enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan bir kere daha ekonomik performans açısından ‘yılın ülkesi’ seçildi

Yunanistan bir kere daha ekonomik performans açısından ‘yılın ülkesi’ seçildi
07.01.2024
A+
A-

Reklam

Bismillâhirrahmanirrahîm;

The Economist, Yunanistan’ı 2023 yılında en iyi performans gösteren ekonomi olarak belirledi.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiYunanistan, The Economist’in 2023 yılında gelişmiş ülkelerinin ekonomi performanslarına göre yaptığı yıllık sıralamada başı çekti.

Beş göstergeye ilişkin verileri bir araya getiren çalışmada 35 ülkenin enerji ve gıda gibi değişken bileşenleri hariç tutan “çekirdek” enflasyon, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), istihdam ve borsa performansı ele alındı.

Yunanistan üst üste ikinci yılda da başarılı sonuçlar elde etti. GSYH büyüme oranı yüzde 1,2 olan Yunanistan, borsadaki yüzde 43,8 oranındaki reel getiri ile diğer ülkeler arasında öne çıkıyor.

The Economist’e göre, hükümetin bir dizi piyasa yanlısı reformu hayata geçirmesi nedeniyle yatırımcılar Yunan şirketlerini yeniden gözden geçirmeye başladı.

Yunanistan 2027 yılına kadar AB yapısal ve kurtarma fonlarından 55 milyar eurodan fazla kaynak almayı bekliyor ve ekonomistler bu kaynağın büyümeye yıllık yüzde bir puan katkı sağlayacağını tahmin ediyor. Yatırımların 2024 yılında geçen yıla kıyasla iki kattan fazla artarak yüzde 15,1’e ulaşması bekleniyor.

Two vendors sit outside shops at a market street, in Athens[Two vendors sit outside shops at a market street, in AthensYorgos Karahalis/Copyright 2020 The AP. All rights reserved]

Ülke ekonomisi henüz 2010’ların başındaki seviyelerine dönemedi; ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişmelerin altını açıkça çizdi.

IMF’den yapılan açıklamada, “Yunanistan’ın ekonomik görünümü, reel GSYH’nin pandemi öncesi trend seviyesinin ötesine geçmesiyle önemli ölçüde iyileşmiştir” denildi.

Avrupa’nın geri kalanı nasıl?

Aynı çalışma Avrupa’nın geri kalanında durumun pek parlak olmadığını vurguladı.

Macaristan’ın çekirdek enflasyonu yıllık bazda yüzde 11’e çıktı. Rusya’nın enerji kaynaklarına büyük ölçüde bağımlı olan Finlandiya da zorluklarla karşı karşıya.

Fransa, Almanya ve İspanya da kendi sorunlarıyla boğuşuyor. Özellikle İspanya, zaman içinde enflasyonda derinleşen bir eğilime tanıklık ediyor gibi görünüyor.

Çok az sayıda ekonomik daralma görülse de İrlanda yüzde 4,1 ile en önemli düşüşü yaşadı.

Hem İngiltere hem de Almanya beklenenden daha düşük bir performans sergiledi. Almanya, enerji fiyatlarındaki şokun etkileri ve ithal Çin otomobillerinin artan rekabetiyle mücadele ediyor.

Bu arada, İngiltere Brexit’in sonuçlarıyla başa çıkmaya devam ediyor ve çoğu ekonomist önümüzdeki yıllarda düşük ekonomik büyüme öngörüyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.