enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Dünyanın en büyük Türk Pazarı’nı Hollanda’da kurarak tarihe geçen Bart Van Kampen hayata veda etti…
08:12 Cevdet Yılmaz: “Terörsüz Türkiye önemli mesafeler katetti”
07:54 Almanya’nın Nürnberg kentinde Kırım Örgütleri Asamblesi adlı yeni bir platformun kuruluş kongresi gerçekleşti…
07:51 ABD uşağı katil İsrail’in sinsi işgal stratejisi: Çoban karakolları
07:43 Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze sadece Filistinlilerin meselesi değil, bütün ümmetin ve insanlığın ortak ve adil davası”
07:12 Günay Uslu’nun bitmeyen yükselişi: Paye üstüne paye, görev üstüne görev, Şimdi de Hollanda Film Festivali Denetim Kurulu Başkanlığı’na atandı…
07:01 Türk dünyasının sembolü yok oluyor: “Urmu Gölü can verir; İran onun katline ferman verir”
23:16 İletişim Başkanı Duran: Demokrasimize yönelik her türlü tehdidin karşısında durmaya devam edeceğiz
23:07 YSK’dan CHP açıklaması: Gerekçeli karar duyuruldu
21:37 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Denizli’de “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde konuştu
21:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “12 Eylül askeri darbesinin demokrasimize sürülen kara bir leke. Bu darbeler tarihini biz tarihe gömdük ve sona erdirdik.”
19:52 Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde altıncı toplantı yapıldı
07:49 Moskova’da Türk iş dünyası Crocus Expo fuarına katıldı
07:47 Geleceğin sanayisi dijital ve yeşil dönüşümle şekilleniyor
07:38 “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
07:35 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den afetzedelere 10 milyon TL destek
07:10 Cevdet Yılmaz: CHP, iç kavgayı toplumun tamamına yansıtmaya çalışıyor
07:05 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) ödül töreni ve sergisi 13 Eylül’de New York’ta
03:37 MSB: Tüm imkanlarımızla Katar’ın yanındayız
03:30 Serdar Dursun Kocaelispor’a imza attı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Koronadan Çıkış Tartışmaları (5)

Almanya’da Koronadan Çıkış Tartışmaları (5)
01.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Değerli okurlar, Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, bugün de ‘Perspektif’ açısından ‘Almanya’da Koronadan Çıkış Tartışmaları’nı değerlendirecek.

M. Erkut AyvazAraştırmacı M. Erkut Ayvaz, her iki liderin karşı karşıya getirildikleri bir diğer hususun ise salgına yönelik alınan tedbir kararlarının ne ölçüde gevşetileceği/yumuşatılacağı tartışmaları olduğunu söyledi.

Genel anlamda Almanya Mayıs başlangıcı itibarıyla salgın tedbirlerinde hızlı bir yumuşatma politikasını devreye soktuğunu belirten M. Erkut Ayvaz, ancak eyaletler arasındaki uygulama farklılıklarının –ki koronavirüsle mücadelede uygulanan kısıtlamalar yasal olarak eyaletlerin yetkinlik alanına girmektedir– dikkat çektiğini ve  burada da bilhassa CDU/CSU içerisindeki siyasi rekabetin öne çıktığını ifade etti.

M. Erkut Ayvaz, “Eyaletler arası fikir ayrılıklarına genel bir çerçevede bakıldığında oldukça karışık bir durumdan bahsedilebilir. Örneğin KRV gibi önemli bir eyalet
özellikle anaokulu, okul ve mağazaların açılması konusunda hızlı bir normalleşmeyi önerirken Bavyera gibi güney eyaletleri ise daha dikkatli ve tedbirlerin devamından yana bir tavrı benimsemişlerdir” şeklinde konuştu.

Bu bağlamda KRV Başbakanı Laschet’in istişareler esnasında ortak bir zeminde hareket etmektense kendi yol haritasını diğer eyaletlerin dikkatine sunarak tepki çektiğini anlatan Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, Laschet’in bu tutumunun federal koalisyon ortağı SPD, Şansölye Merkel ve Bavyera Başbakanı Söder’e karşı bir hamle olarak da değerlendirildiğini kaydetti.

M. Erkut Ayvaz, “Bununla birlikte koronavirüsle mücadelenin şahsileştirildiği  yönünde kamuoyunda bir kez daha neredeyse ortak bir kanaat olmuştur. Mevcut CDU Genel Başkanı AKK de ortak kurallarla krizden çıkılması gerektiğini savunarak, dolaylı yoldan Laschet’i seçim kampanyası yürütmeme konusunda uyarmıştır” dedi.

Laschet’in koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi konusundaki ısrarcı ve bir nevi öncü tavrının bazı çevrelerde sorumsuzluk ve acelecilik olarak da yorumlanırken kendisinin bu tutumdan dolayı Merkel ile de bağının azaldığı ihtimal dahilinde bulunduğunu ifade eden Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, Laschet’in salgının kendi eyaletinde yaygın olarak belirdiği ilk şehirlerden biri olan Heinsberg’de bilimsel bir araştırma yaptırmasının da gündem olduğunu söyledi.

M. Erkut Ayvaz, gerçekleştirilen araştırmayı koronavirüsten çıkış hamleleri bağlamında tüm Almanya bağlamında yorumlatmak ve kullanmak istediği yönünde ithamlara da muhatap olan Laschet’in bu çalışmayla kamuoyu nezdinde umduğu olumlu karşılığı alamadığını belirtti.

Laschet’in Söder’e kıyasla düşük performanslı televizyon ve sosyal medya etkileşimini de sürekli göz önünde bulunduran siyasi analistlerin, Laschet’in
KRV’de FDP ile yürüttüğü koalisyon hükümetine de işaret ettiğini açıklayan Araştırmacı M. Erkut Ayvaz,”Tıpkı FDP Genel Başkanı ve Federal Meclis milletvekili Christian Lindner gibi Laschet’in de “sorumluluk içerisinde normalleşme” vurgusuyla ısrarla koronavirüsten çıkış taleplerinde bulunması ilk başlarda Söder’in –ve Şansölye Merkel’in– direnciyle karşılaşmıştır. Ancak tüm bu kolektif dirence rağmen bilhassa Mayıs başlangıcı ve ortalarından itibaren Almanya’da birçok sektörün yavaş yavaş normalleşme yönünde adımlar atması başta Söder olmak üzere normalleşme ve koronavirüsten çıkışa son derece mesafeli olan siyasilerin tutumunu da dönüştürmeye başlamıştır. Bu bağlamda “aşı veya ilaç bulunana kadar” gibi gerçekçi olmayan süresiz tedbir yanlısı yaklaşımların giderek azaldığı ve normalleşme yanlısı söyleme yaklaşıldığı
da gözlenmektedir” şeklinde kaydetti.

HABER : Tuba Nur TÜRKELİ & Berlin

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı / Almanya Temsilcisi 

***

M. Erkut Ayvaz

M. Erkut Ayvaz

Araştırmacı, Berlin
Erlangen-Nürnberg Üniversitesi (Almanya) siyaset bilimi ve kamu hukuku bölümlerinden 2011 yılında mezun oldu. DAAD bursu ile Duke University (ABD) siyaset bilimi departmanında 2012-2013 arası bir yıllık eğitim aldı. ABD dönüşü 2014’te Erlangen-Nürnberg Üniversitesi siyaset bilimi master programında master tezini bitirmesini müteakip mezun oldu. Çeşitli ulusal gazetelerde yayımlanmış yazıları bulunan Ayvaz, Otto-Friedrich-Universität Bamberg’te (Almanya) doktora çalışmalarını sürdürmektedir.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Haziran 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.