enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:26 İzmir’de yarından itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:46 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
22:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
22:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB yetkilisi: Afganistan krizine hazırlıksız yakalandık

AB yetkilisi: Afganistan krizine hazırlıksız yakalandık
03.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Üst düzey bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, “Birliğin, Taliban’ın Kabil’e girmesi sonrası yaşanan krize hazırlıksız yakalandığını ve koordinasyon kuramadığını” söyledi. Yetkili ayrıca, yapılan tahliye operasyonunda ABD’ye güvenmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (EuroNews)’den aktardığı habere göre, Ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de bloğun “dünyada daha fazla karar alma özerkliği ve daha fazla eylem kapasitesi için çabalaması” gerektiğini dile getirdi.

Slovenya’daki Bled Stratejik Forumu’nda konuşan Michel, “Küresel bir ekonomik ve demokratik güç olarak Avrupa, yardım almadan sağlayamadığımız bir durumdan memnun olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

“Birlik güvenliğe daha fazla yatırım yapmalı”

AB Dış ilişkiler sorumlusu Josep Borrell ise çarşamba günü The New York Times’a yazdığı bir yazıda, “Batı birliklerinin geri çekilmesi ve Afganistan’dan hava ikmali bir ‘uyandırma çağrısı’ olarak hizmet etmeli” diyerek, bloğa, güvenliğe daha fazla yatırım yapması çağrısında bulundu.

Borrell daha önce yaptığı açıklamada ise “Afganistan’daki durum, AB’nin hızlı harekete geçecek askeri güce ihtiyaç duyduğunu gösterdi” demişti.

Borrell, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, “Amerikalılar dahil olmak istemediğinde AB, çıkarlarımızı korumak için müdahale edebilmelidir. İlk Giriş Gücümüz, kısa sürede harekete geçebilecek 5 bin askerden oluşmalıdır. “AB Savaş Grupları’mız var ama bunlar hiçbir zaman harekete geçirilmedi. Hızlı hareket edebilmeliyiz.” şeklinde konuşmuştu.

“AB ülkelerinin Taliban’dan kaçanlara kapılarını açmaması hayal kırıklığına uğrattı”

Bu arada Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, AB ülkelerinin Taliban’dan kaçan mültecilere kapılarını açmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Sassoli, AB üye devletlerinin yalnızca kendi hükümetleriyle çalışan Afganlarla ilgilendiğini savundu.

Öte yandan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin yeni gelenleri karşılamaya karşı olduğunu söyleyerek bunun “Avrupa’nın kültürel kimliğini değiştireceğini” söyledi.

Orban: Göçü demografik zorluklara bir çözüm olarak kabul etmiyoruz

“Göçü demografik politikalara veya demografik zorluklara bir çözüm olarak kabul etmiyoruz. Biz sadece aile politikasının, geleneksel Hristiyan aile politikasının bize yardım edebileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Radikal değişim

Bu arada Rasmussen Global Strateji Başkanı Fabrice Pothier, euronews’e verdiği demeçte, Borrell’in söylediklerinin doğru olabileceğini söyledi; “Ancak AB devletlerinin herhangi bir radikal değişiklik önermek yerine bulundukları yerlerdeki kaynaklarını güçlendirmeleri daha olası” dedi.

Pothier, “Bence bu bir gerçeklik penceresi, Avrupa’nın henüz ABD güçlerinin Afganistan’da yaptığı işi yapmak için ne siyasi iradeye ne de yeteneğe sahip olmadığını gösterecek bir pencere” ifadelerini kullandı.

Pothier ayrıca stratejik bağımsızlık tartışmasının 90’lı yıllarda Balkanlar’da ve daha yakın zamanda Libya’da yaşananlardan sonra her zaman olduğunu ve olacağını söyledi.

Rasmussen Global Strateji Başkanı, ası sınavın ise Sahel bölgesi olduğunu aktardı; “Fransa Sahel’den çekildiği anda, terörist gruplar tarafından ele geçirilecek bir dizi ülke olacak ve o zaman gerçekten bu durum Avrupa’ya çok yakın bir sorun olacak”

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.