enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:41 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
00:11 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:02 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:02 Davos’ta geç gelen itiraf
00:01 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:01 ABD’nin Güney Kafkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:00 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
00:00 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
15:08 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
10:54 Zorbalık üstüne zorbalık!
00:05 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
00:05 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan’dan Türkiye’ye gözdağı

Yunanistan’dan Türkiye’ye gözdağı
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Fransa ile imzaladıkları savunma mutabakatının, üçüncü ülkelerin saldırılarına karşı ortak savunmayı da öngördüğünü açıkladı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Fransa ile 28 Eylül’de imzaladıkları savunma mutabakatının üçüncü bir ülkeden gelebilecek bir saldırıya karşı ortak savunmayı da öngördüğünü açıkladı.

Mitsotakis, mutabakatın oylanacağı mecliste yaptığı konuşmada Yunan milletvekillerine seslenerek, “Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım olacağı ilk kez net bir şekilde ifade edilmiştir” dedi ve Türkiye’yi net bir şekilde işaret ederek “Akdeniz’de kimin kimi “savaş nedeni” (casus belli) ile tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti. Yunanistan ise uluslararası hukuka göre 12 mil hakkı bulunduğunu savunuyor.

Yunan meclisinde sadece savunma mutabakatının oylanacağı, anlaşma çerçevesinde Fransa’dan 3 milyar euroya üç fırkateyn satın alma anlaşmasının oylamaya dahil olmadığı belirtiliyor. Yunanistan bu yılın başında da Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı alımı için anlaşma imzalamıştı.

NATO’ya mesaj

NATO üyeleri Fransa ile Yunanistan arasındaki savunma paktının NATO’da rahatsızlık yarattığı biliniyor. NATO Antlaşmasının 5’inci maddesi de müttefik bir ülkeye yapılacak bir saldırının tüm İttifak’a yapılmış sayılmasını ve ortak savunmayı öngörüyor.

Mitsotakis, geçen hafta Yunanistan’ın bir NATO üyesi olarak Fransa ile yapılan bu tür bir savunma mutabakatına ihtiyacı olup olmadığı yönündeki bir soruya, “5’inci madde bir NATO ülkesinin saldırısı durumunda uygulanıyor mu? NATO’nun bu konuda çok net olduğundan emin değilim” yanıtını vermişti. Mitsotakis, “Ben ülkemi savunmakla, güvenlik anlaşmaları yoluyla gerekli ittifakları oluşturmakla yükümlüyüm” diye konuşmuştu.

EK Kaynaklar *rtr 

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.