enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:12 Kumar Bir Halk Sağlığı Sorunudur
07:55 Olmadı Bay Kuipers: Hollandalı yazarın Jön Türk anlatımı… Yazıdaki gerçekler, eksikler ve oryantalist sapmalar 
07:54 Oyunculuk yanında İran’da ticaretle de uğraşan Niloufar Rosa Ghodsifar, aynı sistemini Türkiye’de kuruyor.
07:43 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat farkı açtı! 12 Ekim reytinglerinde TRT 1 zirvede
07:40 Ankara Gastronomi Festivali 24-26 Ekim’de, tarih ve lezzet başkent sofralarında buluşuyor.
07:28 Gazze’ye yardım taşıyan 17. İyilik Gemisi yola çıktı
07:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze soykırımını durdurma noktasında önemli bir adım attık”
07:23 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan İmamoğlu’nun yerine seçilmişti! Aslan için hapis talebi
07:18 Filistin’in Başkenti Doğu Kudüs’ten derlediğimiz haber turu!
07:17 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yarışacak 8 aday, yoğun kampanya dönemine girdi.
07:16 Bu hafta sıcaklıklar mevsim normallerinin 1-2 derece altında seyretmeye devam edecek. Kar yolda…
07:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel, Brüksel’de laf üretirken biz Anadolu’da eser üretiyoruz
06:57 Ekol TV’de sarsıcı gelişmeler yaşanıyor. Kanalın Ankara bürosu kapatıldı, İstanbul’da ise çok sayıda çalışanla yollar ayrıldı.
00:57 Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…
22:08 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC Cumhuriyet Meclisinde bugün önemli bir adım atıldı
07:53 Malezya Milli Günü Kutlaması ve 2026 Malezya Ziyaret Yılı tanıtımından notlar…
07:47 Gençlik ve Spor Bakanlığı ile (TÜBİTAK) iş birliğinde gençler için “uzay ve havacılık” kampı
07:41 Güvenlik uzmanı ve yazar Mete Yarar, “Bugün Gazze’de yapılanları onaylayanların oranı yüzde 70″
07:38 ABD’li teknoloji şirketi Google, gelecek beş yıl içinde en büyük yapay zeka merkezini Hindistan’da kuracak
07:37 Tataristan helal ürün ihracatını artırmayı planlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD ve NATO’ya Karadeniz’e Sahip Çıkma Çağrısı

ABD ve NATO’ya Karadeniz’e Sahip Çıkma Çağrısı
04.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Ukrayna, Gürcistan ve Romanya, Rusya’nın Karadeniz’de saldırgan politikalar izlediğini savunarak, ABD ve NATO’ya bölgede daha fazla varlık gösterme çağrısı yaptı.

Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nün yeni başlattığı bir girişimin düzenlediği etkinlikte bir araya gelen Ukrayna, Gürcistan ve Romanya’nın ABD büyükelçileri, Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında geçiş yolu konumundaki Karadeniz’in yüzyıllar boyunca uğrunda savaşılan stratejik bir denizyolu olduğunu hatırlatan Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Vladimir Yelçenko, “Rusya’ya karşı tek başımıza direnebilecek güçte değiliz” dedi. Moskova, 2008’de Gürcistan ve 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği topraklar üzerinden Karadeniz’deki nüfuzunu arttırmış durumda.

Gürcistan’ın ABD Büyükelçisi David Bakradze, Yelçenko’nun Rusya kaygısını paylaşıyor. Her iki diplomat da ABD’ye bölgedeki varlığını ve müttefikleriyle ilişkilerini güçlendirme çağrısı yaptı.

Daha fazla ABD ve NATO varlığı

Heritage Vakfı’ndan uzman Luke Coffey, 2014’teki Kırım krizinin hemen ardından, ABD ve NATO’nun Karadeniz bölgesindeki varlığının hızla arttığını ancak sonrasında gitgide azaldığını söyledi.

Coffey, bu yıl yazdığı bir makalede Karadeniz’i dünyadaki en büyük imparatorlukların uğrunda savaştığı bir denizyolu olarak tanımlıyor. Makalede, Karadeniz’in Avrasya bölgesinin jeopolitik ve ekonomik açıdan en önemli noktalarından biri olduğunun tarih boyunca kanıtlandığı vurgulanıyor.

Petrol ve nakliyat

Heritage Vakfı’na bağlı Douglas ve Sarah Allison Dış Politika Merkezi’nin Direktörü Coffey, tabanından geçen petrol ve doğal gaz boru hatlarının ve fiber optik kabloların Karadeniz’i daha da önemli kıldığını söyledi. Karadeniz her gün insan ve mal taşıyan yüzlerce gemiye ev sahipliği yapıyor.

Rusya içinse Karadeniz, Akdeniz’e, Süveyş Kanalı’na ve diğer stratejik noktalara açılan denizyolu konumunda.

Coffey, NATO’nun bölgede istikrarlı bir varlık göstermesi ve bunun için de Karadeniz’de her gün en az bir gemi bulundurması gerektiğini söyledi.

Ancak Heritage Vakfı uzmanı, şu anda NATO ülkelerinin Karadeniz’de böyle güçlü bir varlık göstermek için gereken gemilere ya da siyasi iradeye sahip olmadıklarının, Corona virüsü salgınının bütçeleri daha da sıkıntıya soktuğunun altını çizdi.

Bu soruna yaratıcı çözümler üretme çağrısı yapan Coffey, donanma gücünü destekleyecek hava ve kara imkanlarını araştırmak gerektiğini de savundu.

Bölgedeki ülkelerin Karadeniz’e sahip çıkma konusunda hevesli olması gerektiğini belirten Coffey, Romanya’nın bu konuda en hevesli NATO üyesi olduğunu söyledi. Coffey’e göre Karadeniz’e kıyısı olan NATO üyelerinden biri olan Türkiye, bölgede Rusya’dan sonra en güçlü donanmaya sahip ülke olarak öne çıkıyor.

Ankara’nın desteği hayati önemde

Gürcistan, Romanya ve Ukrayna’nın ABD büyükelçileri, bölgedeki hiçbir girişimin Ankara’nın desteği olmadan başarılı olamayacağı konusunda görüş birliği içinde. Romanya’nın ABD Büyükelçisi George Maior, Ortadoğu Enstitüsü’ndeki etkinlikte, “Türkiye’nin Karadeniz’de daha fazla devreye girdiğini görmek isteriz” diye konuştu.

Büyükelçi Maior, Romanya’nın ABD’nin bölgedeki askeri varlığını arttırmak için Pentagon’la özenli ve düzenli bir çalışma yürüttüklerini de kaydetti.

Foruma katılanlardan bazılarıysa, ABD ve NATO’nun, 2004’ten bu yana ittifakın üyesi olan üç Baltık ülkesine verdikleri desteğin aynısını Karadeniz bölgesinde de görmeyi umduklarını söyledi.

Coffey’ye göre, NATO üyeliği şimdilik Gürcistan ve Ukrayna için uzak bir hedef gibi görünse de imkansız değil.

Coffey, “1990’ların başında Polonya veya Letonya’nın NATO’ya üye olma ihtimali olup olmadığı sorulsa, alacağınız cevap ‘imkansız’ olurdu. Ama bugün ikisi de, ittifakın sadece üyeleri değil aynı zamanda en sağlam destekçileri. Rusya’nın, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini engellemesine izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Haber: Natalie Liu / VOA

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Temmuz 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.