enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:30 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:28 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:26 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:26 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:23 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:12 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:11 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:07 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:01 Bakan Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
07:00 ‘Taşacak Bu Deniz’ oyuncuları arasına katıldı
00:03 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:02 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:02 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:01 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
00:01 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir
22.03.2025
A+
A-

* Zaporijya’da bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin akıbeti, halen Rusya’nın kontrolü altında olduğu için belirsizliğini koruyor.

*Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

EuroNews’den Gazeteci* Andreas Rogal’ın haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin nükleer santrallerinin özel mülkiyet olmadığını ve ulusal bir varlık olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Perşembe günü Norveç’te düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Tüm nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir. Burası bir devlet nükleer enerji santrali, özel değil. Ukrayna’da nükleer enerji bu şekilde işliyor.”

Zelenskiy’nin sözleri, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi. Görüşmede Trump, Zelenskiy’ye Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliği için enerji santrallerinin mülkiyetini ABD’ye devretmeyi düşünmesini önermişti.

Görüşmenin ardından basına konuşan Zelenskiy, görüşmenin özellikle Ukrayna’nın güneyindeki Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Enerji Santrali’ne (ZNPP) odaklandığını açıkladı.Tesis elektrik üretmeden Ukrayna’nın enerji şebekesine bağlı kalsa da savaşın ilk günlerinden bu yana Rusya’nın kontrolü altında bulunuyor ve ABD’nin olası müdahalesinin kapsamını belirsiz bırakıyor.

Santralin durumu

Zaporijiya, Ukrayna’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyordu. Altı adet VVER-1000 tipi reaktörle çalışan santral, binlerce haneye ve endüstriyel tesise elektrik sağlıyordu. Ancak, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Rus güçleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte santral, çatışma bölgesinin ön saflarında yer alarak nükleer güvenlik açısından ciddi endişelere yol açtı. Sürekli bombalama riski, elektrik kesintileri ve uluslararası denetim eksikliği, potansiyel bir nükleer felaket riskini artırıyor. Şu anda tüm reaktörler kapalı durumda, ancak soğutma sistemleri için sürekli enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

 

Andreas Rogal (@andreasrogal) / X

Gazeteci* Andreas Rogal, EuroNews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.