enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Son anketler ne diyor?

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Son anketler ne diyor?
19.10.2021
A+
A-

İSTANBUL-TÜHA HABER / Türk hükümet yetkilileri önümüzdeki seçimlerin planlandığı gibi 2023 yılında yapılacağını ısrarla dile getirse de kimi siyasi analistler ve muhalefet liderleri, 2022 yılı sonunda Türkiye’yi bir erken seçimin beklediği görüşünde.

Seçim tarihi yaklaştıkça son aylarda açıklanan anket sonuçları da siyasi tartışmalarla birlikte sıkça gündeme geliyor.

2021 yılı içerisinde birçok anket şirketi seçimlere yönelik yaptığı kamuoyu araştırmalarını açıkladı. Birbirinden farklı sonuçları ortaya koysa da, araştırmaların çoğunluğu AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nda dikkat çekici bir düşüş olduğuna işaret ediyor.

Türkiye’de Metropoll Araştırma, Konda, ORC Araştırma, Optimar, Yöneylem Sosyal Araştırmalar ve Sosya Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin son aylarda yaptıkları araştırmaları derledik.

Son seçim anketleri ne diyor?

Metropoll Araştırma‘nın Eylül 2021 araştırması ittifaklara olan destek bazında yapıldı. Ankette “iki ittifaka da yakın değilim ama Millet/Cumhur İttifakı’nı seçerim” diyenlerin oranları da bulunuyor. Buna göre iki ittifaka da yakın değilim ama Millet İttifakı’nı tercih ederim diyenlerin oranı yüzde 5.0, Cumhur İttifakı’nı tercih ederim diyenlerin oranı yüzde 2.6.

Metropoll Araştırması’nda Fikrim/Cevabım yok diyenlerin oranı da yüzde 10.6 çıkmış.

Konda araştırma şirketi, normal şartlarda seçimlerle ilgili anketini seçimlerden önceki son perşembe günü kamuoyu ile paylaşıyor.

Şirket bunun yanı sıra, aboneleri için düzenli olarak araştırmalar yapmaya devam ediyor ancak bu araştırmalar gizli tutuluyor. Bu araştırmalardan Eylül 2021’e ait bir anket sonucu basında yer aldı.

Konda araştırmasına göre Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı Eylül 2021’de yüzde 41.6, Millet İttifakı’nın toplam oy oranı ise yüzde 44.1 oldu.

Optimar’ın anketi 19-22 Eylül tarihleri arasında 1938 kişi ile yüz yüze yapılmış. Ankete göre AK Parti ve MHP’nin toplam oy oranı yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

ORC Araştırma’nın anketi 1-5 Ekim tarihleri arasında yapıldı. Grafikte de görüldüğü üzere AK Parti’nin oyu yüzde 32’nin altında çıkarken, HDP’nin de yüzde 10 baraj seviyesinin altında indiği dikkat çekiyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin araştırması 10- 22 Eylül 2021 tarihlerini kapsıyor.

Türkiye geneli anket çalışmasına İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Muğla, Konya, Samsun, Trabzon, Antalya, Mersin, Erzurum, Muş, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Van ve Siirt kentlerini kapsayan 22 ilde 2 bin kişi katıldı.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin eylül ayı araştırmasına göre kararsızlar ve oy kullanmayacaklar çıkarıldığında ise seçmenlerin yüzde 26,8’i AK Parti’yi, yüzde 21,3’ü CHP’yi tercih ediyor.

Kamuran Samar adlı kullanıcının profil fotoğrafı

HABER :  Kamuran SAMAR & EuroNews

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.