enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →
30.10.2022
A+
A-

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde kurulu olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından 27-30 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen ‘Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik’ başlıklı sempozyum tamamlandı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’nin haberine göre, Sempozyumda; Meyvecilik sektörünü etkileyen iklim sorunları, küresel pazarlar ve tüketici tercihlerindeki değişim sorunları ile gıda  güvenliği  konusundaki endişeler enine boyuna değerlendirildi. Bunun yanında meyvecilik konusundaki bilimsel gelişmeler ışığında bilgi ve tecrübeler katılımcılarla paylaşılarak ve disiplinler arası işbirliklerinin güçlenmesi adına çalışmalar yapıldı.

Eğirdir de Ulusal Meyvecilik SempozyumuIsparta Valisi Aydın Baruş, sempozyumun kapanışında yaptığı konuşmada, Isparta’nın meyvecilik sektöründeki sayısal verilerini paylaşarak meyveciliğin önemine değindi.

Vali Baruş, küresel iklim krizi ve son olarak salgın sürecinin tüm insanlara gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Gıdanın ulaşılabilirliği ve sürdürülebilir gıda yönetiminin bugün dünyanın üzerinde durduğu en stratejik konulardan biri olduğunu ifade eden Aydın Baruş, bu nedenledir ki böylesine önem taşıyan stratejik bir konuda ilimizde düzenlenen Ulusal Meyvecilik Sempozyumunun hepimiz için ayrı bir önem taşdığını dile getirdi.

Vali Baruş, “Sempozyumu bizler için özel kılan bir diğer konu da iklim özellikleri, toprak yapısı ve konumu itibariyle ülkemizin dünyadaki en önemli meyvecilik merkezlerinden birisi olması ve Isparta’mızın da Türkiye’nin en önemli meyvecilik merkezlerinden biri olmasıdır. Türkiye gerçekten meyvecilik hususunda çok zengin iklim çeşitliliğinin getirdiği avantajlarla dünyada yetişebilen meyve çeşitlerinin büyük oranda yetişebildiği hatta son yıllarda özellikle mevsimsel  uygunluk taşıyan güney bölgelerimizde tropikal meyvelerin yetiştirilmeye başlandığı çok önemli bir merkez ve her geçen gün ihracat rakamlarımız da meyveciliğin önemi de artıyor” dedi.

” İlimizin ihracat rakamlarına baktığımızda yaş sebze ve meyvede ilk 8 ayda 6 milyon 109 bin dolar, kuru meyve mamullerinde 195 bin dolar civarında” olduğunu açıklayan Baruş, “Bu rakamlar da gösteriyor ki meyveciliği ARGE faaliyetlerine uygun ve ülkemiz iklimine uygun bir şekilde yaptığınızda hem kendinizi besleyebiliyorsunuz hem de ülkemizin, ilinizin rakamlarına çok ciddi katkılar sağlayabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Vali Baruş, Ülkemizdeki bazı meyvelerin üretimi bakımından Isparta’nın  lider konumda olduğunun altını çizerek, bunların başında da bugün sempozyumun düzenlendiği Eğirdir ilçesinde üretilen elmanın geldiğine dikkat çekti.

“Tarım Müdürlüğü’nün 2021 rakamlarında göre Isparta’da toplam 1 milyon 130 bin 424 ton elma üretiminin gerçekleştiğini hatırlatan Vali Aydın Baruş, “Bu alanda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini  gerçekleştirerek 1. olmuş Isparta. Kirazda 50 bin  tonun üzerinde bir üretimle Türkiye 5.’liği, kayısıda 22 bin tonun üzerinde bir üretimde yine Türkiye’de 5. sırada, vişne üretiminde de yine 11 bin ton civarında bir üretimle Türkiye’de 5. sırada” olduğunu ifade etti.

Vali Baruş, “Bu rakamlar da gösteriyor ki Isparta açısından meyvecilik gerçekten çok önemli bir sektör. Özellikle bilinçli ve teknik koşullara uygun bir şekilde yapıldığında, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün araştırma-geliştirme faaliyetleri ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin vermiş olduğu katkılarla beraber her geçen gün vatandaşlarımız açısında önemli bir geçim kaynağı olduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu.

“Değerli misafirler bugün sempozyumu düzenlendiğimiz Eğirdir, biraz önce belirttiğim gibi elmacılık açısından son derece verimli, kaliteli üretim yapan bir ilçemiz” diyen Aydın Baruş konuşmasında, Ülke ekonomisine en az 70 milyon dolarlık bir katma değer sağladığı yönünde tahminlerinin bulunduğunu, Sempozyum süresince çok önemli çalışmaların yapıldığını, bu sempozyum süresince yapılan çalışmaların, sunulan bildirilerin ve oluşan bilimsel iklimimin gıdaya daha kolay ve adil erişim, daha güvenli bir gelecek adına ülkemiz ve dünya için faydalı sonuçlar ortaya koyduğunu düşündüğünü aktardı.

Isparta Valisi Aydın Baruş, konuşmasını şöyle noktaladı:

“Bu sempozyumu tertip eden Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ve çok değerli personeline, organizasyona güçlü bir şekilde destek veren özel sektör temsilcilerimize,  diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitemize bilhassa teşekkür ediyorum. Siz değerli katılımcılarla; Mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz ve doğanın her türlü güzelliğine şahit olabileceğiniz göller yöresinin incisi Eğirdir’de birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade ederek sempozyumun; Verimli bir şekilde ve Türkiye meyveciliğine gerçekten çok önemli katkılar sunacak bir şekilde neticeleneceğine yürekten inanıyorum. Yapacağınız çalışmalarda sizlere kolaylıklar diliyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Ulusal Meyvecilik Sempozyumu Eğirdir'de BaşladıKonuşmaların ardından Vali Baruş ve protokol üyeleri sempozyuma destek veren özel sektör temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirdiler.

Sempozyumun kapanış programı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan Akademik Oda Orkestrası triosu tarafından verilen konser ve ardından sahnelenen halk oyunu gösterisiyle son buldu.

Ulusal  Meyvecilik  Sempozyumuna Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.