konusunda anlaşamıyor. Alman hükümeti korona tahviline karşı çıkarken AB Berlin üzerindeki baskıyı artırıyor. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, koronavirüs salgını ile mücadele eden Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, salgının ekonomik ve finansal yükünü hafifletmek için çareler arıyor. AB ülkelerinin, ekonomik krizin aşılması için dayanışma göstermesi gerektiğinde hemfikir olan farklı ülkelerden siyasetçiler, bu dayanışmanın nasıl olacağı konusunda ise görüş birliği sağlayamıyor. İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler korona tahvilleri çıkartılarak, borçların ortak bir şekilde üstlenilmesini isterken, Almanya, Hollanda gibi ülkeler ise buna karşı çıkıyor. Bu konuda ülkeler arasında yaşanan tartışma, siyasetçiler tarafından kaleme alınan ve Avrupa gazetelerinde yayımlanan farklı makalalere de yansıdı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Maliye Bakanı Olaf Scholz, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya’da yayımlanan beş gazeteye dayanışma mesajı veren, ancak korona tahvillerine değinmeyen ortak bir makale yazdı.

Makalade, Alman hükümeti koronavirüs salgınından ağır bir şekilde etkilenen Avrupa Birliği ülkelerine, krizin olumsuz ekonomik sonuçlarının giderilmesinde dayanışma güvencesi verdi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas ve Scholz, “Koronavirüs salgını sırasında Avrupa’daki dayanışmaya dair açık bir işarete ihtiyacımız var. Almanya bunun için hazır” ifadesini kullandı.

Alman bakanlar korona tahvilden söz etmedi

Alman bakanlar, Avrupa’nın görevinin “desteğe ihtiyacı olan bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için bir güvenlik ağı” oluşturmak olduğunu vurguladı. Ancak Maas ve Scholz’un ortak yazdığı makalede, korona krizi nedeniyle oluşan borçların Avrupa Birliği içinde paylaşılmasını öngören ve İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerin istediği korona tahvillerine değinmemesi dikkati çekti.

Korona tahvillerine karşı çıkan Alman hükümetinin görüşüne vurgu yapan bakanlar, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) çerçevesindeki yardımların gereken desteği sağlayacağına işaret etti. ESM’nin Euro Bölgesi ülkelerine uygun koşullarda gereken sermayeyi sağlayacağını belirten Maas ve Scholz, İtalya’nın 39 milyar euro, İspanya’nın da 28 milyar euro alabileceğini ifade etti.

Alman ve Fransız meclis başkanlarından dayanışma çağrısı

Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble ile Fransa Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand da yazdıkları ortak makalede, korona krizinin aşılması için Avrupa’da dayanışmanın artırılmasını istedi. Schäuble ve Ferrand’ın Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ile Fransız Les Echos gazetelerinde yayımlanan ortak makalesinde, AB’nin “dayanışma ve finans politikası açısından bütünleşme için yeni adımlar” üzerinde düşünmesi gerektiği ifade edildi. İki parlamento başkanı, Avrupa bütçesi, Avrupa Yatırım Bankası ve ESM’nin tüm  imkanlarının “esnek” bir şekilde harekete geçirilmesi ve genişletilmesini talep etti.

Alman hükümetinin aksine Fransa, korona tahvillerinin çıkartılmasını istiyor. Almanya’nın eski Maliye Bakanı Schäuble ise geçmişte de AB içindeki borçların bütün ülkeler tarafından paylaşılmasına karşı çıkan isimler arasındaydı.

AB’den Almanya üzerindeki baskıyı artırıyor

Avrupa Birliği ise Alman hükümeti üzerindeki baskıyı artırıyor. AB Komisyonunun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton ile Ekonomiden Sorumlu üyesi Paolo Gentiloni de Frankfurter Allgemeine Zeitung için yazdıkları ortak makalede, korona tahvillerinin çıkartılması gerektiğini savundular. Dayanışma çağrısında bulunan AB yetkilileri, uzun vadeli tahviller için vergilerle finansmanı sağlanacak fonlar oluşturulmasını talep etti. Breton ve Gentiloni, ancak, bu fonların sadece korona krizinin ardından ekonomik kalkınmayı sağlamak için kullanılması gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Pazar günü Avrupa’nın bir “Marshall Planı”na ihtiyacı olduğunu belirterek AB’nin 2021-2027 bütçesinin buna göre şekillendirilmesi gerektiğini söylemişti.

Fransız Breton ve İtalyan Gentiloni, ortak makalade, krizden çıkışa çözüm için getirdikleri önerinin von der Leyen’ın fikrinin devamı olduğunu belirtti. AB komiserleri, Avrupa’nın ESM, Avrupa Yatırım Bankası ve AB’nin kısa çalışma destek programı “Sure”un yanı sıra korona tahvilleri gibi bir dördüncü sütuna ihtiyacı olacağının altını çizdi.

Almanya’nın yanı sıra Hollanda da, korona tahvillerini reddediyor. AB maliye bakanları Salı günü video-konferans aracılığı ile yapacakları toplantıda, mali yardımların nasıl olacağını görüşecek.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Nisan 2020]

Seksenler_2019 banner
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.