enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB 500 milyar Euro’luk Corona Virüsü Yardımında Uzlaştı

AB 500 milyar Euro’luk Corona Virüsü Yardımında Uzlaştı
10.04.2020
A+
A-
Benim Adım Melek banner

TÜHA HABER / Avrupa Birliği maliye bakanları, Corona virüsü krizinin ekonomik sonuçları ile başa çıkmak için hazırlanan 500 milyar Euro’luk destek planı üzerinde anlaşmaya vardı. İkinci defa bir araya gelen bakanlar, Salı gününden bu yana müzakereleri tıkayan Hollanda ile ortak zemin bulmayı başardı.

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Euro Grubu’nun, geçtiğimiz Salı günü video konferans yoluyla gerçekleştirdiği ilk toplantı 16 saatlik yoğun mesaiye rağmen başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Grup Başkanı Mario Centeno, ilk toplantıda yaşanan derin anlaşmazlığın giderilmesi için yeniden toplantı çağrısı yapmıştı.

Bu çağrı üzerine Perşembe akşamı ikinci defa görüşen maliye bakanları sonunda, Hollanda’nın çekincelerini gidererek uzlaşmayı başardı. Euro Grubu Sözcülüğü’nün resmi Twitter hesabından, “Toplantı, bakanların alkışları ile son buldu” mesajı paylaşıldı.

Fransa Maliye Bakanı’ndan kutlama

İlk toplantıda, Corona virüsünden dolayı yaşanan ağır ölümler sürerken bakanların uzlaşamamasının bir “utanç” olduğunu söyleyen Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de, varılan anlaşmayı kutladı.

Le Maire, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Maliye bakanlarından, Corona virüsüne ekonomik yanıt için harika bir anlaşma: 500 milyar Euro’luk hemen kullanılabilecek bir yardım üzerinde anlaşıldı. Ardından ekonomiyi ayağa kaldıracak bir fon da gelecek. Avrupa krizin boyutuna yakışır davranmaya karar verdi ve bunu da gösterdi,” dedi.

AB içinde Corona virüsüne karşı alınan tedbirlerin, krizin boyutuna oranla yeterli olmaması, birlik ülkeleri arasında krize yol açmıştı. Özellikle Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) tarafından verilecek kredi limitlerine erişim koşulları konusunda İtalya ve Hollanda arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Hollanda, İsveç, Danimarka ve Avusturya, kredi limitlerinin mutlaka özel ekonomik koşul ve limitlere bağlanarak verilmesini istemişti.

Hollanda’nın ‘yardımların şartsız verilemeyeceği’ ısrarını, 2008 krizinde Yunanistan’a uygulanan sert kemer sıkma politikalarına benzeten İtalya ve İspanya, bunu ‘bir hakaret olarak’ algılayacaklarını dile getirdi.

Son toplantıda, İtalya tarafından talep edilen “Corona tahvilleri” adı verilen ve ekonomiyi daha uzun vadede desteklemeyi amaçlayan mekanizmaya, Fransa, İspanya, Yunanistan, Malta, Lüksemburg ve İrlanda da destek verdi. Ancak Hollanda başta olmak üzere Kuzey ülkelerinin karşı çıktığı bu konu üzerindeki görüşmeler “acil olmadığı” gerekçesiyle ertelendi.

Daha önce 26 Mart’ta aynı konu üzerinde uzlaşmayı başaramayan AB liderlerinin de bu uzlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Plan ne içeriyor?

AB yönetiminin masaya koyduğu 500 milyar Euro’luk mali destek içeren Corona virüsü destek planı’nın üç temel unsuru var. Birincisi, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın 410 milyar Euro’luk kapasitesinin 240 milyarının banka kredilerine teminat için tahsis edilmesi.

İkincisi, Avrupa Yatırım Bankası aracılığıyla KOBİ’lere 200 milyar Euro’luk yatırım yardımı.

Üçüncüsü ise üye devletlerin uygulamaya koydukları kısmi işsizlik önlemlerini finanse etmelerine yardımcı olmak için Avrupa Komisyonu tarafından yapılacak 100 milyar Euro’luk yardım.

Haber: Arzu Çakır 

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Nisan 2020] 

sampiyon banner
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.