enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:04 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
16:13 Ruhangiz Aliyeva,”Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
00:02 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:01 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2020 İnsani Özgürlük Endeksi’nde: Türkiye üç basamak tırmandı

2020 İnsani Özgürlük Endeksi’nde: Türkiye üç basamak tırmandı
19.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Hukukun üstünlüğünden kişisel refah seviyesine kadar, birçok parametre ışığında değerlendirilen 162 ülkenin bulunduğu İnsani Özgürlük Endeksi’nde geçen yıl 122’inci olan Türkiye, bu yıl 119’uncu oldu. Zirvede ise yine Yeni Zelanda var.

ABD merkezli düşünce kuruluşu CATO Enstitüsü, 2020 İnsani Özgürlük Endeksi raporunu yayınladı.

2018 yılının verilerinden yola çıkarak hazırlanan raporda, insanların ekonomik ve kişisel açıdan en özgür olduğu ülkeler sırasıyla Yeni Zelanda, İsviçre ve Çin’in özerk bölgesi Hong Kong olarak belirlendi.

Suriye, geçen yıl da olduğu gibi 2020 raporunda da listenin son sırasında yer aldı.

Listedeki 162 ülkeden 119’uncu olan Türkiye’nin ortalama insani özgürlük puanı 10 üzerinden 6,27 oldu. İnsani özgürlük puanı, kişisel ve ekonomik özgürlük puanının ortalaması alınarak belirleniyor.

Türkiye, kişisel özgürlükte 5,92, ekonomik özgürlükte ise 6,62 puan aldı.

Grafikte, yeşil rengi koyulaştıkça özgürlüğün arttığı bölgeler temsil ediliyor. Gri renk ise konuya ilişkin verilerin bulunmadığı ülkeleri gösteriyor.

“Hong Kong bir istisna”

İnsani özgürlük sıralamasının ilk çeyreğine yer alan ülkelerde kişi başına düşen gelirin ortalama 50 bin 340 dolar olduğu, son çeyreğinde ise bu rakamın 7 bin 729’ye düştüğü rapor edildi. Kısaca, ekonomik refah seviyesi arttıkça özgürlükler de artıyor.

Demokraside de aynı durum söz konusu. Raporda, insani özgürlükle demokrasi arasında güçlü bir bağ bulunduğu yazıldı. Hong Kong bu noktada ‘bir istisna’ olarak nitelendirildi.

Hong Kong’da suçluların Çin’e iade edilmesi ile ilgili yasa tasarısının gündeme gelmesiyle özerk bölgede halk ayaklanmıştı. Halen eylemlerini sürdüren ve “demokrasi yanlıları” olarak nitelenen taraf, Pekin’i özerk bölgenin için işlerine müdahale etmek ve demokrasiyi baltalamakla suçluyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.