enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:47 AVRUPA HABERLERİ: AB’nin Avrupalı şirketler için sınırları kaldırma planı: EU-INC nedir?
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan’a karşı UCM’de dava başvurusu

Yunanistan’a karşı UCM’de dava başvurusu
29.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD merkezli bir insan hakları örgütü, Yunanistan’ın sığınmacılara kötü muamele ve taciz uygulamalarını belgeleyerek, soruşturma başlatılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP,DW/BK,SSB)’ye dayandırdığı habere göre, Washington merkezli Suriyeli insan hakları örgütü “Adalet ve Hesap Sorulabilirlik Merkezi” (Syria Justice and Accountability Center), Yunanistan’ı mültecilere karşı uygulamaları nedeniyle “insanlığa karşı suç işlemekle” suçlayarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) dava başvurusu yaptı.

Başvuruda Yunanistan’ın deniz sınırlarında, ve topraklarındaki kamplarda sığınmacılara yönelik kötü muamele ve taciz uygulamalarıyla ilgili tanık ifadeleri ve video kanıtlarına yer verildi.

Merkez Başkanı Muhammed el Abdullah, bunun AB’ye yönelik ilk yasal başvuru olduğunu belirterek soruşturma açılmasının, “suç işlemiş bireylerin sadece Avrupalı oldukları için hesap sorulabilirlikten kaçamayacağı” yönünde önemli bir emsal oluşturacağına vurgu yaptı.

Niederlande Den Haag | ICC | Internationaler Strafgerichtshof

Konunun uluslararası yargıya taşınmasının AB ülkeleri içindeki tartışmalara etki edeceğini umduğunu belirten Abdullah, “Bunun sadece Yunanistan değil, AB içinde de sığınmacılarla ilgili politika ve tartışmaları etkilemesini umuyoruz. Hiçbir AB ülkesi insanlığa karşı suç işlemek suçlamasıyla karşılaşmak istemez” diye konuştu.

Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan mülteci mutabakatı sonrasında kaydedilen kötü muamele ve taciz olaylarının belgelendiği suç duyurusunda sığınmacı teknelerinin zorla Türk kara sularına itilmesi olaylarıyla Yunanistan topraklarındaki kamplardaki koşullar ve kötü muamele vakaları yer alıyor.

Yunan kara sularına varan sığınmacı teknelerinin motorlarının sökülmesi, hasarlı bir şekilde “Türk sahil güvenliğinin kurtarması” hesabıyla açık denize bırakılması gibi uygulamalara da yer verilerek, AB’ye bağlı Sınır ve Kıyı Koruma Ajansı’nın da (Frontex), “insanlığa karşı işlenmiş suç” olarak değerlendirilebilecek bu uygulamalara dahil olduğu belirtiliyor.

UCM, dosyayı inceledikten sonra soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek. Sürecin birkaç ay alacağı tahmin ediliyor. Lahey merkezli Mahkeme, her yıl bireyler ve kuruluşlardan yüzlerce başvuru almasına rağmen çoğunlukla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve üyelerinden gelen başvuruları kabul ediyor. UCM geçmişte, çoğunlukla Afrika ile ilgili başvuruları kabul ettiği eleştirileriyle karşı karşıya kalmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.