enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman Anayasa Mahkemesi’nden kritik tahvil alım kararı

Alman Anayasa Mahkemesi’nden kritik tahvil alım kararı
06.05.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Alman Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) teşvik programının gerekli olduğunu kanıtlamadığı sürece Alman Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını 3 ay içinde durdurmasına hükmetti. 

(TÜHA)RKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, Karlsruhe merkezli Alman Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) programla izlediği para politikası hedefinin “orantısız” olmadığını anlaşılır bir şekilde ortaya koyamazsa, 2015 yılında başlayan teşvik programı kapsamında Alman Merkez Bankası’nın tahvil alımını sonlandırmasına hükmetti.

Mahkemenin kararı euro bölgesini ekonomik krizlerden kurtaran AMB’nin 2 trilyon euro tutarında tahvil alım programı PSPP’ye darbe indirdi. AMB’nin kararı görüşmek üzere bu akşam bir telekonferans düzenleyeceği bildirildi.

Akademisyenler itiraz etmişti

Programa muhafazakar Alman akademi çevrelerinden bankanın yetkisini aştığı ve hükümetleri finanse etmeyi yasaklayan  AB anlaşmasını ihlal ettiği yönünde itiraz gelmişti.

Mahkeme „AMB Yönetim Konseyi PSPP programı ile varılması amaçlanan hedeflerin ekonomik ve mali para politikasının etkilerine orantısız olmadığını yeni bir kararda ortaya koymazsa, Alman Merkez Bankası‘nın, en fazla 3 ay sürecek bir geçiş süreci sonrasında, söz konusu uygulamaya katılması ve kararları uygulaması yasaklanmıştır” dedi.

Hakimler muhtemelen uzun vadede ve diğer euro bölgesi kurumlarıyla koordineli şekilde Bundesbank’ın şimdiye kadar aldığı tahvilleri satması gerektiğini ekledi. Bundesbank’ın elinde Nisan sonu itibarıyla PSPP kapsamında satın aldığı 533,9 milyar euro değerinde tahvil bulunuyor.

Euro değer kaybetti

Karar AMB’nin  koronavirüs nedeniyle zor durumda olan ekonomiyi canlandırmak için hazırlanan 750 milyar euroluk yardım paketini kapsamıyor.

Ancak mahkemenin hükmü AMB’nin tahvil alımları nedeniyle rahatlayan finansal piyasalarda tekrar endişe yarattı. Piyasalar mahkeme kararını AMB’nin ekonomileri desteklemek için piyasalara müdehalesini sorguladığı için yakında takip ediyordu. Karar sonrası euro değer kaybetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 6 Mayıs 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.