enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:20 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:38 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:18 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:49 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:57 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:21 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:26 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
11:05 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:58 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:57 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:35 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan’dan Türkiye’ye gözdağı

Yunanistan’dan Türkiye’ye gözdağı
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Fransa ile imzaladıkları savunma mutabakatının, üçüncü ülkelerin saldırılarına karşı ortak savunmayı da öngördüğünü açıkladı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Fransa ile 28 Eylül’de imzaladıkları savunma mutabakatının üçüncü bir ülkeden gelebilecek bir saldırıya karşı ortak savunmayı da öngördüğünü açıkladı.

Mitsotakis, mutabakatın oylanacağı mecliste yaptığı konuşmada Yunan milletvekillerine seslenerek, “Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım olacağı ilk kez net bir şekilde ifade edilmiştir” dedi ve Türkiye’yi net bir şekilde işaret ederek “Akdeniz’de kimin kimi “savaş nedeni” (casus belli) ile tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti. Yunanistan ise uluslararası hukuka göre 12 mil hakkı bulunduğunu savunuyor.

Yunan meclisinde sadece savunma mutabakatının oylanacağı, anlaşma çerçevesinde Fransa’dan 3 milyar euroya üç fırkateyn satın alma anlaşmasının oylamaya dahil olmadığı belirtiliyor. Yunanistan bu yılın başında da Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı alımı için anlaşma imzalamıştı.

NATO’ya mesaj

NATO üyeleri Fransa ile Yunanistan arasındaki savunma paktının NATO’da rahatsızlık yarattığı biliniyor. NATO Antlaşmasının 5’inci maddesi de müttefik bir ülkeye yapılacak bir saldırının tüm İttifak’a yapılmış sayılmasını ve ortak savunmayı öngörüyor.

Mitsotakis, geçen hafta Yunanistan’ın bir NATO üyesi olarak Fransa ile yapılan bu tür bir savunma mutabakatına ihtiyacı olup olmadığı yönündeki bir soruya, “5’inci madde bir NATO ülkesinin saldırısı durumunda uygulanıyor mu? NATO’nun bu konuda çok net olduğundan emin değilim” yanıtını vermişti. Mitsotakis, “Ben ülkemi savunmakla, güvenlik anlaşmaları yoluyla gerekli ittifakları oluşturmakla yükümlüyüm” diye konuşmuştu.

EK Kaynaklar *rtr 

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.