enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği
00:06 Hakan Fidan: 15. Büyükelçiler Konferansı başarıyla tamamlandı
00:05 2025 NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı Türkiye’de
00:05 Kosova Cumhuriyeti’nden Gazeteci Ela KASAP’ın sunduğu ‘Gündemin Öne Çıkan Başlıkları’…
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni teknoloji uzmanlarımızı ve girişimcilerimizi yetiştirecek programlarımızı hayata geçiriyoruz”
00:04 İletişim Başkanı Altun, “Suriye Suriyelilerindir”
00:03 Bakan Güler: Terör örgütünün sahadaki istikrarsızlıktan faydalanmasına asla izin vermeyeceğiz
00:03 Türk Devletleri Teşkilatı’ndan Haberler…
00:03 Teknoloji sektörü sinyal veriyor, rekabet avantajı azalıyor
00:02 Türk Ajansından Global Başarı: Boosmart’a Yandex Ads Ödülü 
00:02 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) lideri Hüseyin Baş, “14 Mayıs’ta, ‘İktidar olmak istemeyen muhalefet’ filmini izledik”
00:02 Bizim Çocuklar’ın Dünya Kupası elemelerinde rakipleri belli oldu
00:02 Azerbaycan Kültürü ve Tarihi
00:01 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Dezenformasyon bir hakikat krizine yol açmaktadır”
00:00 CANiK orta kalibre topla Türkiye’de göreve hazır  
00:00 Hakan Fidan: Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği bugünden itibaren faaliyete geçecek
21:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye meselesinde açıkça çuvallamalarına rağmen yanlışta ısrar etmeyi sürdürüyorlar”
21:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son 22 yılda muhalefetin isabetli tavır sergilediği neredeyse tek bir uluslararası olay yok
11:10 “Geleneksel Gaziantepliler Ankara Buluşması” etkinliği
00:41 Kayserispor, kulübün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi dairesine borçlarının kapatıldığını açıkladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir”
02.11.2024
A+
A-

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK organizasyonuyla Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajansı (APIX) iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu, Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DEİK Başkanı Nail Olpak, Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne, Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajans Genel Müdürü Bakary Sega Bathily, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ile ADEPME Genel Müdürü Mariye Rose Faye, Senegalli Yatırımcılar Derneği Başkanı Pierre Atepa Goudiaby, Senegal Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği Başkanı Momar Diouf ile iki ülkeden 500’e yakın iş insanının katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

IMG_0530.JPG

İş Forumu kapsamında “DEİK ile Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajansı APIX S.A.”, “DEİK ile Senegal Yatırımcılar Derneği (CIS)”, “DEİK ile Senegal Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği” ve “KOSGEB ile ADEPME” arasında toplam 4 iş birliği anlaşması imzalandı.

IMG_0521.JPG

Faye: “Senegal, Türk yatırımcılara hem güvenli iş ortamı hem de ticari geleceğiyle ciddi fırsatlar sunuyor”

Forumun açılışında konuşan Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, “Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk ulusuna teşekkür ediyor, bugünkü İş Forumunu organize eden DEİK’i tebrik ediyorum. Özel sektör ekonomik kalkınma açısından vazgeçilmez bir güç. Biz de ülkelerimiz arasındaki güçlü diplomatik ilişkiler sayesinde iş dünyalarımıza en uygun yatırım ve iş birliği çerçevesini çiziyoruz. Özellikle Senegal’de yüksek kaliteli büyük altyapı projeleri Türk şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Senegal, Türk yatırımcılara hem güvenli iş ortamı hem de ticari geleceğiyle ciddi fırsatlar sunuyor. Batı Afrika’da 300 milyonluk bir nüfusa ulaşmak için önemli bir kapı vazifesi görüyor. 2050 yılında Batı Afrika nüfusu 1 milyara ulaşacak. Senegal’de genç ve dinamik bir nüfus ile önemli yatırım alanları söz konusu. Dolayısıyla Senegal’in 2050 vizyonu kapsamındaki dönüşümünde Türk iş dünyasının yer almasını arzu ediyoruz. Doğal kaynaklar ile tarım ve gıda endüstrilerinin gelişimi bağlamında Türk şirketlerinin bu alanlara önemli katkılar sunmasını bekliyoruz. İmalat, tekstil, altyapı, enerji ve turizm alanlarındaki modernizasyon vizyonumuz doğrultusunda Türk özel sektörü için ciddi fırsatlar sunuyoruz. Yatırım ofisimiz APIX ile Türk iş dünyasına destek vermeye, çeşitli teşvikler sunmaya hazırız. Türk iş dünyasını yatırımlarıyla birlikte aramızdaki iş birliğini güçlendirmeye davet ediyorum” dedi.

IMG_0509.JPG

Yılmaz: “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz”

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacmini büyütmeye kararlı olduklarına vurgulayarak, “Senegal 2050: Ulusal Dönüşüm Programı” ile uyumlu şekilde, tarım ve gıda sanayi, petrol ve doğal gaz üretimi, madencilik, imalat sanayi ve yüksek katma değerli hizmet sektöründeki deneyimlerimizi, teknoloji transferi de dahil olmak üzere Senegal ile paylaşmaya hazırız. Senegal ile ticari ilişkilerimiz ivme kazanarak gelişmekte ve bu büyümenin bir sonucu olarak, 2023 yılı itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 454 milyon dolara ulaşmış durumda. İki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında ticaret hacmimizi orta vadede 1 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefine çok kısa bir zamanda ulaşabileceğimize inanıyorum. Senegal’de çeşitli sektörlerde tahmini piyasa değeri 800 milyon dolara yaklaşan Türk yatırımı mevcut. Türkiye’den inşaat firmaları Senegal’de şimdiye kadar 1,8 milyar dolar değerinde 37 adet proje üstlenmiş durumda. Başta doğalgaz kaynaklı termik santraller ile yenilenebilir enerji santralleri olmak üzere enerji sektöründe Türk şirketlerinin rol almaya başlamasından mutluluk duyuyoruz. İki ülke arasında imzalanmış; ancak halen yürürlüğe girmemiş olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi (ÇVÖ) Anlaşması onay sürecinin bir an önce tamamlanarak yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz” dedi.

IMG_0502.JPG

Olpak: “Senegal’in 2050 Vizyonu Türk İş Dünyasına yeni imkanlar sunuyor”

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Senagal’in 2050 vizyonuna dikkat çekerek, “Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacmi şu an 450 milyon dolar ve bizim hedefimiz bunu 1 milyar dolara taşımak. Burada dikkat çekmek istediğim nokta, Senegal’in, 2050 yılına ilişkin ortaya koyduğu plan. Senegal’in 2050 vizyonu, Afrika pazarında ve küresel ölçekte rekabetçi bir ekonomi olmayı amaçlıyor ve tabi ki yatırım imkanları sunuyor. Türk özel sektörü olarak, bu süreçte birlikte iş yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ayrıca Senegalli firmaları da Türkiye’deki yatırım imkanlarından daha fazla yararlanmak üzere ülkemize davet ediyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak bizler, şüphesiz daha çok çalışacağız. Bu noktada işlerin daha kolay yürümesi için iki ülke iş insanlarının beklentilerini de ortaya koyduk. Vize süreçlerinin kolaylaştırılması, Gümrüklerdeki işleyişin hızlandırılması ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın takdirlerine sunduğumuz Senegal’de bir Türk bankasının açılması bunlardan sadece birkaçı. Bu ve diğer başlıklardaki ilerlemeler, inanıyorum ki 1 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak. Senegalli firmalarımızı da Türkiye’nin farklı sektörlerde sunduğu yatırım imkanlarından daha fazla yararlanmak üzere ülkemize davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

IMG_0526.JPG

Agne: “Türk Özel Sektörünün Senegal’e Doğrudan Yatırımlarının Artmasını İstiyoruz”

Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne ise iki ülke arasında farklı sektörlerde kuvvetli ve giderek güçlenen iş birliğine dikkat çekerek, “Ülkelerimizi ve ekonomilerimizi dönüştürecek bir fırsata sahibiz. Özellikle iki öncelikli alanda birlikte çalışabiliriz. Türk şirketleri, Senegalli gençlere staj imkanı vererek ve istihdam fırsatı sunarak ciddi bir bilgi aktarımı bulunabilirler. İkinci olarak ülkelerimiz arasında ortak şirketler kurabiliriz. Böylece ihracat ile yatırım hacmimizi güçlendirerek, yetkinlik transferi yaparak birlikte çalışabiliriz. Senegal’in makroekonomik performansı son derece güçlü ve özel sektörün yatırımları koruyan bir yönetim var. İnşaat, gaz, petrol ve tarım gibi alanlarda Türk yatırımcıların Senegal’e doğrudan yapmasını bekliyoruz. Bugün imzalanan iş birliği anlaşmaları da kazan-kazan anlayışıyla özel sektörümüze güç katacak. Senegal’in 2050 vizyonu büyük bir dönüşümü kapsıyor. Önümüzdeki Türk özel sektörünün Senegal’e doğrudan yatırımlarının artmasını istiyoruz.” dedi.

İş Forumunda, Türk ve Senegalli iş insanları arasında, demir-çelik, inşaat-müteahhitlik, dijital teknolojiler,   enerji, yenilenebilir enerji, gıda, otomotiv, lojistik, sağlık, madencilik, balıkçılık, su ürünleri, tarım, tarım makineleri, iklimlendirme sistemleri ve liman hizmetleri sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Türkiye-Senegal İş Forumu’nun sponsorları ise, Miller Holding ve Hage Grup oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.