enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:48 Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, başkent Kahire’de Dışişleri Bakanı Fidan ile ortak basın toplantısı düzenledi…
22:39 İletişim Başkanı Duran: Aliyev ile Paşinyan’ın imzaladıkları memorandum, barış için önemli aşama
22:30 Memur toplu sözleşme sürecinde gözler hükümetin teklifinde
22:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü
22:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
08:49 Beyaz Saray’da düzenlenen Kafkasya zirvede, Aliyev ve Paşinyan üçlü mutabakata imza attı
07:56 Azerbaycanlı eğitimciler Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti
07:47 Yağmur suyu hasadı’nın uygulaması ne durumda!
07:41 Radyo TV Yapımcısı yazar Uğur Canbolat’tan manevi yolculuklara rehber iki yeni kitap
07:36 Tokat Bölgesi’nin can damarları olan Yeşilırmak, Kelkit Nehri ve Almus Barajı’ndaki su miktarı ciddi anlamda düştü.
07:32 Türkiye’nin lider mühendislik ve teknoloji firmalarından MPG, IDEF 2025’te 8×8 kurtarıcı aracıyla katıldı
07:29 Malatya Büyükşehir Belediyesi, içme suyunun, tarımsal sulamada kullanılmaması konusunda vatandaşları uyardı…
07:21 Cübbeli Ahmet’ten Sahte Diploma Skandalına Sert Tepki: “Sistem Vahim Hâl Almış”
06:56 2025 Yılı YAŞ Kararları: TSK Neden Apolitik Olmalı? -I-
20:41 Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında, “Kuralsız Bağlantılar” Projesi sergisi, sanatseverlerle buluştu…
09:07 BTK,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sahte Kimlik
08:00 Devletin hızlı refleksi: Sahte e-İmza çetesi çökertildi
07:42 Afrika Boynuzu’nda Türkiye: Umudu yeşerten adımlar
06:53 YÖK’ten “sahte diploma” iddiasına suç duyurusu
05:18 Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında, “Medeniyetlerin Mirası” sergisi büyük ilgi görüyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2024 Yılında Gazze’de Yerinden Edilmiş İnsanları Ölümcül Koşullar Bekliyor

2024 Yılında Gazze’de Yerinden Edilmiş İnsanları Ölümcül Koşullar Bekliyor
04.02.2024
A+
A-

* İşgal altındaki ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’in mevcut askeri harekâtının başlangıcından bu yana bildirilen pek çok akıl almaz istatistik arasında, benzeri görülmemiş düzeyde yerinden edilmelerin izini sürenler de var. 

* Bugün Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,2 milyon kişinin (bunların yüzde 80’i halihazırda 1948’den beri kayıtlı mülteciler ve onların soyundan gelenlerden oluşuyor) en az yüzde 85’inin 2023 yılı sonu itibarıyla evlerinden edilmiş olduğu tahmin ediliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Dr. Yara M. Asi, Araştırmacı

İşgal altındaki ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’in mevcut askeri harekâtının başlangıcından bu yana bildirilen pek çok akıl almaz istatistik arasında, benzeri görülmemiş düzeyde yerinden edilmelerin izini sürenler de var. Bugün Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,2 milyon kişinin (bunların yüzde 80’i halihazırda 1948’den beri kayıtlı mülteciler ve onların soyundan gelenlerden oluşuyor) en az yüzde 85’inin 2023 yılı sonu itibarıyla evlerinden edilmiş olduğu tahmin ediliyor.

Gazze’deki görüntüler tam bir yıkımı gösteriyor: okullar, mağazalar, sağlık tesisleri ve evler de dahil olmak üzere tüm mahalle blokları harap oldu. 7 Ekim’den bu yana evlerinden kaçmak zorunda kalan Gazzelilerin birçoğunun geri dönecek hiçbir şeyi olmayacak; eğer bombalama, enfeksiyon ya da açlık nedeniyle ölmekten kurtulabilirlerse. Bombalar yarın dursa bile, yaklaşık 2 milyon insanı bekleyen kolay bir yol yok ve bunun yakın zamanda da gerçekleşeceğine dair bir belirti de yok.

Hayatta kalanlardan ve sahadaki yardım çalışanlarından gelen raporlar, önemli ölçüde aşırı kalabalık ve su, yiyecek, yakıt, tıbbi bakım ve sanitasyon olanaklarının bulunmadığı, işlevsel kalan birkaç sığınma evinin üzücü bir resmini çiziyor. Gazze sakinlerinin çoğu açlıkla karşı karşıya ve birçoğu günde ancak bir öğün yemek yiyebildiklerini bildiriyor. Hamile kadınlar kalabalık ve sağlıksız koşullarda, bazen ağrı kesicilere ve hatta tıbbi bir uzmana erişimleri olmadan doğum yapmaya zorlanıyor. Bu korkunç koşullar, Gazze’deki sağlık sisteminin çöküşü ve hayatta kalanların zayıflayan fiziksel durumuyla birleştiğinde, bazı uzmanların önümüzdeki aylarda hava saldırılarından çok daha fazla insanı öldürebileceğini öngördüğü bulaşıcı hastalıkların yayılması için mükemmel bir ortam yaratıyor.

Şeridi’nin güneyi boyunca geniş ailelerin küçük, bazen derme çatma yapılarda toplandığı devasa çadır kentler oluştu. Bazı Gazzeliler ancak en temel barınakları kurtarılmış ahşap ve molozlardan yapmayı başararak, onları tamamen yağmura ve dayanılmaz derecede soğuk havaya maruz bıraktılar. Bu ailelerin önümüzdeki aylarda durumu nasıl olacak? Hayatta kalmalarına yönelik sayısız zorlukların yanı sıra, daha büyük sorunlar da varlığını sürdürüyor. Bu insanlar nereye gidecek? Evlerinin ve mahallelerinin yıkıntılarını yeniden inşa etmek için kim para ödeyecek? Gazze’yi tekrar evlerine çağırabilecekler mi?

Son yıllarda diğer kitlesel şiddet ve yoksunluk bölgelerinin yanı sıra Afganistan, Myanmar, Suriye, Ukrayna ve Yemen’de zulümlere tanık olan birçok insani yardım kuruluşunun liderleri, bugün Gazze’deki insani koşulların şimdiye kadar gördükleri en kötü koşullar arasında olduğunu bildiriyor o kadar hızlı gelişiyor ki. Yardım kuruluşları, Gazzelilerin asgari düzeyde kabul edilebilir bir yaşam standardına ulaşmalarına yardımcı olmak için, bağışçıların şimdiye kadar tam olarak karşılayamadığı önemli yatırımlar talep ediyor. Ölüm ve yıkımın boyutu korkunç, ancak yüz binlerce çocuk da dahil olmak üzere Gazze’de yaşayanların koşulları korkunç. Bu tür koşulların dünyanın en güçlü ülkeleri tarafından meşrulaştırılabilmesi, bazı hayatların diğerlerinden daha korunmaya değer olduğunu sürekli olarak ortaya koyan sözde uluslararası toplumun güvenilirliğine yönelik bir suçlamadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.