enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DEVA Partisi, ‘Sayıştay Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Personel Müdürü’nün Seçilmesi Bir Kayyım Atama Çabasıdır’

DEVA Partisi, ‘Sayıştay Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Personel Müdürü’nün Seçilmesi Bir Kayyım Atama Çabasıdır’
24.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Sayıştay Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü’nün Seçilmesi Bir Kayyım Atama Çabası” olduğunu açıkladı.
Mustafa Yeneroğlu, atamayla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanından doğrudan emir ve talimat alan bir kişinin başkan seçilmiş olmasının Sayıştay’ın tarafsızlığını ve bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracağını, Yeni başkanın, Cumhurbaşkanı’nın emir ve talimatı ile Sayıştay’ı yönetmek ve de Sayıştay’dan iktidar partisini rahatsız edebilecek kararların çıkmasını engellemek üzere seçildiğinin açık olduğunun ve DEVA Partisi olarak, kamu kurumlarında şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirecek ve bütün kurumların görevlerini gereği gibi yerine getirebilmelerini sağlayacaklarının altını çizdi.
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’nun açıklamalarının tam metni aşağıda: 

“Cumhurbaşkanından doğrudan emir ve talimat alan bir kişinin başkan seçilmiş olması Sayıştay’ın tarafsızlığını ve bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracaktır.

22.06.2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylama sonucunda Sayıştay Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü seçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı ve cumhurbaşkanlığına bağlı olan bütün bakanlıkları denetleyecek olan bir kurumun başkanlığına denetlenecek olan kurumlardan birinde hiyerarşik olarak Cumhurbaşkanına bağlı olan ve ondan doğrudan emir ve talimat alan bir kişinin seçilmiş olması Sayıştay’ın zaten sınırlı olan tarafsızlığı ve bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracaktır.

Sayıştay’ın varlık nedeni TBMM adına denetleme yapmaktır.

Anayasa’ya göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevli ve yetkilidir. Bir hesap mahkemesi olarak Sayıştay’ın varlık nedeni TBMM adına ve hesabına yürütme organını ve yürütme organına bağlı olan kamu kurum ve kuruluşlarının bilançolarını, hesap ve işlemlerini denetlemektir. Böylece vatandaşlarımızın alın teriyle kazandığı ve devlete verdiği vergilerin kamu kurum ve kuruluşlarında yolsuzluk sonucu haksız yere harcanmasının önüne geçilmektedir.

Yeni Sayıştay Başkanı 2012 yılında başbakanlıkta göreve başlamasından itibaren tam 9 sene mevcut Cumhurbaşkanı’nın emir ve talimatı altında çalışmış bir kişidir.

Denetleme, inceleme ve yolsuzluk tespit etmesi halinde yolsuzluk yapanlar hakkında kesin hüküm verme yetkisine sahip olan Sayıştay’ın başkan ve üyelerinin belirli bir siyasi partiyle veya yürütme organında etkili makamlardaki kişilerle doğrudan veya dolaylı olarak bağlantısı bulunmaması kuvvetler ayrılığı ilkesi bakımından elzemdir. Oysa yeni Sayıştay Başkanı 2012 yılında başbakanlıkta göreve başlamasından itibaren tam 9 sene mevcut Cumhurbaşkanı’nın emir ve talimatı altında çalışmış bir kişidir.

Yeni başkanın, Cumhurbaşkanı’nın emir ve talimatı ile Sayıştay’ı yönetmek ve de Sayıştay’dan iktidar partisini rahatsız edebilecek kararların çıkmasını engellemek üzere seçildiği açıktır.

Yeni başkanın Cumhurbaşkanı’nı ve kamu kurumlarını etkili bir şekilde denetlemek için değil, tam tersine Cumhurbaşkanı’nın emir ve talimatı ile Sayıştay’ı yönetmek ve Sayıştay’dan iktidar partisini rahatsız edecek bir raporun, hesabın ve kesin hükmün çıkmasını engellemek üzere seçildiği açıktır.  Bu ve benzeri birçok örnek bize göstermektedir ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde mevcut kurumların kâğıt üzerinde varlığı devam etse de kurumların içinin hülle usulü atama ve seçimlerle boşaltılması genel bir uygulamaya dönüşmüştür.

DEVA Partisi olarak, kamu kurumlarında şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirecek ve bütün kurumların görevlerini gereği gibi yerine getirebilmelerini sağlayacağız.

DEVA Partisi iktidarında; TBMM adına denetim yetkisini kullanan Sayıştay’ın, görevlerini etkin bir biçimde yerine getirmesini sağlayacak; denetim kapsamını tüm kamu kurum ve kuruluşlarını içerecek şekilde genişleteceğiz. Sayıştay’ı gerek üye kaynağı ve gerekse atayan makam itibariyle zenginleştirip daha çoğulcu bir yapıya kavuşturacak, üyelerinin en az yarısının TBMM tarafından nitelikli çoğunlukla seçilmesini sağlayacağız. Ayrıca TBMM tarafından seçilecek üyelerin kamuya açık bir biçimde mülakata tabi tutulacağı kuralına yer vereceğiz. Böylece şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirecek ve bütün kurumların görevlerini gereği gibi yerine getirebilmelerini sağlayacağız.”

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.