enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Başkanı Trump Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü: “Gazze Ortadoğu’nun elması olabilir”

ABD Başkanı Trump Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü: “Gazze Ortadoğu’nun elması olabilir”
13.02.2025
A+
A-

* ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da Gazze planı ve kırılgan ateşkesin tartışıldığı bir sırada Ürdün Kralı Abdullah’ı ağırladı.

* Başkan Trump, Filistinliler’in Gazze dışında güvenli bir yerde yaşayacaklarını söyledi.

* Ürdün Kralı Filistinliler’in ülkesine yerleştirilmesi teklifine ilişkin, “Konuyu herkesin çıkarına olacak şekilde nasıl çözebiliriz bakmamız gerekir” diye konuştu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’den Gazeteci*Lauren Thomas’ın Amerika’nın Sesi’ne dayandırdığı haberine göre, VOA Türkçe - YouTubeABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da Gazze planı ve kırılgan ateşkesin tartışıldığı bir sırada Ürdün Kralı Abdullah’ı ağırladı.

Başkan Trump, Filistinliler’in Gazze dışında güvenli bir yerde yaşayacaklarını söyledi. Ürdün Kralı Filistinliler’in ülkesine yerleştirilmesi teklifine ilişkin, “Konuyu herkesin çıkarına olacak şekilde nasıl çözebiliriz bakmamız gerekir” diye konuştu.

Başkan Donald Trump ve Ürdün Kralı Abdullah Oval Ofis’te basına kapalı görüşme öncesinde basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.

Gazze’yi satın almayacaklarını, denetimini alarak düzgün bir şekilde yöneteceklerini söyleyen Başkan Trump, “Geniş kapsamlı bir ekonomik kalkınma olacak; belki de o bölgedeki en büyüğü. Orada otel, ofis binaları ve konut dahil pek çok iyi şey inşa edilecek. Burayı olması gereken bir alana dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Trump: “Sert oynamak istiyorlar ama ne kadar sert olduklarını göreceğiz”

ABD Başkanı Trump Cumartesi gün ortasına kadar Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini söylemişti.

Bu görüşünü tekrarlayan Trump “Bu süre zarfını karşılayabileceklerini şahsen düşünmüyorum. Sert oynamak istiyorlar ama ne kadar sert olduklarını göreceğiz” diye konuştu.

“Gazze Ortadoğu’nun elması olabilir”

ABD Başkanı, “Gazze’nin yeniden inşası sürecinde Ortadoğu halkları için çok iş imkanı olacağını belirterek, “Bir elmas olabilir. Ortadoğu için büyük bir imkan olabilir. Barış olacak. Her 10 yılda bir aynı şeyler yaşanıyor. Çok uzun süre izledim. Gazze’deki ölüm ve yıkımı… Medeniyet silindi Gazze’de” ifadelerini kullandı.

Gazze konusunda Mısır ve Ürdün ile

ilerleme sağlayabileceklerini belirten Trump, “Çok karmaşık bir şey değil. ABD’nin bu toprakları kontrol etmesiyle Ortadoğu’da ilk kez istikrar olacak. Filistinliler ya da şu anda Gazze’de yaşayan insanlar bir başka yerde güzel şekilde yaşıyor olacaklar. Güvenli bir şekilde yaşayacaklar” dedi.

Trump: “Cumartesi gününe kadar tüm rehineler serbest bırakılmazsa Gazze’de ateşkes anlaşması iptal edilsin”

Ürdün Kralı Abdullah ise sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Başkan Trump’la yaptığı görüşmede, Gazze’deki ya da Batı Şeria’daki Filistinliler’in çıkarılmasına karşı olduğunu yinelediğini söyledi.

Bunun Arap ülkelerinin ortak bir tutumu olduğunu söyleyen Ürdün Kralı, “Filistinliler’i yerinden etmeden ve insani duruma çözüm bularak Gazze’nin yeniden inşası hepimiz için öncelik olmalı” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Mısır ve Ürdün’le konuya ilişkin ilerleme sağlanması konusunda iyimser konuştu.

Ürdün Kralı Abdullah: “Mesele herkesin çıkarına olacak şekilde çözülmeli”

Ürdün Kralı Abdullah meselenin herkesin çıkarına olacak şekilde çözümünün değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kral Abdullah, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Arap ülkelerinin planlarını görüşmek üzere ilgili tarafları Riyad’a davet ettiğini belirtti.

Ürdün Kralı, kanser olan ya da durumu kritik olan 2 bin çocuğu en kısa zamanda Ürdün’e sevk edeceklerini de açıkladı. ABD Başkanı Trump bu gelişmeyi “güzel bir jest” olarak tanımladı.

Filistinliler’in Gazze yeniden inşa edilirken Mısır, Ürdün ve başka ülkelere yerleştirilmesi fikrinin arkasında duran ABD Başkanı Trump, “Şunu unutmayalım. Sadece Gazze Şeridi’nde olmak istiyorlar çünkü başka türlüsünü bilmiyorlar. Bir alternatifleri olmadı hiçbir zaman. Bir alternatifleri olduğunda, tek bir kişi bile olduğu yerde kalmak istemeyecek. Cehennemde yaşıyorlar” diye konuştu.

Gazze için Mısır-Arap planı

Ürdün Kralı Abdullah, Başkan Trump’la görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Mısır öncülüğünde Gazze için bir plan olduğunu söylemiş ancak başka ayrıntı vermemişti.

Kral Abdullah’ın ABD Başkanı Trump’la görüşmesinden kısa bir süre sonra al-Mamlaka televizyonuna konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, Gazze’nin halkı yerinden etmeden yeniden inşa edilmesine yönelik bir Arap-Mısır planı olduğundan söz etti.

Trump: “Para ile tehdit etmek zorunda değilim, bunun ötesinde olduğumuzu düşünüyorum”

Başkan Trump ABD’nin Gazze’nin denetimini alarak bölgeyi Ortadoğu ülkelerinin desteğiyle yeniden inşa etmeyi ve burada yaşayan 2 milyondan fazla Filistinli’nin ise Mısır ve Ürdün gibi yerlere yerleştirilmesini öngören bir plan açıklamıştı.

Bu plana Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleri karşı çıkmıştı.

Ürdün Kralı Abdullah ile görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pazartesi akşamı Ürdün ve Mısır’ın Filistinliler’i kabul etmemesi halinde bu ülkelere yardımı askıya alıp almayacağına ilişkin soruyu, “Belki, olabilir neden olmasın” ifadeleriyle yanıtlamasının ardına rastlıyor.

Başkan Trump’a Ürdün Kralı ile görüşmesi öncesinde bu sözleri hatırlatıldı ve Mısır ile Ürdün’ün Gazze planını kabul etmemeleri halinde bu ülkelere yardımı askıya almayı hala değerlendirip değerlendirmediği soruldu.

ABD Başkanı, “Bunu söylemek istemiyorum çünkü çok iyi bir ilişkimiz oldu ve konuştuğumuz bu kısa süre içinde çok iyi gidiyoruz. Kral biraz önce bir açıklama yaptı. Ben böyle bir açıklama yapmasını istemedim. Kendisi Gazze Şeridi’nden 2000 küçük çocuğun kurtarılmasına ilişkin bir açıklama yaptı” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, “Para ile tehdit etmek zorunda değilim. Ürdün ve Mısır’a çok para katkısı yapıyoruz. Ama böyle bir tehditte bulunmak zorunda değilim. Bunun ötesinde olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

Ürdün 2 milyon Filistinli mülteciye evsahipliği yapıyor

Suudi Arabistan, Suriye, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria arasında kalan 11 milyon nüfuslu Ürdün halihazırda 2 milyondan fazla Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

ABD’den askeri ve ekonomik yardım alan Ürdün’e yardımlar Başkan Trump’ın yabancı ülkelere yardımı 90 günlüğüne askıya alma kararından etkilenmişti. Amman Washington’dan her yıl 1,45 milyar dolarlık yardım alıyordu.

Ürdün’e bu yardım şu anda askıya alınmış durumda. Washington’ın istihbarat paylaşımında önemli bir ortağı olan Ürdün ABD askerlerine de evsahipliği yapıyor.

Ürdün’ün İsrail ile 1994’te imzaladığı barış antlaşması da bölge istikrarı açısından önem taşıyor.

İsrail ve Mısır’a ise son adım kapsamında muafiyet tanınmıştı.

Gazeteci* Lauren Thomas

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.