enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:31 İsrail’in Gazze Soykırımı İki Şeyi Kanıtladı!
07:58 Ülke Profili: Lübnan
07:50 Başkent Ankara 2026 yılında Türk dünyasının birçok kültürel ve turistik faaliyetlerine ev sahipliği yapacak…
07:38 TeklifimGelsin’de kredi başvuru hacmi bu yıl içinde 3,5 kat artarak 41 milyar TL seviyesine ulaştı
07:36 Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Euronews’e konuştu: Türk devletleri AB ile ticari ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor
07:34 Dışişleri: İsrail meclisinin Batı Şeria’nın ilhakına yönelik attığı adım yok hükmündedir
07:28 Polonya’nın AB Göç Paktı’ndan Muafiyet Tartışması: Dayanışma mı Ayrıcalık mı?
07:27 Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Durumu Bülteni
07:26 Almanya’da Doğuş Çay’ın form sınıfı çayları, “danthron” adlı yasaklı madde içerdiği tesbit edildi…
07:26 “KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimleri; Doğu Akdeniz Dengesi ve Jeopolitik Yansımalar”
07:20 Ömer Çelik: İsrail’in barbar kararını tümüyle reddediyoruz
07:17 Türkiye, iki şehriyle ilk 30’a girerek dünya gastronomi liginde güçlü bir yer edindi…
07:17 Girişim Koçu Özgül ÖZTÜRK: Kadın çiftçiler geleceği ekiyor
07:04 Özel haber: AB, Mısır’a 75 milyon euroluk mali destek paketini açıklayacak
07:00 Trump Macaristan’daki zirve planını iptal etti: Putin ile ‘boşa giden bir toplantı’ istemiyorum
00:16 Türkiye’nin Enerjide Çeşitlilik ve Arz Güvenliği Stratejisi
08:39 Batı’ya Uzak, Belirsizliğe Yakın: Gürcistan’da Kırılma Dönemi mi?
07:55 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Gazeteciliğin Talihsizliği ve Vefasızlık!
07:48 Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler?
07:47 İsrail Gazze’deki vahşetin görülmesini istemiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’
26.11.2021
A+
A-

ANKARA-TÜHA HABER / Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör olduğunu açıkladı.

Muhittin Ataman - Biyografya(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Arap isyanları ve devrimlerinin patlak vermesinden bu yana gergin ilişkiler yaşadığına dikkat çekti.

Ankara ve Abu Dabi yönetimlerinin, Libya krizi ve Katar’a yönelik abluka gibi birçok bölgesel çatışmada karşıt tarafları desteklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ataman,  Ankara’nın değişim yanlıları desteklerken Abu Dabi’nin ise statükocu güçleri desteklediğini söyledi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Sürecin başından beri iki ülke arasında sıfır toplamlı bir ilişkinin söz konusu olduğunu hatırlataran, BAE’nin, Türkiye karşıtı politikalarının sonucu Suriye, Libya, Yemen, Mısır, Sudan ve Somali’de büyük miktarda kaynağını seferber ettiğini ve BAE’nin, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını da desteklediğini belirtti.

“Ancak iki ülke son aylarda temas halinde ve ilişkilerinde bazı ilerlemeler kaydetti”  diyen Prof. Dr. Ataman, şunları söyledi: “En önemli adımlardan biri geçen Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid’in ziyaretiydi. İki ülkeden yetkililer yatırım olanaklarını görüştüler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE’nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Nahyan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti”.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE’nin, Ortadoğu’daki iki etkin aktörün doğrudan diyalog kurmamasının sürdürülebilir olmadığını anladığına dikkat çekerek, ziyaretin aynı zamanda Türkiye’nin Mısır ve Suudi Arabistan gibi bölgesinde rakip gördüğü ülkelerle normalleşme çabalarının da bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin önceliği diplomatik izolasyonu sona erdirmek ve yabancı yatırımcıları Türk ekonomisine çekmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataman, “Öte yandan BAE, dış ilişkilerini yeniden düzenlemeye karar verdi. Abu Dabi yöneticileri, Türkiye’nin bölgesel meselelerdeki rolünü görmezden gelmenin imkansız olduğunu ve Türkiye’yi yabancılaştırmanın sadece BAE çıkarlarına zarar verdiğini anladı” şeklinde dile getirdi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman,  Zayid’in ziyareti sırasında BAE ve Türkiye’nin ekonomik sorunlardan bölgesel krizlere kadar birçok konu görüşülerek, ziyaretin 2021’in başında başlatılan olumlu sürece katkı sağlaması ve sürecin hızlandırması amaçlandığını, ancak iki ülke arasındaki tüm sorunların çözülmesinden bahsetmek için henüz çok erken olduğunu ve iki ülkenin bölgesel perspektiflerinin çatışmalı olmaya devam edecek gibi göründüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.