enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!
02.11.2023
A+
A-

Bilimsel bir araştırma, vücudu yabancı istilacılara karşı koruma görevi olan bağışıklık sistemimizde tam 1,8 trilyon hücre bulunduğunu ortaya çıkardı…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Ortalama bir yetişkinde, bu bağışıklık hücrelerinin toplam ağırlığı yaklaşık 1,2 kilograma denk gelir. Bu da yaklaşık olarak bir ananas ile aynı ağırlık anlamına gelir. Elbette bu büyüklük kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nde biyolog olan Ron Sender ve meslektaşları bağışıklık sistemine ilişkin mevcut verileri yeterli bulmadı ve bir araştırma yapmaya karar verdi. Ekip insan vücudunda kaç bağışıklık hücresi olduğu, bunların nerede bulunduğu ve toplu olarak ne kadar ağırlığa sahip oldukları sorularına yanıt aradı.

Araştırmacılar, vücuttaki bağışıklık hücrelerinin miktarını tahmin etmek için geçmiş araştırmalardan ve doku örneklerinin analizlerinden elde edilen ölçümleri bir araya getirerek; bağışıklık hücresi sayılarının enfeksiyonlara, cinsiyete, kiloya ve yaşa göre nasıl değişebileceğini belirledi.

Bağışıklık sisteminin büyüklüğü yaşa, cinsiyete ve hastalıklara göre değişiyor

Araştırmacılar, yetişkin erkekler arasında elde ettikleri sonuçları, yetişkin kadınlarda ve çocuklarda bağışıklık hücrelerinin sayısını tahmin etmek için uyarladı ve sonuçları esas olarak vücut oranlarına dayandırdı. 20’li yaşlarındaki 73 kilogramlık bir erkekle karşılaştırıldığında, aynı yaştaki 60 kilogram ağırlığındaki bir kadın yetişkinde muhtemelen 1,5 trilyon bağışıklık hücresi bulunduğu ve bunun toplamda 1 kilograma denk geldiği belirlendi. 10 yaşındaki bir çocukta ise bu rakam biraz daha azdır. Bağışıklık sistemi yaklaşık olarak 600 gram ağırlığındadır ve 1 trilyon bağışıklık hücresinden oluşmaktadır.

Ancak kadınların romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek olduğundan ve çocukların bağışıklık sistemleri hala olgunlaşmakta olduğundan, bu sonuçların dikkatle yorumlanması gerekiyor.

Bağışıklık sisteminin en yoğun olduğu organlar hangileri?

Araştırmaya göre, istilacıları etkisiz hale getirmek ve hücresel saldırılar düzenlemek için antikor üreten lenfositler, bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %40’ını oluşturuyor. Ancak vücuttaki en küçük hücreler arasında yer aldıkları için lenfositler bağışıklık sisteminin tüm kütlesinin sadece %15’ini temsil ediyor.

Kemik iliğinde üretilen ve bakteriyel davetsiz misafirleri yutan nötrofiller, bağışıklık hücrelerinin %40’ını ve sistemin toplam kütlesinin %15’ini oluşturuyor.

Sender ve meslektaşları, “Öte yandan, 3 ila 10 kat daha büyük olan makrofajlar, dendritik hücreler ve mast hücreleri, bağışıklık hücrelerinin %20’sinden azını oluşturuyor, ancak bağışıklık hücresi kütlesinin %60’ından fazlasına katkıda bulunuyor” diye yazıyor.

Dahası, bağırsaklar insan vücudundaki tüm bağışıklık hücrelerinin sadece %3’üne sahipken oluştururken, kanda bağışıklık sisteminin sadece %2’si bulunuyor.

Bu da en önemli immünolojik organların aslında lenfosit ve nötrofillerin çoğunun bulunduğu lenf düğümleri, kemik iliği ve dalak olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bağırsaklar plazma hücrelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapar ve bu nedenle vücudun antikor aracılı bağışıklığına en büyük katkıyı sağlar.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.