enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
00:57 AB’den İran’a yeni yaptırım sinyali
TÜMÜNÜ GÖSTER →

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı
A+
A-

TÜHA HABER / Türk Dil Bayramı’nın 89. Yılında, 9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nın açılış programı TDK’nın konferans salonunda düzenlendi.

Ayşe Şimşek
TRT Haber : Ayşe Şimşek

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenleniyor.

Kurultay, 27-30 Eylül tarihleri arasında çevrim içi ortamda düzenlenecek ve TDK’nın YouTube hesabı üzerinden takip edilebilecek.

“Türkçemizi hassasiyetle korumalı ve sahiplenmeliyiz”

Kurultay’ın açılışı, Türk Dil Bayramı’nın da 89’uncu yılı olan 26 Eylül günü TDK’nın konferans salonunda düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurultay’ın açılışı vesilesiyle bir mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Eğitimde, kültürde, teknolojide, sanayide, ticarette olduğu kadar günlük iletişimde de Türkçenin geniş imkanlarını kullanmalı, onu hassasiyetle korumalı ve sahiplenmeliyiz. 9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Türkçenin hem tarihi inkişafının hem de güncel meselelerinin ele alınacağı dünya çapında bir faaliyet olarak gerçekleşecektir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı olarak Türkçemizin korunması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz. Tarihi zenginliklerimizi, kültürel mirasımızı bizlere aktaran Türk Dil Bayramı’nı canı gönülden tebrik ediyorum.”

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı

“Dil giderse her şey gider”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kurultay’a bir mesaj göndererek Türk Dil Bayramı’nı tebrik etti.

Ersoy mesajında, “Dil; hafızadır, benliktir, kimliktir. Dil giderse her şey gider” dedi. Bakan Ersoy ayrıca, Prof. Dr. Hamza Zülfikar’ın 80’inci yaş gününü kutladı. TDK tarafından Türk Dili’ne Hizmet Ödülü verilen Ukraynalı Türkolog Prof. Dr. Aleksandr Garkavets’e hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti. Ersoy, kitaplarını TDK’ya bağışlayan Prof. Dr. Nevzat Gözaydın’a da şükranlarını iletti.

Kurultay’ın açılışında konuşan TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK’nın çalışmalarından, projelerinden, kuruluş amaçlarından ve yakında çıkması planlanan eserlerden bahsetti.

Grafik: TRT Haber/ Bedra Nur Aygün

[Grafik: TRT Haber/ Bedra Nur Aygün]

“Her dil bir dünyadır”

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu konuşmasına, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 30’uncu yılını kutlayarak başladı. Hekimoğlu, “Her dil bir dünyadır.” diyerek, bir dili korumanın kültürü ve kimliği de korumanın olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan da TDK’nın Konferans Salonu’nda düzenlenen açılışa katıldı. Alparslan konuşmalarında, Dil Bayramı’nı tebrik ederek, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Aleksandr Garkavets ve Prof. Dr. Nevzat Gözaydın’a teşekkür etti.

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı

Programda, Prof. Dr. Aleksandr Garkavets’e Türk Dili’ne Hizmet Ödülü, 80’inci yaşına giren Prof. Dr. Hamza Zülfikar’a, “armağan kitabı” ve kitaplarını Türk Dil Kurumuna bağışlayan Prof. Dr. Nevzat Gözaydın’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Kolaj: TRT Haber

[Kolaj: TRT Haber]

9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nın açılış programı, hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.