enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zelenskiy Özel Harekât Kuvvetleri komutanını 6 ay içinde ikinci kez görevden aldı

Zelenskiy Özel Harekât Kuvvetleri komutanını 6 ay içinde ikinci kez görevden aldı
10.05.2024
A+
A-

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü özel harekât kuvvetleri komutanını görevden alarak altı ay içinde ikinci kez Rus işgali altındaki topraklarda faaliyet gösteren birliğin komutanını değiştirdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Şarku’l Avsat’ın Reuters’dan aktardığı habere göre, Albay Serhiy Lupançuk’un görevden alınması ve yerine Tuğgeneral Oleksandr Trebak’ın atanması, cumhurbaşkanın internet sitesinde atamaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadan iki kararname ile duyuruldu.

Trepak 2014 yılından beri Ukrayna’nın doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılara karşı yürütülen savunma operasyonlarında aktif olarak yer alıyordu.

O dönemde en büyük operasyonlardan biri olan Donetsk havaalanına yönelik Rus saldırısını püskürtme operasyonunun komutanlarından biriydi. Zelenskiy’nin silahlı kuvvetler genelkurmay başkanı Valery Zaluzhny’yi görevden aldığı ve yerine dönemin kara kuvvetleri komutanı Oleksandr Sirsky’yi atadığı şubat ayından beri Ukrayna ordusunun komuta kademesi çeşitli düzeylerde değişti.

Zelenskiy o dönemde, silahlı kuvvetlerin komutasını yeni bir askeri liderliğin devralacağını ve kuvvetlerin günlük ihtiyaçlarını anlayan deneyimli komutanları görevlendirerek sistemi “yeniden başlatma” sözü verdi.

Bu değişiklik, Rus kuvvetleri, azalan top mermisi stokunun yanı sıra Ukrayna’nın cephedeki asker varlığındaki sayısal eksiklikten de yararlanarak doğuya doğru ilerlemeye başladığı, Ukrayna için büyük bir belirsizliğin olduğu dönemde gerçekleşti.

Zelenskiy, bugün yayınlanan ayrı bir kararnameyle, mart ayında herhangi bir açıklama yapılmadan görevden aldığı Dmytro Hereha’yı Ordu Destek Kuvvetleri komutanlığına yeniden atadı.

Lupançuk, selefi Viktor Horenko’nun aniden görevden alınmasının ardından geçen kasım ayında özel kuvvetler komutanlığına getirilmişti

O dönemde Horenko’nun görevden alınması, Zelenskiy ile aylar sonra görevden alınan dönemin genelkurmay başkanı arasında büyüyen bir anlaşmazlığın işareti olarak görülmüştü.

Özel Kuvvetler kamuoyunun karşısına çıkmıyor, ancak Ukrayna’da başta Kırım yarımadası olmak üzere Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelerde büyük operasyonlara katıldığına inanılıyor.

(Dış Haberler Servisi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.