enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:50 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
00:26 “İran-ABD gerginliği”
00:19 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:10 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
11:54 Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ile bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar sürüyor.
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yükselen Ortaklık

Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yükselen Ortaklık
22.12.2021
A+
A-

ANKARA-TÜHA HABER / Türkiye’nin bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan, Araştırmacı ve ve aynı zamanda SETA tarafından yayımlanan Insight Turkey dergisi editörü Gloria Shkurti Özdemir, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’le’Türkiye Maarif Vakfı’nın Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Yeri, Önemi ve Gelecekteki Rolü’nü görüştü.

Birol Akgün ???????? (@Birol_Akgun) / TwitterProf. Dr. Birol Akgün, Türkiye için Afrika’ın her zaman eşit, güvenilir ve ortak çıkarlara dayalı sağlam ilişkilerin kurulduğu bir kıta olduğuna dikkat çekti ve Osmanlı devletinin sadece Kuzey Afrika’da değil Harar ve Agadez gibi Sahra Altı bölgelerde de oluşturduğu etkinin izlerini bugün halen görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Soğuk Savaş döneminin kutuplaşmış ve aşırı güvenlikçi ortamında görece ihmal edilen kıta ile Türkiye’nin 1998’de hazırlamış olduğu Afrika Eylem Planı ile yeniden tanışma imkanı bulduğunun altını çizen Prof. Dr. Akgün, “Bu süreç ikili düzeyde stratejik ortaklıklar ve iş birliğini beraberinde getirmiş, her beş yılda bir düzenlenen Türkiye-Afrika zirveleri ile de giderek kurumsallaşmıştır” dedi.

Prof. Dr. Birol Akgün, bugün Türkiye’nin, Afrika Kıtası’yla siyasi, ekonomik ve kültürel her alanda ilişkilerini derinleştirdiğini belirterek, Toplumlar arasında kurulan ilişkilerin sağlam ve derin bağlarla kalıcı olabilmesinde kültür özellikle de eğitim oldukça önemli bir enstrüman olarak karşımıza çıktığını açıkladı.

“Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla kıtayla kurmuş olduğu kültürel bağ Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler Birliği (YTB), Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk Diyanet Vakfı (TDV) gibi kurumlarla süreklilik kazanmıştır” diyen Prof. Dr. Akgün, Türkiye Maarif Vakfı’nın ise Türkiye adına yurt dışında gerçekleştirdiği örgün ve yaygın eğitim faaliyetleriyle bu ilişkiyi derinleştirdiğini ve Türkiye-Afrika ilişkilerindeki kültürel diplomasinin en önemli halkası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Birol Akgün, bugün itibarıyla Türkiye Maarif Vakfı’nın eğitim kurumlarının bulunduğu 47 ülkenin 25’i, toplamdaki 415 eğitim kurumunun da 188’inin (yüzde 45’i) Afrika’da yer aldığını ve ayrıca Maarif Vakfı’nın faaliyette bulunduğu Afrikalı ülkelerin 19’unun “en az gelişmiş ülke” (least developed countries, LDCs) listesinde bulunduğunu söyledi.

“Sömürgecilik döneminden Afrika’ya miras kalan az gelişmişlik, yoksulluk ve güvensizlik sebebiyle milyonlarca çocuk eğitim imkanından mahrum durumda” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akgün, “Dünya genelindeki dezavantajlı toplumların önemli bir kısmının Afrika’da bulunduğu da göz önünde bulundurulduğunda Türkiye Maarif Vakfı öncelikle kıtanın kalkınması için oldukça önemli bir görev ifa etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Maarif Vakfı’nın Afrika’daki genç nüfusun kaliteli eğitime erişiminde, nitelikli ve kalifiye genç nesillerin yetişmesinde önemli bir görev üstlendiğine de vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Bunu yaparken öğrencilerine kendi dillerini öğreten ve yerel kültürlere saygılı, yirmi birinci yüzyılın gerektirdiği teknik becerilerle donatılmış, Türkçeyi öğreten ve Türkiye’yi de tanıtan bir müfredat uygulamaktadır. Ülkelerin kalkınması ve refah seviyelerinin artmasının temeli eğitimdir ve eğitimli nesil bir ülkenin en kıymetli varlığıdır. Diğer taraftan Türkiye Maarif Vakfı Türkiye’yi doğru kanallardan ve doğru bir içerikle öğrenen, Türkiye’ye müzahir Afrikalı genç nesilleri de yetiştirmektedir. Türkçe bilen Afrikalı genç nesiller gelecekte Türkiye-Afrika ilişkilerinin asıl yüklenicileri ve irtibat unsurları olacaktır. Türkiye Maarif Vakfı eğitim kurumlarındaki personelin yüzde 90’ını yerel nüfustan (ev sahibi ülke vatandaşlarından) sağlamakta ve bu ülkeler için önemli bir istihdam kaynağı da olmaktadır. Ayrıca gerek ülkelerdeki eğitim bakanlıkları gerekse yükseköğretim kurumlarıyla geliştirdiği iş birliği programlarıyla bu ülkelerdeki eğitimin uluslararasılaşmasına çok ciddi katkılar sunmaktadır”.

“Görüldüğü üzere Türkiye Maarif Vakfı eğitim kurumlarında sunduğu eğitime erişebilme ve fırsat eşitliğiyle Afrikalı genç nüfusun nitelikli eğitim almasında oldukça önemli bir rol üstlenmektedi” diyen Prof. Dr. Birol Akgün, Vakfın eğitim kurumlarında yetişen nitelikli ve erdemli bireylerin, Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğinde önemli roller üstleneceğini ve bu yönüyle Türkiye Maarif Vakfı’nın da Türkiye’nin Afrika’daki en stratejik yatırımı olarak görüldüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.