enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
05:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:59 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:55 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:39 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:38 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:12 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:08 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:07 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tarihi Fırsat Penceresi

Tarihi Fırsat Penceresi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “yeni siyasi iklim ve uzlaşı arayışı” ile ilgili genel ilkeler olarak şunları söyledi: “Şiddeti övenlere, şiddeti bir hak arama yolu olarak görenlere, yedeğine silahı, terörü alarak siyaset yapmaya kalkanlara müsamaha ile yaklaşamayız.

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi MİŞ & SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin tarihi önemdeki konuşmasının içinde şu cümleler vardı: “Terör başka siyaset başkadır. İkisi arasına kalın bir çizgi çekilmeden, duvar örülmeden, silah dışlanmadan, en başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere, Türk vatandaşları layık olduğu insani gelişmişlik düzeyine, refah, huzur ve güvenlik mertebesine çok zor ulaşacaktır.”

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında, “Türkiye’nin geleceğinde teröre ve terörün karanlık gölgesine yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz” ifadesinin altını çizelim.

Bahçeli’nin konuşmasında ise aynı minvaldeki cümle şuydu: “Türkiye bölücü teröre asla rıza göstermeyecek, müzakere ve mütareke dayatmaları işe yaramayacaktır.

Cumhur İttifakı tarafından atılan yeni bir “tarihi fırsat penceresi” var. Hem MHP Lideri Bahçeli hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerinin ve genel yaklaşımın iyi anlaşılması lazım.

Bu tarihi fırsat penceresini eski çözüm sürecinin doğrudan devamı gibi görmek en baştan yapılacak hatadır. Tabii ki, tecrübelerden yararlanmak, geçmişten ders çıkarmak gerekir.

Liderlerin açıklamasına bakıldığında, bu “yeni yaklaşım“ın öne çıkan belirli ilkeleri var.

Birincisi; önce yeni bir siyasi ikliminin oluşturulması. Burada milli birlik ve bütünlük çağrısı ile iç cephenin sağlam tutulması öncelikli hedef.

İkincisi; Ortadoğu’da oluşan siyasi istikrarsızlık ortamı bölgeyi yeniden şekillendirecek. Buna her anlamada hazırlıklı olmak gerekiyor. Meseleleri konuşurken, başlangıç noktası olarak bu husus akılda tutulmalı.

Üçüncüsü; siyaset kurumu, terörle mücadele ile demokratik reformların yapılması meselesini birbirinden ayırmalıdır.

Dördüncü olarak, sorunların milli ve müşterek bir akılla ele alınıp çözümünü de rasyonel bir çerçevede TBMM’de konuşmak gerekmektedir.

Beşincisi, bu yeni fırsat penceresinde sorumluluk tek taraflı değildir. Siyasi partilerden, medyaya, sivil toplumdan akademiye kadar topyekûn herkes milli bir bilinçle hareket etmelidir. Şahsi ya da siyasi hesaplarla uzlaşı iklimi arayışına bozucu etkilerden kaçınılmalıdır.

Yeni yaklaşımın ya da fırsat penceresinin, siyasi ve stratejik planlaması ya da yol haritası önümüzdeki günlerde tartışılacaktır. Bu yol haritasının oluşması da bir anlamda siyaset kurumunun ortaya koyacağı çabalar ve tarafların meseleye yaklaşımının somutlaşması ile mümkün olacaktır.

Burada; siyasal ve toplumsal koşullar, askeri ve güvenlik denklemi, bölgesel ve küresel dinamikler yol haritasının oluşmasında öne çıkan belirleyicilerdir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Baldıran zehri içmekse, biz o baldıran zehrini de içeriz. Yeter ki bu ülkeye huzur gelsin refah gelsin” çağrısını yapmıştı.

HDP, terör örgütüne destek vererek çözüm sürecini bitirmiş ve uzatılan eli heba etmişti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli benzer şekilde, “Terörsüz bir gelecek konusunda herkes ittifak halindeyse o halde değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız” dedi.

Bu, Türkiye’nin yakaladığı yeni bir siyasal ve toplumsal uzlaşı fırsatıdır. Heba edilmemelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.