enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
21.02.2023
A+
A-

Başkanlığımız, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından günlük olarak hazırlanan ve Kahramanmaraş Depremiyle ilgili dezenformasyon içeren haberlerin gerçeğine işaret edilen 18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaTürkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Bültende, “Kahramanmaraş’ta salgın hastalık başladı, şehrin tahliye edilmesi gerekiyor.”, “İstanbul Finans Merkezi 100 bin afetzedeyi barındıracak kapasitede.”, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun manipüle edilen konuşması.”, “Elbistan Belediye binası hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkıldı, resmî evraklar enkaz altında.”, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Matematik dinimizce haramdır.” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Kahramanmaraş’ta salgın hastalıklar başladı, acil tahliye edilmesi gerekiyor.” iddialarının gerçek dışı olduğu, Kahramanmaraş ya da depremden etkilenen herhangi bir ilde salgın hastalığın söz konusu olmadığı, tahliye edilmesi gereken hiçbir ilin bulunmadığı, halk sağlığı için tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “İstanbul Finans Merkezi’nin 100 bin kişi kapasitesi olduğu ve afetzede vatandaşlara açılabileceği.” iddiasının doğru olmadığı vurgulanan bültende, dünyanın en önemli ekonomi merkezlerinden biri olacak İstanbul Finans Merkezi’nin içerisinde bulundurduğu banka binaları dışında henüz kaba inşaat hâlinde olduğu, inşaat çalışmaları devam eden merkezde hâlen 8 bin 207 kişinin çalıştığı, koşulların afetzedelerin barınması için uygun olmadığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir televizyon programında, Kahramanmaraş merkezli depremleri kast ederek “Biz İstanbul için hazırlanmıştık.” dediği iddiasının doğru olmadığı aktarılan bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Bakan Soylu’nun konuşmasından bir bölümün kasıtlı bir şekilde kesildiği ve bağlamından koparılarak servis edildiği tespit edilmiştir. Soylu açıklamasında, ‘Biz İstanbul için hazırlanmıştık.’ diyerek Kahramanmaraş depreminin beklenmediğini kast etmemiştir. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin öncesi ve sonrası izlendiğinde, konuşmanın manipüle edilerek paylaşıldığı açıkça anlaşılmaktadır. AFAD’ın kurulduğu günden beri deprem hazırlıklarını sürdürdüğünü belirten Soylu, kesilen görüntünün devamında, ‘Kahramanmaraş’taki hat, yani Doğu Anadolu fay hattı da veya İzmir de bizim için önemli alanlardan bir tanesi. 2019’da ilk risk azaltma planını Kahramanmaraş’ta yaptık. Bu planın acilen bütün illerde başlamasına Kahramanmaraş’ta karar verdik.’ ifadelerini kullanmıştır.”

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan, “Depremde yıkılmayan Elbistan Belediye binası hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Resmî evraklar enkaz altında.” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hasar tespit çalışmaları sonucunda, Elbistan Belediye binasının hasarlı olduğu tespit edilerek yıkımına karar verildiği bildirilen bültente, bodrum katta yer alan imar arşivinin kurtarılması için binanın üst kısmının tıraşlama yöntemiyle yıkıldığı, bodrum kattaki evrakların Cumhuriyet Savcıları ve emniyet görevlileri eşliğinde kamera kaydıyla alındığı, söz konusu belgelerin dijital ortamda da arşivlendiği vurgulandı.

Dezenformasyon bülteninde, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ‘Matematik dinimizce haramdır, Allah zaten her şeyi en başından ölçüp, tartıp, biçmiştir. Bunu hâlen deşmek kimseye hayır getirmez.’ dedi.” iddiasının tamamen asılsız olduğu, Erbaş’ın geçmişe dönük açıklamaları incelendiğinde, böyle bir ifadeye rastlanmadığı, karalama amaçlı üretilen bu dezenformasyonun herhangi bir dayanağının olmadığı belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.