enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:14 TFF 3. Lig’e düşen İzmir’in köklü kulüplerinden Altay’da futbol şubesinin şirketleşmesi için harekete geçildi.
17:05 Arda Turan, Shakhtar Donetsk’te işbaşı yaptı
12:43 İsrail, Filistin’de sistematik savaş suçları işledi!
11:49 TBMM’ye sunulan otomobillere yönelik yeni ÖTV teklifiyle, motor türü ve teknik özelliklere göre vergilendirme yeniden düzenlenecek…
09:50 Karnaval Medya Grubu, Vera Müzik ile stratejik bir sponsorluk anlaşmasına imza attı.
08:23 İsrail hukuk tanımıyor: Şimdi de ‘meşru müdafaa’ yalanı
07:49 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, belediyenin işlettiği kreşlerin 2 bin 500 lira olan aylık ücretinin yüzde 100 zamla 5 bin liraya yükseltildi…
07:41 Kuzey Kıbrıs Türk Cuhuriyet (KKTC), bu yazın ‘En’ favori tatil yeri
07:36 45 yıl önce ABD’nin çuvalladığı İran operasyonu
07:20 Akdeniz sularında yeni dönem başladı, Petrol Ofisi Grubu ilk ULSFO üretimini gerçekleştirdi
07:19 Nizip Ticaret Odası (NTO) yönetiminden, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Atilla Aksoy’a ziyaret
07:10 Koç Üniversitesi Ebru Kulübü’nün yıl sonu sergisi: Boyanın Suyla Dansı: Ebru Sergisi
07:06 Otomotivde İhracatın Şampiyonları ödül aldı
07:03 CHP’de ortalık alev alev yanıyor! Kılıçdaroğlu’nun avukatından Özel’e ağır sözler.
07:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
06:59 “Bakan 220 ile Gidiyor, Vatandaşa 50’yi Geçtin Diye Ceza!”
06:55 HPV aşısı ücretsiz oluyor: Uzmanlar 9’lu aşıyı öneriyor
06:44 İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Irak’ı Şii Milislerin Saldırılarını Engellemesi Konusunda Uyardı

ABD Irak’ı Şii Milislerin Saldırılarını Engellemesi Konusunda Uyardı
04.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / / Trump yönetimi, Irak’ı, Şii milislerin ABD tesislerine yönelik roket saldırılarını durdurmazsa, Bağdat’taki büyükelçiliğini kapatacağı yönünde uyardı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ( SETA | Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı)’nın İnternet Sitesi’nde yer alan haberine dayandırdığına göre,  Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Başbakan Mustafa el-Kazımi ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Bağdat’taki Amerikan büyükelçiliğini kapatma yönündeki ikazlarını gündeme getirdi.

Irak’ta hükümet binaları ve ABD büyükelçiliği ile diğer yabancı elçilik ve diplomatik misyon binalarını içeren Yeşil Bölge neredeyse her gün Katyuşa roketleri ile yapılan saldırıların hedefi oluyor.

Washington Post yazarı David Ignatius’un konuyla ilgili köşe yazısında, büyükelçiliğin kapatılması durumunda Şii milislere karşı ağır Amerikan hava saldırılarının yeniden başlatılmasının da ihtimal dahilinde olduğu savunuluyor.

ABD Bağdat Büyükelçisi Matthew Toller Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’e politik kararın Başkan Trump tarafından verildiği ve iki ülkenin ilişkilerinde yeni bir döneme girdiğini söyledi. İki Iraklı yetkili de ABD’nin gelecek birkaç ay içinde Bağdat’taki büyükelçiliği kapatmaya yönelik ön adımlar atmaya başladığını, kapatmanın Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesiyle eş zamanlı gerçekleşebileceğini ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil’deki Başkonsolosluğun açık tutulacağını belirtti.

Pompeo’nun uyarılarına cevaben Irak medyasında çıkan haberlere göre, aralarında Amerikan karşıtı Mukteda el-Sadr gibi isimlerin de olduğu ülkedeki birçok siyasi grup Irak’ın çıkarlarına hizmet etmediği için saldırıları durdurma çağrısında bulundu.

Öte yandan Mukteda el-Sadr kendi internet sayfasından yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar Amerikan askerlerinin geri çekilmesi tamamlanmazsa saldırıların daha sert bir şekilde yeniden başlayacağını belirtti.

Konuyla ilgili yayınlanan bir analize göre Washington’un büyükelçiliği kapatma kararının İran etkisindeki silahlı gruplara karşı mücadele veren ve önemli başarılar kazanan Mustafa el-Kazimi yönetimini zor durumda bıraktığı düşünülüyor.

Öte yandan Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi diğer koalisyon güçlerinin de geri çekilmesini tetikleyeceği ve bölgede İran ve Rusya kontrolündeki güçlerin hâkim olacağı savunuluyor.

Amerikan elçiliğinin kapatılması ve yabancı silahlı kuvvetlerin ülkeden çekilmesi İran destekli grupların “rüyalarını süsleyen bir başarı” olduğu için bunun gerçekleşmesi Tahran açısından büyük bir propaganda zaferi anlamına geliyor ki bu Süleymani ve Mühendis’in öldürülmelerinden beri Irak’ta sağlanan olumlu gelişmeleri heba etmek anlamına geliyor.

Bu durumun İran’a kolay bir zafer hediye etmekle eşdeğer olduğu vurgulanıyor. Analize göre Amerikan ordusu ne kadar güçlü olursa olsun siyasi netice almada o kadar etkili olamıyor ve Pompeo’nun yaptığı gibi kamuoyuna açık tehditler genellikle istenilen sonuçları doğurmuyor.

Başkan Trump’ın gerek Afganistan ve gerek Irak’taki Amerikan varlığını azaltmak ve nihai olarak çekilmek istediği biliniyor. Öte yandan Irak’ta İran’ın nüfuzunun artmasının hem İsrail hem ABD’nin çıkarlarına aykırı olduğu analizi üzerinden Bağdat hükümetinin İran’a ve İran yanlısı milislere karşı daha güçlü tavır koyması talep ediliyor. Uzun süredir devam eden bu dinamiğin devam etmesi şaşırtıcı değil.

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.