enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
12:05 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
09:46 Kabine bugün toplanacak
09:41 Gazze kitabı: İsrail’in algı operasyonuna cevap
09:21 İMMİB-SPD’nin AWARE Projesi Çevrimiçi I. Sektörel Çalıştayı yapılacak.
08:32 CLIMPS Projesi Uygulama Ekibi’nden KOTO’ya çalışma ziyareti
08:02 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
07:49 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
07:01 Medeniyetler Çatışması, Batı Karşıtlığı ve İslamcılığın Yeniden İnşası
06:52 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
06:24 İran-İsrail Savaşı: Ateşkes ve Sonrası
06:02 Kuraklık Barajları boşalttı, Mahsul tarlada kaldı. Havza Eylem Planları uygulanmalı.
22:32 Manchester City – Al Hilal maçı TRT Spor’da
22:21 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası TRT ekranlarında
22:10 Sabri Ugan hayatını kaybetti
22:03 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
21:22 İşte Beşiktaş’ın yeni sağ bek adayları
07:39 Bel ve kalçada sabah tutukluğu varsa dikkat!
07:37 Muğla’nın turistik ilçesi Fethiye’de, Turizm Amaçlı Belgesi olmayan ev sahibine 143 bin TL ceza kesiliyor
07:33 Astana’dan Türkistan’a: TÜRKPA 2025 Zirvesi ve Ortak Kimlik İnşası Süreci
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Adalet Divanı’ndan “başörtüsü” kararı

AB Adalet Divanı’ndan “başörtüsü” kararı
17.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da iş yerinde başörtüsü takmalarına izin verilmeyen iki kadının açtığı davada görüş istenen Avrupa Adalet Divanı, belli şartlar altında başörtüsü yasağı uygulanabileceğine hükmetti. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (rtr,dpa,AFP / BK,ET)ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği’nin (AB) en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, iş yerinde başörtüsü gibi dini sembollerin yasaklanıp yasaklanamayacağı konusunda kendisine yapılan başvuruda kararını açıkladı.

İşverenin iş yerinde “siyasi, dini ya da dünya görüşünü yansıtan” ve dışarıdan açıkça görülebilir şekildeki sembolleri belli şartlar altında yasaklayabileceğine hükmeden Divan, ancak bunun için işverenin müşterilerine karşı tarafsız görünüm sergileme ya da sosyal huzursuzlukların önüne geçme ihtiyacını kanıtlaması gerektiğini kaydetti.

Kararda, işverenin koyduğu yasağın tüm dinler için geçerli olmasının önemine de işaret edildi. Bu durumda başörtüsünün yanı sıra haç kolye ya da Yahudi kipasının da işveren tarafından aynı şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Söz konusu davada adı geçen çocuk yuvasının, iş yerinde bir kadın çalışanın haç kolye takmasını da yasakladığına işaret ediliyor.

Dava süreci

Almanya’da biri çocuk yuvası, diğeri kişisel bakım malzemeleri satan bir zincirin çalışanı olan iki kadın başörtüsüyle çalışmalarına izin vermeyen işverenlerine karşı dava açmış, Alman mahkemeleri de Avrupa Adalet Divanı’ndan görüş istemişti.

İki kadının da işe başladıkları dönemde başörtüsü takmadıkları, doğum izninden sonra başörtülü bir şekilde işe döndüklerinde işverenle sorun yaşadıkları ve ihtarname aldıkları bildirilmişti. İki kadının din özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla konuyu taşıdıkları Alman iş mahkemeleri de başörtüsü yasağının bu durumda ayrımcılık olarak sayılıp sayılmayacağı konusunda Divan’a başvurdu.

Top Alman mahkemelerinde

Divan’ın kararında ulusal mahkemelerin ve üye ülkelerdeki yasal düzenlemelerin de kararlarda hareket alanı yarattığına da dikkat çekilerek top ulusal mahkemelere atıldı. Kararda, dini özgürlüklerin korunması konusunda güçlü düzenlemelere sahip ülkelerde, mahkemelerin verecekleri kararda bunu göz önünde bulundurmaları gerekeceğine işaret edildi.

Avrupa Adalet Divanı 2017 yılında da benzer bir konuda karar açıklamış, iş yeri içinde siyasi ya da dini sembollere yönelik bir genel yasağın doğrudan ayrımcılık olarak değerlendirilemeyeceği hükmüne varmıştı. Yargıçlar, müşterilerine tarafsız bir görünüm sunmak isteyen şirketin bu isteğinin meşru olduğu ve şirketin özgürlük alanına girdiği yönünde karar almıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.