enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:51 Avrupa Haberleri: Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:44 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:44 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:42 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:27 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:24 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
07:11 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
00:53 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:52 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:39 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:34 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:21 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de seçimi kim kazanır?

ABD’de seçimi kim kazanır?
06.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve SETA Araştırma Direktörü Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, Amerikan seçimlerinin maalesef kendilerinden çok dünyayı ilgilendirdiğini ve doğal olarak Türkiye’nin de sonuçlardan etkileneceğini söyledi.

Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın: ABD kendi kurduğu düzeni kendisi yıkıyor

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, bir yazarın ‘Amerikan toplumu ve siyaseti, Amerikan İç Savaşı’ndan (1861- 1865) bu yana hiç bu kadar gerilmemişti’ dediğini hatırlatarak,Gerçekten öyle! Tarihi bir seçim… Sert bir kutuplaşma…” ifadesini kullandı.

Küresel kapitalizmin en büyük kalesi Amerika’da müthiş bir mücadele olduğunu açıklayan Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, “Bir yanda eski düzeni savunanlar diğer yanda onu dinamitleyen Trump ve destekçileri. Basitleştirmek için bir tarafa küreselciler diğer tarafa yerelciler diyebilirsiniz. Küresel sermaye Amerikan devletini her zaman küresel düzenin ve çıkarlarının koruyucusu olarak gördü”ğünün altını çizdi.

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, ancak 2016’da Trump’ın küresel sermayenin Amerikan toplumuna katkısının azaldığı iddiasıyla kazandığını, Yatırımları Amerika’ya geri getirmeyi vaat ettiğini ve Amerika’nın dünyadaki askeri varlığını azaltmaya çalıştığını hatırlattı.

.Bunun da dünyada zaten doğmakta olan güç boşluğunu ciddi oranda artırdığına vurgu yapan.Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, “Neo-liberal küreselleşmeyi sarstı. Şimdi Biden ile kazanmak isteyenler eski düzeni getirme peşinde” olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, “Anketlere bakarsanız, Biden büyük ihtimalle kazanıyor. Ama ben bu anketlerin hiçbirine inanmıyorum. Uzun boylu tartışmaya yer yok. Anket tekniklerinden başlayın da manipülasyon gayretlerine kadar bu anketlerin birçok sorunu var. 2016 örneği önümüzde duruyor. O zaman da Clinton açık ara kazanıyordu. Ama olmadı”ğına dikkat çekti.

“Şimdi de benzer bir durumla karşılaşabiliriz. Zaten birçok uzman bu seçim sonucunu verilerle tahmin etmenin imkansız olduğunu kabul ediyor” diyen Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, “Anketlerin böylesi güvenilmez olduğu durumlarda teorik bir okuma yapmak en doğrusu gibi gelir bana. Dünya siyasetine bakın. Tüm ülkelerde ciddi bir yerelleşme rüzgârı eserken ve aslında bunun temel sebebi de Amerika iken, teorik olarak Trump’ın kazanması gerekir. Zaten kovid olmasa çok rahat kazanacaktı. Ama şimdi durum biraz kritik. Göreceğiz. Anketler mi teori mi haklı çıkacak?” diye sorguladı.

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, Amerikan seçimlerinin maalesef kendilerinden çok dünyayı ilgilendirdiğini ve doğal olarak Türkiye’nin de sonuçlardan etkileneceğini söyledi.

Trump’la iyi kötü bir mesafe kat etmiştik” diyen Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, Eğer tekrar iktidara gelirse aynı düzlem üzerinden yürüme şansımızın olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, “Ama Biden gelirse işler biraz karışır. Biden yeniden Amerikan merkezli bir uluslararası düzen fikrini öne sürmek isteyecektir. Türkiye siyasetine müdahil olma hevesini ve Erdoğan’ı devirerek Türkiye’yi kontrol edilebilir hale getirme niyetini hepimiz biliyoruz. Kendisi açıkça söyledi. Bu nedenle Türkiye’ye karşı sertlik yanlısı bir tutum takınması şaşırtıcı olmayacak” dedi.

“Daha önce iki kötüden iyisi olan Trump’ın Türkiye için daha tercih edilir olduğunu yazmıştım” diyen Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN, hâlâ aynı kanaatte olduğunu belirterek şunları kaydetti:

 “Ama Biden kazanacak olursa da bir yolunu bulacağız. Türkiye’yi sıkıştırmak isteyecektir. Ama uygulayabileceği baskıların da bir sınırı var. Amerikan devletinin bu saatten sonra dünyanın herhangi bir bölgesinde askeri güç kullanmadığı müddetçe ikna edici olması mümkün değil. Kullanamayacaklarını kendileri de biliyor. Biden, seçilse bile, Türkiye’nin 4 yıllık kazanımlarını tersine çeviremez ama dört yıllık bir mücadeleye de hazır olmak lazım. En büyük silahı da ekonomik baskı olur. Bu da görmediğimiz bir iş değil.” 

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.