enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Adli Sicil Affı çıkarılmalı ve Adli Sicil Kanunu Güncellenmeli’

‘Adli Sicil Affı çıkarılmalı ve Adli Sicil Kanunu Güncellenmeli’
20.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, ’Adli Sicil Affı ve Adli Sicil Kanunu’nda değişiklik, Hukuk reformunun ilk önceliği olmalıdır ’dedi. 

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir: 'Tefecilerin kökünü kazımamız gerekiyor'
Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir

Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, konuyla ilgili (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu.

Türkiye’de, Merkezî Adlî Sicil Bilgi Bankası’nda yaklaşık 7 milyon kişiye ait 18.9 milyon canlı kayıt olduğuna dikkat çeken Hüseyin Demir, yapılan araştırmalarda, adli sicil kanunun mevcut halinin neden olduğu olumsuzluklardan dolayı,  eski hükümlülerin en temel ihtiyaçlarının başında gelen yiyecek, giyecek, gelir ile barınma gibi kaynaklara ulaşılamadığını, sosyal destek yetersizliğinden dolayı hayal kırıklığı, umutsuzluk ve ruhsal çökkünlük yaşanıldığını, bu nedenle yeniden suçlu davranışa yöneldiklerini  ve cezaevinden tahliye olan hükümlülerin üçte ikisinin yeniden suç işleyerek tekrar tutuklandığının ortaya koyulduğunu açıkladı.

Hüseyin Demir

Adli Sicil Affı ile 7 milyon kişiye temiz bir sayfa açılmalı 

Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, Hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra, toplumsal yaşama uyum sürecinin, birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ve asıl cezanın tahliye sonrasında varlığını hissettirdiğini ifade etti.

Türkiye’de çeşitli nedenlerden dolayı 7 milyonun üzerinde adli sicili olan kişinin bulunduğunu ve bu kişilerin cezaevinden çıktıktan sonra ilk işlerinin, geçimlerini sağlamak için iş arayışı olduğunu hatırlatan Hüseyin Demir, Adli sicili temiz, kalifiye, mesleği bulunan insanların iş bulamadığı bu ortamda, tüm iş başvurusunda istenilen adli sicil belgesinin, yeni bir iş bulma umuduyla iş arayışında olan adli sicili bulunan kişilerin, iş bulmalarının önündeki en büyük engel olduğunun altını çizdi.

Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, “Sabıkalı diye iş verilmeyen eski hükümlüler cezasını çektikten sonra genellikle ceza mahkumiyetlerinin büyük bir kısmı 15 yıl veya 30 yıl süresince arşiv kaydında kalmasının yarattığı umutsuzluk ve en temel ihtiyaçların başında gelen yiyecek, giyecek, gelir ve barınma gibi ihtiyaçları karşılayamaz duruma düşenler tekrar suça bulaşabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar, resmi veriler ve istatistikler, dikkate alınarak, sayıları 7 milyonun üzerinde olan adli sicili bulunan kişilere yeni bir hayat ve gelecek imkanı verme adına Adli Sicil Affı, Hukuk reformunun ilk önceliği olmalıdır ’dedi.

Adli Sicil Kanunu Güncellenmeli 

Adli Sicil Kanunu’nda, değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayan Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, Mevcut adli sicil kanunu eski hükümlü istihdamı, topluma adaptasyonu, sosyal yaşama entegrasyonu zorlaştırdığı ve suç ortamına yönlendirmeyi engellemek yerine suça meyli artırdığı yapılan bilimsel araştırmalarda ortaya konmaktadır” şeklinde konuştu.

Adli sicil kaydı silinme süreleri konusuna da değinen Hüseyin Demir, “Türkiye’de genellikle ceza mahkumiyetlerinin büyük bir kısmı 15 yıl veya 30 yıl süresince arşiv kaydında kalmasının yarardan çok zarar vermesi ve yasaklanmış haklar noktasında yaşanan olumsuzluklar dikkate alınarak adli sicil kaydı  silinme sürelerinin minimuma indirilmesi, iş başvurularında ve diğer kullanım durumlarında işin mahiyetine  göre  düzenlenmiş adli sicil kaydı belgesinin verilmesi gibi hayati öneme sahip değişiklikler,  yeni hukuk reformunda dikkate alınarak değiştirilmesi geçmişte yaptıklarından pişman olan ve temiz bir hayat sürdürmek isteyen kişilerin toplum ile adaptasyonuna büyük katkı olacağı gibi suç oranlarının düşmesine katkı sunacaktır ’dedi .

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.