enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Fahri Apaydın’ın, depremle ilgili bilimsel çalışması, ‘Bina Kimlik Belgesi’ hayata geçiyor

Prof. Dr. Fahri Apaydın’ın, depremle ilgili bilimsel çalışması, ‘Bina Kimlik Belgesi’ hayata geçiyor
01.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın’ın, geçtiğimiz 2020 yılında depremle ilgili yapmış olduğu, insanların daha bilinçli konut tercihinde bulunmasına ve buna bağlı olarak da geliştirdiği daha güvenli konutlarda yaşamayı tercih etmelerine katkıda bulunacak olan bilimsel araştırması, hükümet tarafından onaylanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hayata geçiriliyor.

Prof. Dr. Fahri Apaydın'dan büyük başarı

Prof. Dr. Fahri Apaydın

Prof. Dr. Fahri Apaydın, konuyla ilgili olarak (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz günlerde A Haber ve A Para TV ortak canlı yayınında yaptığı Bina Kimlik Belgesi‘nin hayata geçirdiklerini söylemesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Bütün binaların girişine ‘Bina Kimlik Kartı‘nın konmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Apaydın, kentsel dönüşümünü de hızlandıracağını, bina kimlik kartlarında tüketicilerin ihtiyaç duyacakları her türlü bilginin bulunması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Fahri Apaydın, bunun Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Beyannamesi’nin de bir gereği olduğuna dikkat çekerek, “Nasıl ki bir peynir alırken tüketici peynirin nerede kimin tarafında üretildiği, üretim tarihi, içeriği, son kullanma tarihi gibi konularda tüketiciler bilgilenmekte, bir ürün olan konutlarla ilgili de tüketicilerin benzer konularda bilgilenme haklarının kullandırılması devletin bir sorumluluğu” olduğunu ifade etti.

CHP'nin'binalara kimlik kartı' kanun teklifi, raflarda bekletiliyor - Yeni Soluk

Bina Kimlik Kartı‘nda, insanların konutların üretim ve son kullanma tarihi ile içinde kullanılan demir miktarı, beton kalitesi, binayı yapan müteahhit, civarında risk teşkil eden binanın olup olmadığı, zeminin özelliği ve binanın depreme karşı dayanıklılığı gibi konularında bilgilendirilmesinin  gerekli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Apaydın, böylece devlet nasıl bozuk eti sattırmıyorsa, depreme karşı dayanıksız olan konutların da satışının ya da kiraya verilmesinin önüne geçilmiş olacağını aktardı.

Bina Kimlik Kartı – Beton ve Çimento

Prof. Dr. Fahri Apaydın, ‘Bina Kimlik Kartı‘yla ilgili önerisinin hükümet tarafından tarafından kabul edilmesi için çok çaba sarf ettiğini belirterek, tüketicilerin kullandıkları binalarla ilgili bilgilendirilmelerinde daha ileri teknolojinin de kullanılması gerektiğini açıkladı.

Geliştirilecek bir akıllı telefon uygulaması ile tüketicilerin kullanacakları binaları sorgulayarak depreme karşı güvenli olup olmadığını öğrenebilmelerinin sağlanabileceğini de belirten Prof. Dr. Apaydın, “Böyle bir program geliştirmek için Yalova Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD Yalova İl Müdürlüğü ile birlikte Ulusal Deprem Araştırma Projesine başvuruldu” dedi.

Artık her binanın bir kimliği olacak - En Kocaeli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bu yıl 100 bin binada uygulanacak projenin ‘binaların nüfus cüzdanı‘ olacağını söylemesiyle projenin artık giderek meyvelerini vermeye açıklayan söyleyen Başkan Prof. Dr. Fahri Apaydın, yayında Bakan Kurum’un da ifade ettiği gibi söz konusu uygulamayla QR kodunu okutarak bina bilgilerine ulaşılabileceğini aktardığını belirtti.

Bina Kimlik Belgesi hayata geçecek

Prof. Dr. Fahri Apaydın, projenin bu yıl 100 bin binada uygulamaya geçileceğini öğrendiklerini hatırlatarak, bunun aslında binaların bir nevi nüfus cüzdanı olduğunu,  QR kodu üzerinden binaya ilişkin her türlü bilgiyi okutarak erişebileceğini söyledi.

Söz konusu projenin Nisan ayı itibariyle uygulamaya geçileceğini belirten Prof. Dr. Fahri Apaydın, uygulamanın hükümet tarafından zorunlu hale getirmeyi planlandığını kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.