enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de İş İlanları Rekor Seviyeye Çıktı

ABD’de İş İlanları Rekor Seviyeye Çıktı
09.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’de açılan iş ilanları Temmuz ayında rekor düzeye erişirken, ister çıkarmalarda da hafif düzeyde bir artış oldu. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı bu veriler, geçen ay işe alımlarda yaşanan keskin düşüşün, istihdam talebinin zayıf olmasından değil işverenlerin çalışan bulmada zorlanmasından kaynaklandığının işareti olarak yorumlanıyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Reuters‘den aktardığı haberine göre, Bakanlığın aylık olarak yayımladığı İş İlanları ve İşgücü Devir Hızı Anketi ayrıca, işlerinden gönüllü olarak ayrılan çalışanların sayısının düzenli bir şekilde arttığını gösteriyor. Bu durumun da, işgücü piyasasına güvenin bir işareti olduğu yorumu yapılıyor.

İstihdam talebinin bir ölçüsü olan iş ilanları Temmuz ayının son gününde 749 bin artarak 10,9 milyona yükseldi. Bu rakam, verilerin yayınlanmaya başladığı 2000 yılı Aralık ayından bu yana en yüksek düzey. İş açıklarındaki büyük artışta, sağlık hizmetleri ve sosyal yardımlar, maliye ve sigorta, konaklama ve gıda hizmetleri alanları öncü konumda yer alıyor.

İş ilanları ABD’nin Kuzeydoğu, Güney, Ortabatı ve Batı bölgelerinde artış gösterdi. İlanların açılma oranı Haziran ayında yüzde 6,5’ten yüzde 6,9’lık rekor düzeye çıktı ve bu artış özellikle 50 ila 249 çalışana sahip orta ölçekli işletmelerden kaynaklandı. 5 bin ve üzeri çalışana sahip büyük işletmelerde ise oran düştü.

İşe alımlar 160 bin düşerek 6 milyon 700 bine indi. Bunda perakende satış, dayanıklı mal imalatı ve eğitim hizmetlerindeki düşüşler rol oynadı. Eyalet ve yerel hükümetlerde eğitim alanında işe alımlar arttı. Aynı şekilde federal hükümet istihdamında da artış yaşandı. İşe alım oranı Haziran ayında yüzde 4,7’den yüzde 4,5’e düştü. Bu oran 5 bin ve üzeri çalışana sahip büyük işletmelerde de düştü.

Çalışma Bakanlığı’nın bu raporu, geçen Cuma günü yayınlanan ve tarım dışı istihdamda derin düşüşü gösteren verilerin ertesinde geldi. Hükümetin geçen hafta açıkladığı rapora göre, Temmuz ayında 1,053 milyonluk artışın yaşandığı tarım dışı istihdam geçen ay 235 bin arttı. Ekonomistler söz konusu dönem için 728 bin yeni iş bekliyordu.

Başkan Joe Biden raporun açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, beklenenden daha düşük gelen istihdam artışından COVID-19 virüsünün artan Delta varyantını sorumlu tutmuş ancak ekonominin “dayanıklı ve güçlü” olduğunu söylemişti.

  Corona virüsü pandemisi ABD’de istihdam piyasası dinamiklerini alt üst etti. 8 milyon 400 bin kişinin resmen işsiz statüsünde olmasına rağmen ülkede çalışan bulmada kıtlık yaşanıyor.

Uygun ücrette çocuk bakımı imkanı sunulmaması, Corona virüsüne yakalanma korkusu, federal hükümetin sağladığı cömert nitelikte işsizlik yardımları, pandemiyle alakalı emeklilikler ve kariyer değişiklikleri gibi unsurlar bu durumun oluşmasına yol açan faktörler arasında görülüyor.

İstihdam piyasasındaki mevcut zor durumun, devletin sağladığı işsizlik yardımlarının Pazartesi günü süresinin dolmasıyla birlikte Eylül ayından itibaren yumuşamaya başlaması bekleniyor. Ülkede okullar da açıldı ve birçok okul bölgesi yüz yüze eğitim imkanı sunuyor.

Bununla birlikte, özellikle Delta varyantının etkisiyle ülkede artan Corona virüsü vakalarının bazı kişileri iş hayatına dönmekten caydırabileceği ihtimaline de dikkat çekiliyor.

Çalışma Bakanlığı’nın raporu ayrıca, 107 bin kişinin Temmuz ayında işlerini gönüllü olarak terkettiğini gösterdi ve böylece toplam rakam 4 milyona yükseldi. Bu, toptan satışlar ve eyalet ile yerel hükümet eğitim alanlarındaki artışı yansıtıyor. Ulaştırma, büyük mağazacılık, kamu hizmetleri ve federal hükümet kategorilerinde işlerini terkedenlerin sayısındaysa düşüşler oldu.

İş bırakma oranı yüzde 2,7 oranında sabit kaldı. Bu, siyasetçiler ve ekonomistlerce normalde istihdam piyasasına olan güvenin bir ölçüsü olarak görülüyor.

İşten çıkarma ve tasfiyelerin sayısı da 105 bin artarak 1,5 milyona yükseldi.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.