enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Uğur Şahin: “Bu ilk mutasyona uğrayan virüs değil”

Prof. Dr. Uğur Şahin: “Bu ilk mutasyona uğrayan virüs değil”
23.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / BioNTech’in kurucu ortağı Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşısı BNT162b2’nin koronavirüsün uğradığı mutasyonlara etkisi konusunda problem görmediklerini söyledi.

Kırım Haber Ajansı‘nda yer alan haberde, Şahin, virüsün söz konusu mutasyonunun ilk olmadığını bundan önce de farklı farklı mutasyonların olduğunu kaydederek, geçmiş mutasyonların hepsini kontrol ettiklerini ve aşının çalışması konusunda bir sakınca görmediklerini ifade etti. Şahin, “Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok.” dedi.

Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Birleşik Krallık’ta yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türünün ortaya çıkmasına ilişkin geçmiş mutasyonları hep takip ettiklerini ve bu konuda aşının çalışmayacağı yönünde bir sıkıntı görmediklerini kaydetti. Anadolu Ajansında bugün yer alan habere göre Prof. Dr. Uğur Şahin, Kovid-19’a karşı geliştirdikleri “BNT162b2” aşısının mutasyonlara etkisi konusunda problem görmediklerini vurguladı.

Bakan Koca, dünyanın konuştuğu Prof. Dr. Uğur Şahin'le görüştü - Son Dakika Haber

“BU İLK MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜS DEĞİL”

Prof. Dr. Şahin, “Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik değişik mutasyonlar vardı. Onları biz geçmiş mutasyonları, hepsini kontrol ettik ve bir sakınca, bir problem görmüyoruz. Yeni mutasyonları kontrol için iki hafta gerekiyor. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok.” dedi.

Şahin, Birleşik Krallık’ta mutasyona uğrayan virüse ilişkin, “Şimdi bu virüs üzerine çalışmalar yok. Bugüne kadar bildiğimiz yeni çıktığı. Bazı insanlar diyor ki daha çabuk insandan insana bulaşıyor. Bilmiyoruz çünkü bilim dosyasında çıkmadı, makale olarak okumadık daha. Biz genetik mutasyonları laboratuvarlarımıza getirdik. Onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Bu virüsün genetik kodunun yüzde biri mutasyona uğramış, yüzde 99’u uğramamış. Bizim aşımız çok değişik pozisyonlar aldığı için biz inanıyoruz ki yüzde biri değişmişse dahi yüzde 99’u konsolide edebilecek.” ifadelerini kullandı.

PROF. ŞAHİN: TÜRKİYE İÇİN YETERLİ DOZ DEPOLANDI

Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü anımsatan Şahin, Türkiye’ye aşı göndermekten mutlu olacağını dile getirerek, “Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir.” dedi.

“AŞI ÜRETİMİ SÜRÜYOR, DUYGULAR İÇİN ZAMAN YOK”

EMA’nın onayından memnuniyet duyduğuna değinen Şahin, “(Aşının geliştirilmesinde) Katkı sağlayanlar için çok büyük bir işti. Bu çok güzel. Bu çok başka bir önemli adımdır. Ben mutluyum ancak fark ettiğiniz gibi çok konsantreyim. Her zaman bundan sonra sırada ne olacağını düşünmek zorundayım. Duygular için fazla zaman yok.” diye konuştu.

“AŞILANMASI GEREKEN 500 MİLYONU AŞKIN AVRUPALI VAR”

Aşı üretiminin sürdüğüne dikkat çeken Şahin, şöyle ekledi:

“Çalışanlarımız hem burada Almanya’da hem Belçika’da hem de ABD’de. Orada aşı sürekli üretiliyor. Şimdi önemli olan ilk teslimat. Ardından insanlar aşılanmaya başlanabilir. Daha fazla ihtiyaç duyulduğunda sevkiyatı yapacağız. Teslim ettiklerimiz bittiğinde ve ihtiyaç duyulursa yeniden teslimat yapacağız çünkü aşılama da kolay değil. Aşılanması gereken 500 milyonun üzerinde Avrupalı var. Her birinin aydınlatılması lazım. Çok kağıt işi, lojistik konusu var. Bu çok hızlı olmuyor. Benim görüşüme göre yüksek aşı oranını elde etmek yaza kadar sürer.”

ŞAHİN’İN “VİRÜSE NE ZAMAN GELİP GELİNECEK?” SORUSUNA YANITI

Şahin virüs ile mücadelede ne zaman galip gelineceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
“Virüsü asla tamamen yenemeyeceğiz. Ulaşmak istediğimiz şey, insanların evden çıkamayacakları bu duruma tekrar gelinmemesidir. Bunu, herkes iyi çalışır ve yeterince doz aşıyı teslim edebilirsek başarabiliriz. Buna yaz sonunda ulaşabiliriz. Yazın daha kolay olacak. Bu yaz hayatın neredeyse normal olduğu zamanları siz de fark ettiniz çünkü yazın virüs daha az aktif. İnsanlar da çoğu zaman dışarıda. Dışarıda enfeksiyon kapma olasılığı daha düşük. Önemli olan kışı atlatmamız. Bu ancak herkesin disiplinli olması, kendine ve başkalarına dikkat etmesiyle mümkündür. Diğer taraftan gelecek kışa girmeden önce insanların yüzde 60-70’inin aşı olması çok önemli. O zaman tekrar kapanmaya girmek zorunda olmayacağımızı söyleyebiliriz.”

PROF. DR. UĞUR ŞAHİN: MUHTEMELEN AŞI OLURUM

Kendisinin aşı olup olmayacağına ilişkin soruya da Şahin, “Bunu şu an inceliyoruz. Çalışanlar için ekstra küçük sayıda üretim yapmak istiyoruz. O zaman muhtemelen aşı olurum.” şeklinde yanıt verdi.

Ayyıldız Huri Kaptan, Автор в Kırım Haber Ajansı - QHA - Sayfa 22 / 106

HABER : Ayyıldız Huri Kaptan

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.