enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:19 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:11 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
00:05 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
00:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

11-12 Mart 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

11-12 Mart 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
14.03.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından hazırlanan ve Kahramanmaraş Depremiyle ilgili dezenformasyon içeren haberlerin gerçeğine işaret edildiği 11-12 Mart 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

Bültende, “2’nci Ordu Komutanı Gürak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında protokole alınmadı.”, “Deprem sonrası Adıyaman’a yapılacak TOKİ konutları, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın tarım arazilerine inşa ediliyor.”, “Depremzedeler 2,5 ton süt verecek yer bulamıyor.”, “Muğla’daki Askerî Kampta misafir edilen depremzede vatandaşlar zorla çıkarılıyor.”, YÖK’ün açıklamasına göre, Suriyeli mülteciler hiçbir sınava tabi tutulmadan ülkemizde istedikleri üniversitelere girebilecek.” ve “Türkiye’de yerin altından alevler ve dumanlar çıkıyor.” iddialarına yer verildi.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, ‘isminiz yok’ denilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malatya ziyaretinde karşılama protokolüne alınmadı.” iddiasının doğru olmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Şubat 2023’te Malatya’daki ve 28 Şubat 2023’te Doğanşehir’deki ziyaretlerine iştirak etmiş ve bizzat karşılama protokolünde yer almıştır. Gürak’ın karşılama protokolündeki görüntüleri, iddiaların asılsız olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.”

“Deprem sonrası Adıyaman’a yapılacak TOKİ konutları, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın tarım arazilerine inşa ediliyor.” iddiasının da gerçeği yansıtmadığı belirtilerek iddiaya konu görüntülerdeki alanın, tapu kayıtlarında kıraç ve taşlık arazi vasfında olduğu ve tamamen Hazineye ait arsa niteliğinde bulunduğu bildirildi.
Deprem bölgesinde belirlenen üç aşamalı şehirleşme modeli kapsamında zemin etütleri yapılmış, güvenli ve sağlam alanlarda çalışmaların başladığının vurgulandığı bültende, “Zemin etüt çalışmalarında 20 metre derine inen iş makinalarının kestiği numuneler, çıkarıldıkları metre ve türüne göre ayrılarak incelenmeleri için laboratuvarlara gönderilmektedir. Zemin etüt çalışmaları tamamlanmayan alanlarda projelendirme yapılmamaktadır.” bilgisi verildi.

“Üreticinin elindeki süt alındı”

Bazı basın yayın organlarındaki “Depremzedeler 2,5 ton sütü verecek yer bulamıyor.” iddiasının da yalanlandığı bültende, iddiayla ilişkin şu değerlendirme yapıldı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda üretici örgütleri ve özel sektör iş birliğinde, afet bölgesindeki yetiştiricilerin ürettiği 18 bin ton çiğ süt, toplanarak üretime kazandırılmıştır. İddialar üzerine Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Çınarlı Mahallesindeki çiftliğe intikal eden yetkililer, üreticilerin daha önce ürettikleri sütü özel firmalara sattığını ve bu firmalarla sorun yaşadıklarını tespit etmiştir. Öte yandan, bölgede aralıksız çiğ süt toplayan yetkililere, herhangi bir talepte bulunulmamıştır. Çiftliğe intikal eden yetkililer, üreticinin elindeki 1518 litre sütün Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından alımını sağlamış, bundan sonra üretilen sütün de aynı kuruluş tarafından alınacağı belirtilmiştir.”

“Muğla’daki askerî kampta misafir edilen depremzede vatandaşlar zorla çıkarılıyor.” iddiasının gerçek dışı olduğuna yer verilen bültende, konuyla ilgili “AFAD yetkilileri Muğla’daki askerî kampta misafir edilen depremzede vatandaşların Niğde’ye tahliye edileceklerini belirtmiş, isteyenlerin de Muğla’da kalabileceklerini ifade etmiştir. Herkesin zorunlu olarak gideceğini düşünen vatandaşlar tepki göstermiş, ancak daha sonra istedikleri takdirde Muğla’daki kampta da kalabileceklerini öğrenince sorun çözülmüştür.” ifadeleri kullanıldı.

“Manipülatif haberlere itibar edilmemeli”

Bültende, “YÖK’ün açıklamasına göre, Suriyeli mülteciler hiçbir sınava tabi tutulmadan ülkemizde istedikleri üniversitelere girebilecek.” iddiasının gerçek olmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“YÖK’ün böyle bir açıklaması söz konusu değil. Ayrıca, iddia edildiği gibi Suriyeli mültecilerin sınava tabi tutulmadan ülkemizde istedikleri üniversitelere girmesi de mümkün değil. Devlet üniversitelerinde Suriye uyruklu öğrenciler ile diğer yabancı uyruklu öğrenciler arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Suriye uyruklu öğrencilerin, yabancı uyruklu öğrenciler için istenilen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu’nun yabancı öğrenci kabulüne ilişkin esasları, devlet üniversitelerinin ve özel üniversitelerin öğrenci kabul uygulamalarına rağmen, öğrencilerin moral ve motivasyonunu etkileyecek manipülatif haberlere itibar edilmemelidir.”

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, “Türkiye’de yerin altından alevler ve dumanlar çıkıyor.” iddiasının gerçek dışı olduğu vurgulanarak görüntülerin 9 yıl önce Yemen’in El Hudeyde vilayetinde kaydedildiği bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.