enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 Kocaeli’nin Kartepe Belediyesi’nden Taraklı Yangınına Müdahale Desteği
07:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
07:43 Rusya Haziran ayında Ukrayna’ya 5.337 insansız hava aracı fırlattı
07:40 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
07:40 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
07:28 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
07:25 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
07:10 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
07:10 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
07:03 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
07:00 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
06:48 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
06:08 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
22:34 CHP kurultayıyla ilgili ceza davası: Görevsizlik kararı kaldırıldı
22:30 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
08:56 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:32 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:15 CHP kurultayı davası ertelendi
07:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
07:26 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

21. Yüzyılın Deli Dumrul’u!

21. Yüzyılın Deli Dumrul’u!

Yaşadığımız yüzyılda insanlar, toplumlar, ülkeler yüzyılların deney ve tecrübesiyle neyin doğru neyin yanlış olduğunu üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorlar. Toplum ve ülke adına karar alıcıların da toplumun ve genel olarak insanlığın yanlış, haksız hukuksuz kararlar almasının da bu nedenle kolay olmayacağı kanaatini taşıyorlar. Ama Tramp bütün beklentileri boşa çıkarırcasına mantıksız, haksız hukuksuz kararlar alıyor ve insanlığı şaşkına çeviriyor. Bu şekilde o kadar kararlar aldı, niyet açıkladı ki bunlar sürpriz olmaktan da çıktı, normal gidişat oldu. Hitler bile insanlığı bu kadar şaşırtmadı.

Herkesçe bilindiği üzere birçok ülke için de dünya geneli için de bir müesses nizam söz konusu. Bu bir anlamda ülke şartlarının ve dünya şartlarının zorladığı bir nizamdır. İktidarlar değişse bile ülke ve dünyanın müesses nizamına aykırı icraatlar yapamazlar, yaptıkları zaman bir şekilde bir bedel ödeyeceklerini bilirler. Fakat Bay Tramp ülkesinin de dünyanın da müesses nizamına meydan okuyor. Tepkilere, reaksiyonlara hiç aldırmıyor. “Dediğim dedik” havasında devam ediyor.

Kanada, Grönland, Panama gibi bağımsız ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri’ne katmak gibi günümüz dünyasının müesses nizamında akıllara ziyan sayılacak niyetler açıklıyor. ABD kuruldu kurulalı iyi geçinmeye önem verdiği İngiltere ile ters düşüyor. Özellikle 2. Dünya Savaşından sonra çok iyi ilişkiler yürüttüğü Fransa, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleriyle ipleri germekte hiçbir sakınca görmüyor.

En azından son 75-80 yıldan, yani soğuk savaş yıllarından bu yana ABD’nin AB ülkeleriyle birçok konuda bugünkü kadar ayrı tellerden çaldığı görülmüş değil. Artık AB ülkeleri de ABD ile gemileri yakmaya hazır değilse bile birçok konuda karşı tavrını ortaya koymakta tereddüt etmiyor. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri Tramp’ın Gazze planına karşı açık açık Arap Birliği Ülkeleri’nin planını destekliyorlar. Tramp Ukrayna’yı tamamen gözden çıkarmışken AB ülkeleri sahip çıkıyor. Tramp, Ukrayna devlet başkanı Zelenskiy’i aşağılarken başta ABD’nin Avrupa’daki en yakın müttefiki olan İngiltere olmak üzere bütün Avrupa devletleri en sıcak, en samimi şekilde karşılıyorlar.

Tramp’ın politikaları hem ülkesinin hem de dünyanın geleceği için hiç hayra alamet değil. “İki fil dövüşürse bundan sadece çimenler zarar görür” sözünü hatırlatmakta yarar var. Tramp’ın Çin ve Rusya gibi ülkelerle megaloman rekabet politikalarının zarar vereceği ülkeler ne yazık ki yine dünyanın gariban ülkeleri olacaktı.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.