enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:39 Meme kanserinde erken tanı…
07:37 Almanya’da Yılın Doktoru seçilen Ebru Yıldız kimdir?
07:27 Laleler ülkesinin büyük umudu olan eşcinsel Rob JETTEN ve partisi D66’nın yeni yüzü…
07:24 Rusya, Ukrayna saldırısının ardından Novorossiysk’ten petrol ihracatını geçici olarak askıya aldı
07:16 Yorum: Trump Şara’yı Washington’da Ağırladı: Türkiye Masada
07:14 Gazeteci İlhan Karaçay yazdı: Hollanda’da başarılı olan 3. ve 4. nesil göçmen kökenliler. Torunum Esra, Fadime Örgü ve Günay Uslu’nun başarıları…
00:14 Avrupa’dan Mektup Var!…
21:38 Erdoğan: 350 bininci yuvamızı teslim etmenin gururunu yaşıyoruz
00:48 Kitap: 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
00:11 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
00:01 Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı…
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
07:50 İklim krizi, mevcut eşitsizlikleri, adaletsizlikleri açığa çıkaran ve derinleştiren bir “risk çarpanı”…
07:46 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
07:30 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
07:16 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
07:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
07:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:23 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

15 Temmuz Dijital hafıza projesi “Biz 81’iz”, Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde yaşatılacak

15 Temmuz Dijital hafıza projesi “Biz 81’iz”, Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde yaşatılacak
13.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, Türk milletine bir kahramanlık destanı daha yazdıran 15 Temmuz darbe girişiminin 5. Yılında, özel bir programla şehitlerimizi andı.

12 Temmuz Pazartesi günü saat 10.30’da başlayan tören; Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde gerçekleşti.

Program, pandemi şartları nedeniyle sadece basın mensupları, şehit yakını ve gazilerden oluşan davetlilere açık olarak gerçekleşti.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehit İlhan Varank’ın ablası Ayşe Arslantürk ile şehit yakını ve gazilerin katıldığı program, müze turuyla başladı. Şehitler için okunan Kuran-ı Kerim ile devam etti.

Programda ayrıca, KADEM’in yürüttüğü ve 15 Temmuz şahitliklerinin anlatıldığı videolardan oluşan Biz 81’iz projesine gelen duygu yüklü videolardan özel bir kesit gösterildi.

Dernek başkanları ve KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın konuştuğu programda, şehit yakınları ve gaziler de o geceye ve bugüne dair duygularını paylaştı.

Törende konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, “Evet, o geceye ait bir öfke var ama onun yanında çok büyük bir gurur var. Çünkü o gün tank, top, ölüm korkusu hiçbir şeyi dinlemeden sokağa çıkan insanların ülkesi burası. Evet sadece Türkiye’de darbeler olmuyor, dünyanın pek çok yerinde oluyor. Türkiye’de çok daha fazla oluyor. Bir ritüel gibi yani her 10-15 yılda bir tekrarlanan bir hadise bu maalesef. Ama dediğimiz gibi biz 15 Temmuz’da vatanımıza canımız pahasına sahip çıktık.” ifadelerini kullandı.

KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da 15 Temmuz’un darbeler tarihinde, milli irade ile engellenen ilk darbe girişimi olduğunu, sokağa inen halkın, bu cesareti Çanakkale’den, Milli Mücadele’den, yere düşmemiş bayraktan, şehitliklerin dipdiri ruhundan aldığını dile getirdi. Geçen 5 sene içinde 15 Temmuz’un unutulmaması, bu büyük travmanın tarih sayfalarına kazınması için çok çalıştıklarını belirtti.

Milli iradenin dokunulmaz olduğunu vurgulayan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, kendi dünya tasavvurundan başkasını kabullenemeyenlerin, millete üstten bakanların, darbelere her zaman haklı gerekçeler bulduğunu aktardı. “Bu iki yüzlülüğü, maalesef sadece burnumuzun gibinde değil, sınır ötesinde de gördük. Demokrasi ve özgürlüklerin beşiği Batı dünyası, Türkiye’de ve Orta Doğu’daki tüm darbelere karşı sus pustur. O nedenle demokrasi ve tam bağımsızlığın ne olduğunu ancak bu kavramlara ‘ama’sız, ‘fakat’sız inanların anlatabileceğine yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Bu tip odakların illüzyon sanatındaki maharetlerini, emelleri uğruna insanları nasıl kıyımdan geçirdiklerini ve nasıl canavarlaşabildiklerini anlatmayı, benzer olayların önüne geçebilmek için kaçınılmaz gördüklerini ifade eden Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Biz 81’iz” projesinin düşünsel altyapısında bu kabulün olduğunu şu sözlerle vurguladı:

“İstedik ki duymayan kalmasın. Henüz anlatılmamış, birçok hikâye gün yüzüne çıksın. 81 ilimizde, aynı anda yaşadığımız, o zifiri karanlık gecenin, nasıl aydınlığa kavuştuğunun kaydını tutalım istedik. Her ilimizden insan hikâyeleri topladık.”

Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Biz 81’iz dijital hafıza projesini 15 Temmuz Müzesi’nde korumak ve daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamak için 15 Temmuz Derneğine devrettiklerini de sözlerine ekledi.

Şehit yakınlarının da duygularını paylaştığı program sonunda dernek yöneticileri ile şehit aileleri ve gaziler hatıra fotoğrafı çektirdi.

BİZ 81’İZ NEDİR?

 15 Temmuz darbe girişimini şahitlerin dilinden gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen dijital hafıza projesi “Biz 81’iz”, 15 Temmuz darbe girişimini şahitlerin dilinden kayıt altına aldı. Proje, düzenlenen programla birlikte 5 bini aşkın videoyla birlikte toplumsal hafızanın görsel bir parçası olmak üzere 15 Temmuz Derneği’ne devrediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.