enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Myanmar’da Darbe Karşıtı Protestolara Rekor Katılım

Myanmar’da Darbe Karşıtı Protestolara Rekor Katılım
18.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Myanmar’da darbeye karşı bugüne kadarki en büyük kitlesel protesto gösterisi düzenlenirken, Birleşmiş Milletler’den “şiddetin artma potansiyeline karşı” uyarı geldi.

Hükümeti devirerek yönetimi ele geçiren Myanmar ordusunun dört kişiden fazla gruplar halinde toplanmaya yasak getirmesine rağmen binlerce Myanmarlı dün de başta Yangon olmak üzere büyük kentlerde sokakları doldurdu.

Bazı protestocular emniyet ve ordu güçlerinin eylem alanlarına girişini engellemek için köprü ve ana caddelerin girişlerinde araçların kaputlarını açıp park ederek yolları kapadı. Protestocuların bunu yeni bir taktik olarak kullandıkları belirtiliyor.

Ülkedeki seçilmiş lider Aung San Suu Kyi de dahil birçok üst düzey hükümet yetkilisinin gözaltına alındığı 1 Şubat’tan bu yana protestolar günlük olarak devam ediyor.

Suu Kyi’nin portresini ve demokrasi yanlısı sloganlar yazan pankartlar taşıyan protestocuların ayrıca baskı ve zulüm politikalarına karşı halk direnişinin konu alındığı Açlık Oyunları filmindeki sembolik üç parmak işaretini de sıklıkla kullandığı dikkat çekiyor.

Özel sektörde çalışan çok sayıda işçinin yanı sıra memurlar da protestolara katıldı. Ordu devlet kurumlarında çalışanlara işlerine geri dönme emri verdi.

Güvenlik güçlerinin protestoculara karşı tazyikli su ve plastik merminin yanı sıra, uyarı atışları halinde gerçek mermi de kullandığı belirtiliyor.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Destek Birliği’nin aktardığına göre, şu ana kadar 450’den fazla protestocu tutuklandı. Bunların birçoğunun gece yarısı düzenlenen baskınlarda gözaltına alındığı yönünde bilgi geliyor.

“Durum ürkütücü”

Birleşmiş Milletler’in (BM) Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews dün yazılı bir açıklama yayınlayarak, “Planlı kitlesel protestolar ve birliklerin toplanması, bu iki durumun karşı karşıya kalması beni oldukça korkutuyor. Ordunun Myanmar halkına karşı daha da büyük suçlar işleyeceği bir uçurumun kenarında olabiliriz” dedi.

Yönetimi ele geçiren rejim haftasonundan bu yana internet erişimini kısıtlıyor.

Darbeyle askeri yönetimi kuran Myanmar ordusu liderleri, geçen yıl Kasım ayında ülkede düzenlenen genel seçimlerde hile yapıldığı iddiasında. Myanmar seçim kurulu üyeleri iddiaları reddediyor. Darbeyi gerçekleştiren cunta yeni seçim vaadinde bulunarak bir yıl boyunca ülke çapında olağanüstü hal ilan etti.

Naypyitaw’daki resmi rezidansında ev hapsinde tutulan Suu Kyi’ye karşı yapılan ikinci suçlamanın ardından Suu Kyi’nin tutukluluk halinin daha da uzaması bekleniyor.

Avukatlarının gazetecilere aktardığına göre, ilk olarak Corona virüsüne karşı alınan önlemlere uymamakla suçlanan Suu Kyi şu an ruhsatsız telsiz taşımakla suçlanıyor. Söz konusu suçun cezası ülkedeki mevcut yasalara göre üç yıl hapis cezası olabilir.

Devlet Başkanı U Win Myint de ev hapsinde tutulan üst düzey siyasetçiler arasında bulunuyor.

Darbe, Batılı ülkeler başta olmak üzere birçok ülke tarafından kınandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.