enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
22:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası yarın oynanacak maçlarla başlayacak.
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ahmet Kabaklı ve Bir Hatıra

Ahmet Kabaklı ve Bir Hatıra
11.02.2022
A+
A-

21 yıl önce (11 Şubat’ta) kaybettiğimiz Merhum Yazar Ahmet Kabaklı’nın sağlığında başına öyle bir bela açtım ki, unutmam mümkün değil: O, Tercüman Gazetesi/nde yazıyor, ben de Hâkimiyet Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürüyüm.
Olay şuydu: 29 Ekim 1967’de MHP'li Ruhi Ersoy ile 'Türk Milliyetçiliğinde Ziya Gökalp'in Düşünce Yapısının Etkileri'Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Atatürk’ün fikirlerimin babası dediği Ziya Gökalp’ın “Türk Milletindenim, İslam Ümmetindenim, Garp Medeniyetindenim” sözünü Kayseri Lisesi, üç ayrı pankart olarak hazırlayıp geçiş resmine iştirak etti Cumhuriyet Gazetesi, meşrebine uygun bir seçim yaparak bu üç sözden sadece “İslam Ümmetindenim”, pankartının resmini yayınlayıp;, “Kayseri’de irtica hortladı”, şeklinde manşetten bir haber yaptı.
Mehmet Ateşoğlu - BiyografyaBu haber üzerine, lise müdürü Mehmet Ateşoğlu buradaki görevinden alınıp Adana’ya sürüldü ve hemen mahkemeye verildi.
Kabaklı lise müdürünün ödüllendirilmesi gerekirken sürülüp yargılanmasını ağır bir dille eleştirdi. Ben de onun bu eleştirisini kendi gazetemde neşrettim.
İstanbul’da yayınlanan gazetede çıkan bu yazıyı görmeyen Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, benim yayınladığım yazıdan dolayı kendisinin suçlandığı gerekçesiyle hem beni, hem de Ahmet Kabaklı’yı mahkemeye verdi.
Ahmet Kabaklı, birkaç defa Kayseri’ye sırf bu duruşma için gelip gitti. Aylarca süren yargılama sonucunda, çıkan bir genel af kanunuyla dosya düştü.
Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı anılıyor - Edebiyat HaberleriBu yazı iktibası, benim kendisiyle tanışmama ve yakın ilişki kurmama vesile oldu. Kabaklı Hoca, kendisine yakışan olgunluğu göstererek hiçbir zaman, ‘Ah Subaşı, milletin, Başkent Ankara’da hatta Türkiye genelinde görmediği bir yazıyı burada yayınlayarak bana bu dayanılmaz sıkıntıları yaşattın’, demedi. Üstelik bu olaydan sonra Türk Edebiyatı Dergisi’nin kadrosunda yazı ve şiirlerimle yer aldım. Öyle ki, derginin 250 sayılık şair ve yazar dökümünde ilk sırada yer almamı sağlayan bir sahiplendi.
Bu arada, o yıllarda “Hürriyet Gösteri” ve “Milliyet Sanat” adıyla bu iki gazete nitelikli baskısı olan hacimli birer dergi çıkarmaya başladılar. Türk Edebiyatı dergisi ise ders kitabı ebadında ve tipo baskı ile yayınlanıyordu.
T.C. Bağcılar Belediyesi Resmi Mobil Web Sitesi : Ahmet Kabaklı'yı AnıyoruzBen de, Tercüman Gazetesi’nin sahibi Kemal Ilıcak’a uzunca bir mektup yazarak; ”Sizin işiniz gazete basıp satmak olmamalı, kültür ve edebiyatın, daha doğrusu medeniyetin mektebi dergilerdir. Türk Edebiyatı Dergisi’ni tesislerinde basmanızı teklif etmek istiyorum. Böylece edebiyatımıza kalıcı bir hizmetin onuruna kavuşacaksınız!
O da, verdiği cevabi mektubunda bu talebimi yerinde bulduğunu söyledi. Böylece dergi artık modern tesislerde basılıp yayınlandı.
Bugün 500 sayının üzerine çıkan Türk Edebiyatı Dergisi böyle bir uyarıyla bugünlere geldi. bundan on yıl önce; 8 Şubat 2001 Yılında kaybettiğimiz Kabaklı Hoca’ya Allah’tan rahmet diliyorum.

Fotoğraf açıklaması yok.

Muhsin İlyas SUBAŞI

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.