enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:48 Dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100″de 5 Türk şirketi yer aldı.
07:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, Bakan Mehmet Şimşek’in uyguladığı yeni vergi zamlarına sert sözlerle tepki gösterdi.
07:25 Soykırımcı katil İsrail ordusu Gazze kentine kara saldırılarını genişlettiğini duyurarak bölge halkına “bir an önce kenti terk etmeleri” çağrısında bulundu.
07:23 Kocaeli’nin spor tarihi bu sempozyumda
07:08 Prof. Dr. Güven Arıklı, gerçekleri görme vakti; Duygularla değil, Akılla Yol Almalıyız!
07:06 Büyüleyici Bir An: Lahey Büyükelçimiz Fatma Ceren YAZGAN Hollanda Kralı önünde göz kamaştırdı!
00:25 Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye – İspanya Milli Futbol Maçı öncesi ve sonrası, tramvay ve otobüs seferlerinde düzenlemeye gitti…
00:10 Kocaeli’in Karamürsel ilçesi modern otogara kavuştu!
00:06 Şanghay Perspektifinden Çok Kutupluluk: Türkiye–Çin İlişkileri
23:10 Gazze “açlıktan” ölüyor!
23:00 TRT ortak yapımı “Filistin 36” Filistin’in Oscar adayı oldu, Toronto’da alkışlarla uğurlandı
20:59 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dün gençliği seyirci görmek isteyenler bugün TEKNOFEST kuşağından rahatsız, dün kapattıkları kapıları biz açtık.” dedi.
20:45 Mersin’de atış eğitimi sırasında kaza sonucu şehit olan özel harekat polisi Mustafa Karapınar için tören düzenlendi.
19:51 Milli Kadın Voleybol Takımımız, Japonya’yı toplamda 3-1’lik set ile geriden gelerek mağlup etti ve finale yükseldi.
19:32 Görevden uzaklaştırılan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, verilen tahliye kararına savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı…
19:24 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, 2025 FIVB Dünya Şampiyonası’nda A Milli Basketbol Takımı’nı tebrik etti
09:43 Gülşah Erçetin, Hollanda Yayın Kurumu NOS’un Türkiye Muhabirliğine atandı…
08:58 Gazeteci Adalet Bora’nın acı günü…
07:51 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Bugün Malatya’da düzenlenecek törenle 300 bininci deprem konutun teslimi gerçekleştirilecek”
07:48 CHP Genel Başkanı Özel, gündeme dair Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Altaylı’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir
22.03.2025
A+
A-

* Zaporijya’da bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin akıbeti, halen Rusya’nın kontrolü altında olduğu için belirsizliğini koruyor.

*Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

EuroNews’den Gazeteci* Andreas Rogal’ın haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin nükleer santrallerinin özel mülkiyet olmadığını ve ulusal bir varlık olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Perşembe günü Norveç’te düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Tüm nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir. Burası bir devlet nükleer enerji santrali, özel değil. Ukrayna’da nükleer enerji bu şekilde işliyor.”

Zelenskiy’nin sözleri, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi. Görüşmede Trump, Zelenskiy’ye Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliği için enerji santrallerinin mülkiyetini ABD’ye devretmeyi düşünmesini önermişti.

Görüşmenin ardından basına konuşan Zelenskiy, görüşmenin özellikle Ukrayna’nın güneyindeki Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Enerji Santrali’ne (ZNPP) odaklandığını açıkladı.Tesis elektrik üretmeden Ukrayna’nın enerji şebekesine bağlı kalsa da savaşın ilk günlerinden bu yana Rusya’nın kontrolü altında bulunuyor ve ABD’nin olası müdahalesinin kapsamını belirsiz bırakıyor.

Santralin durumu

Zaporijiya, Ukrayna’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyordu. Altı adet VVER-1000 tipi reaktörle çalışan santral, binlerce haneye ve endüstriyel tesise elektrik sağlıyordu. Ancak, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Rus güçleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte santral, çatışma bölgesinin ön saflarında yer alarak nükleer güvenlik açısından ciddi endişelere yol açtı. Sürekli bombalama riski, elektrik kesintileri ve uluslararası denetim eksikliği, potansiyel bir nükleer felaket riskini artırıyor. Şu anda tüm reaktörler kapalı durumda, ancak soğutma sistemleri için sürekli enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

 

Andreas Rogal (@andreasrogal) / X

Gazeteci* Andreas Rogal, EuroNews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.